Sosyal Medya

Güncel

Emine Erdoğan: Bugün bir milat olsun

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, dünya çapında 247 milyon kişinin uyuşturucu madde kullandığının tahmin edildiğini belirterek, '247 milyon kayıp hayat. Gerçekten çok acı. Konuyla ilgili araştırmalar, madde bağımlılığının geldiği boyutları işaret ediyor. Amerika’da madde kullanan kişilerin yüzde 10'luk diliminin 12 yaşında olduğunu gösteriyor. Uyuşturucu kullanımının çok erken yaşlara inmesi, tüm toplumların ortak sorunu.' dedi.



Emine ErdoÄŸan, YeÅŸilay'ın alkol ve uyuÅŸturucu bağımlı ve yakınlarına ücretsiz psiko-sosyal, rehabilitasyon hizmeti verdiÄŸi YEDAM'ın Türkiye genelindeki 7. merkezinin Ümraniye'deki açılış törenine katıldı.


Toplum hizmetleri alanında çok önemli çalışmaları olan YeÅŸilay'ı tebrik eden ErdoÄŸan, "Böylesine önemli bir merkez açarak, çocuklarımızın geleceÄŸine kol kanat geriyorsunuz. YEDAM'ın hayırlı olmasını diliyorum. Ümraniye Belediyemizi de bu önemli hizmet dolayısıyla kutluyorum. DiÄŸer belediyelerimize de örnek olmasını diliyorum." dedi.

Toplumsal sorunlar karşısında hizmet birimleri açmanın, yerel yönetimlerin sorumluluÄŸu olduÄŸunu belirten Emine ErdoÄŸan, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Hele de bağımlılıklar gibi gençlerimizi pençesine alan sorunlar, mutlaka çözüm beklemektedir. Bağımlılık, türü ne olursa olsun, çağımız insanının aklını ve ruhunu felce uÄŸratan salgın bir hastalıktır. Ä°nsanı bedeni ihtiyaçlarının kölesi haline getirir. Bugün kime baksanız, herkesin bir ÅŸeye az ya da çok bağımlı olduÄŸunu görürsünüz. Ä°nsanlar alışveriÅŸe, estetik operasyonlara, yiyeceklere, bilgisayar oyunlarına, sosyal medyaya, televizyon dizilerine bağımlı halde yaşıyorlar. Hiçbir bağımlılığı bir diÄŸerine tercih edemeyiz. Zira insanın iradesini elinden alan bu davranışların daha az tehlikelisi yoktur. Fakat madde bağımlılığı, elbette hayatların ışığını söndüren en trajik bağımlılıkların başında geliyor. Evlatlarımıza, gençlerimize bağımlı demek istemiyorum. Çünkü onlar her ÅŸeyden önce analarının kuzusu, babalarının yüreÄŸidir. Hal böyleyken, ne yazık ki, uyuÅŸturucu kullanımından ötürü mahvolan yaÅŸamlara, dağılan ailelere ÅŸahit oluyoruz. Ä°nsan haysiyetine yakışmayacak ölümler gerçekleÅŸiyor."

"Gazete manÅŸetleri bu ölümleri, 'ceset bulundu' olarak yazıyor. 'Vefat etti' diye deÄŸil." ifadelerini kullanan ErdoÄŸan, bu "belanın" sadece yaÅŸamı deÄŸil, ölümü de anlamsızlaÅŸtırdığını anlattı.

" Bugün dünya çapında 247 milyon kiÅŸinin uyuÅŸturucu madde kullandığı tahmin ediliyor. 247 milyon kayıp hayat. Gerçekten çok acı." diyen ErdoÄŸan, ÅŸöyle devam etti:

"Konuyla ilgili araÅŸtırmalar, madde bağımlılığının geldiÄŸi boyutları iÅŸaret ediyor. Amerika'da madde kullanan kiÅŸilerin yüzde 10'luk diliminin 12 yaşında olduÄŸunu gösteriyor. UyuÅŸturucu kullanımının çok erken yaÅŸlara inmesi, tüm toplumların ortak sorunu. Global olarak, uyuÅŸturucu madde satışlarının yüzde 10'u internetten, darknet diye bilinen karanlık bir yasa dışı pazar üzerinden yapılıyor. Buradan alışveriÅŸ yapan kiÅŸilerin yüzde 5'i, karanlık internet pazarıyla tanışmadan önce hiç madde kullanmadıklarını belirtiyorlar. Yasa dışı pazarlara eriÅŸiminin önüne geçilmesi için siber suçlarla mücadeleyi mutlaka arttırmalıyız. Bu karanlık dünya, ellerini çocuklarımızın üzerinden çekmeli. Dünya hızla deÄŸiÅŸirken, teknolojik geliÅŸmeler yaÅŸam tarzlarımızı yeniden tasarlarken bizler, kendimizi bir sele kaptırmışçasına yaşıyoruz. Oysa durup düÅŸünmeli, gençlerimizi bu tehlikelerden korumalıyız."

