Sosyal Medya

Güncel

Çin'den ABD'ye tepki

Çin Dışişleri Bakanlığı, 'ABD tarafı sözde 'siber hırsızlık' adı altında Çin'e karşı yersiz suçlamalarda bulunuyor ve kendini aldatıyor. Çin tarafı bunu asla kabul etmiyor.' ifadelerini kullandı.



Çin, ABD'nin iki Çin vatandaşını hükümet desteÄŸiyle siber casusluk faaliyetlerine karışmakla suçlamasına tepki göstererek, böyle suçlamalara kararlılıkla karşı çıktıklarını bildirdi.

Çin DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin Çin'e karşı "yersiz suçlamalarda" bulunduÄŸunu belirterek, bu suçlamaların uluslararası iliÅŸkilerin temel normlarını ciddi ÅŸekilde ihlal ettiÄŸini ve iki ülke arasındaki iÅŸ birliÄŸine ciddi zarar verdiÄŸini belirtti.

ABD'ye bu konuda gerekli tepkinin iletildiÄŸin kaydeden Hua, "Çin böyle suçlamalara kararlılıkla karşı çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Çin hükümetinin ticari sırların siber casusluk yoluyla çalınmasına herhangi bir ÅŸekilde katılmadığını ve hiç kimseyi desteklemediÄŸini savunan DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Hua, "ABD tarafı sözde 'siber hırsızlık' adı altında Çin'e karşı yersiz suçlamalarda bulunuyor ve kendini aldatıyor. Çin asla bunu kabul etmiyor." dedi.

ABD'ye, ikili iliÅŸkilere ve iÅŸ birliÄŸine zarar vermemek için "yaptığı hatayı" düzeltmesi ve Çin vatandaÅŸlarına yöneltilen suçlamaları geri çekmesi çaÄŸrısı yapan Hua, Washington yönetiminin yabancı hükümet, ÅŸirket ve kiÅŸilere karşı geniÅŸ çaplı dinleme ve izleme faaliyetinde bulunduÄŸunu ve bunun da herkesçe malum olduÄŸunu kaydetti.

ABD Adalet Bakanlığından dün yapılan yapılan açıklamada, Cu Hua ve Cang Şılong adlı iki Çin vatandaşına, yabancı hükümetler ve birçok özel ÅŸirketten para çalmaya yönelik bir kampanya kapsamında "bilgisayarlara saldırı düzenlemek ve elektronik dolandırıcılık yapmak üzere gizli anlaÅŸmalar gerçekleÅŸtirmek" suçlamaları yönetildiÄŸi bildirilmiÅŸti.

Söz konusu iki Çinlinin "Advanced Persitent Threat 10", "APT10" ve "Kırmızı Apollo" gibi çeÅŸitli isimleri olan hacker grubu yoluyla 45 Amerikan teknoloji firması ve hükümet kuruluÅŸundan bilgi çaldığı ileri sürülmüÅŸtü.

Savcılar ayrıca, Cu Hua ve Cang Şılong'u Çin hükümetiyle baÄŸlantılı olmakla suçladı.

ABD Adalet Bakan Yardımcısı Rod Rosenstein bu konuyla ilgili açıklamasında, "Çin, bu eylemlerden sorumlu deÄŸilmiÅŸ gibi davranmakta zorluk çekecek." deÄŸerlendirmesinde bulunmuÅŸtu.

Washington Post gazetesinde yer alan konuyla ilgili bir haberde, ABD'nin Ä°ngiltere, Almanya ve Avusturya gibi birçok müttefikinin Çin'i "ekonomik ve teknolojik suistimal" iddiaları nedeniyle kınayacakları öne sürülmüÅŸtü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.