AraÅŸtırmaların, çocuklukta yaÅŸanan travmaların ve ihmalin uyuÅŸturucu kullanımına sebep olduÄŸu konusunda hemfikir olunduÄŸuna dikkati çeken Emine ErdoÄŸan, "Çocuklarımızla aramıza aşılamayacak mesafeler koymamalıyız. Çocuklara muamelede, onlarla kurulan iliÅŸkide ÅŸefkati, anlayışı ve hoÅŸgörüyü elden bırakmamalıyız." dedi.

Emine Erdoğan, şunları kaydetti:

"Hz. Ali 'Çocukların kalpleri tarla gibidir. Ne ekerseniz onu biçersiniz' buyuruyor. Bizler, insan saÄŸlığının üç merkezinin olduÄŸunu düÅŸünen bir medeniyetin mensuplarıyız. Beden, ruh ve akıl saÄŸlığı bir bütündür. Gençlerimizi de bu bilinçle yetiÅŸtirmeliyiz. Medyaya da bu süreçte büyük bir sorumluluk düÅŸüyor. Bazen türü ne olursa olsun bağımlılıklar özendiriliyor, bir yaÅŸam tarzı gibi sunuluyor. Parlak yaÅŸamlar, gençler için rol model olarak gösteriliyor. Uzaktan ışığı ne kadar parlak olsa da bir yıldız sandığımız o ÅŸeyin, kimi zaman yok edici bir volkanik patlama olabileceÄŸini gençlerimize anlatmalıyız. Ä°nsanı bağımlılıklara sürükleyen, ruhsal boÅŸlukları doldurmalıyız. Gençleri bağımlılıktan alıkoyacak ÅŸeyin, spor, sanat ve bilim olduÄŸunu unutmayalım. ÖrneÄŸin spor, beden eÄŸitimi ile beraber nefsi de eÄŸitiyor. KiÅŸiliÄŸi olumlu yönde geliÅŸtirerek, sosyalleÅŸme becerisini artırıyor. Dolayısıyla ergen geliÅŸiminde özellikle içe kapanmaların önüne geçmek gibi çok kritik noktalarda sporun, sanatın olumlu etkisini kullanmalıyız."

ErdoÄŸan, önleyici tedbirlerden sonra rehabilite edici çalışmaların son derece önemli olduÄŸunu vurgulayarak, "Bir ÅŸekilde bağımlı hale gelen bireylere yalnız olmadıklarını hissettirmeliyiz. Bu noktada YEDAM çok özgün bir çalışma modeli ortaya koyuyor. Bilimsel temellere dayanan, uluslararası tecrübeyi özümsemiÅŸ bir yöntemle hareket ediyor. Tamamen ücretsiz ve mahremiyete sadık kalarak çalışmalarını sürdürüyor. Tütün ile mücadelede çok önemli bir baÅŸarı elde eden YeÅŸilayımızın uyuÅŸturucu ile mücadele konusunda da büyük mesafeler alacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Gençlerin bataklıklara terk edilemeyeceÄŸini ifade eden ErdoÄŸan, sözlerini ÅŸöyle tamamladı:

"Milletçe bir seferberlikle bu iÅŸin üstesinden gelmek durumundayız. Bugün bu seferberlik için bir milat olsun. Tüm kurum ve kuruluÅŸlarımızın iÅŸbirliÄŸi ile bu sorunu çözelim. Bizim, gücünü iradesinin saÄŸlamlığından alan bir nesle ihtiyacımız var. Necip Fazıl'ın deyimiyle, zifiri karanlıkta ak sütün içindeki ak kılı farkedecek kadar gözü keskin bir gençliÄŸe muhtacız. Bu düÅŸüncelerle sözlerime son vermek istiyorum. YEDAM'ın hayırlı olmasını diliyor, bağımlı gençlere ve ailelerine bir kurtuluÅŸ adresi olmasını temenni ediyorum. Çalışmalarınızda sonsuz baÅŸarılar diliyorum. Hepinizi muhabbetle selamlıyorum. Allah'a emanet olun."

KonuÅŸmaların ardından Emine ErdoÄŸan'a YeÅŸilay Genel BaÅŸkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk ve Ümraniye Belediye BaÅŸkanı Hasan Can tarafından hediye takdim edildi. Daha sonra Emine ErdoÄŸan, YeÅŸilay Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Esra Albayrak, Ümraniye Belediye baÅŸkanı Hasan Can, Prof. Dr. Öztürk, Ümraniye Kaymakamı Suat DerviÅŸoÄŸlu, AK Parti Ä°stanbul Ä°l Kadın Kolları BaÅŸkanı Åžeyma DöÄŸücü ve protokol üyeleriyle birlikte kurdele keserek, YEDAM'ın merkezinin açılışını gerçekleÅŸtirdi.

Açılış ardından merkezi gezip, hizmetler ve faaliyetlerle ilgili bilgi alan Emine ErdoÄŸan, danışanların el sanatları ve ahÅŸap atölyesinde gerçekleÅŸtirilen çocuk oyuncaklarını inceleyerek, "Oyuncakları çok beÄŸendim. Artık torunlara buradan alırız. Plastik olmaması çok önemli." dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.