Sosyal Medya

Güncel

Çin'den ABD'ye: İçişlerimize karışma

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Doğu Türkistan ve Tibet bahanesiyle kendi içişlerine karışmama uyarısında bulunuldu.



ÇinABD'de yasalaÅŸan Tibet Özerk Bölgesi’ne serbest giriÅŸ yasasının içeriÄŸinin ve SincanUygur Özerk Bölgesi’nde bulunan tartışmalı kamplarda kiÅŸilere zorla kıyafet diktirilmesi ile bunların ABD’deki üniversitelere satılması iddialarının "gerçekleri çarpıtmak" olduÄŸunu savundu.

Bakanlık Sözcüsü Hua Çunying, baÅŸkent Pekin'de düzenlediÄŸi olaÄŸan basın toplantısında, Sincan bölgesinde 1 milyondan fazla kiÅŸinin alıkonulduÄŸu belirtilen “Mesleki EÄŸitim Merkezi” adı altındaki kamplarda tutulan kadın ve erkeklere zorla kıyafetler diktirildiÄŸi sonra da bu kıyafetlerin ABD üniversitelerinde satışa sunulduÄŸu iddialarının "gerçekleri çarpıtan art niyetli saldırı” olduÄŸunu söyledi.

Hua, "Mesleki EÄŸitim Merkezleri" adı altındaki kampların bölgedeki fakirliÄŸi ortadan kaldırmak için kurulduÄŸunu ve mevcut durumda bir kiÅŸinin kazancıyla tüm ailenin geçinebildiÄŸini savunarak, zorla çalıştırılma iddialarını yalanladı. 

Bu merkezlerdeki kiÅŸilerin gönüllü çalıştığını ifade eden Hua, zorla çalışma kamplarının daha önce kaldırıldığını kaydederek, bu konuda çıkan haberlerin gerçeklerin çarpıtılması olduÄŸunu savundu. 

Hua, "ABD liderinin bile kendi ülkesinin bir kısım medyasını eleÅŸtirmesine ÅŸaÅŸmamak gerek." ifadelerini kullandı. 

ABD basınında çıkan haberlerde, Çin'in Sincan bölgesindeki kamplarda tutulduÄŸu iddia edilen kiÅŸilere zorla spor kıyafetler diktirildiÄŸi ve bu kıyafetlerin, ABD'de üniversite kampüslerinde satışa sunuluyor olabileceÄŸi ileri sürülmüÅŸtü.

Kamptaki bir fabrikada kadın, erkek ve gençler için dikilen binlerce polyester tiÅŸört ve pantolonun, yıl içinde en az 10 kez 47 yıldır spor malzemeleri satan Badger Sportswear'e gönderildiÄŸi ifade edilmiÅŸti.

Badger Sportswear Üst Yöneticisi John Anton, merkezdeki fabrikadan Badger Sportswear'e sevkiyatın soruÅŸturulduÄŸunu, bu süre içinde Hotan Taida'ya baÄŸlı ÅŸirketten kaynak saÄŸlanmayacağını ve üretimi baÅŸka bir yere yönlendireceklerini ifade etmiÅŸti.

Haberlerde ayrıca meslek sahibi kiÅŸilerin bile bu merkezlerde vasıfsız iÅŸler yapmak için eÄŸitildiÄŸi, bazılarına yaptıkları iÅŸ karşılığında para ödenmediÄŸi, bazılarına bölgedeki asgari ücretin biraz üstünde ödeme yapıldığı belirtilmiÅŸti. Fabrikalarda çalışan kiÅŸilerin sayısının 10 bini geçtiÄŸi kaydedilmiÅŸti.

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde zorla çalıştırılan iÅŸçilerin ürettiÄŸi malların diÄŸer ÅŸirketler üzerinden ABD, Avrupa ve Asya'ya ihraç edilip edilmediÄŸi bilinmiyor.

"ABD Tibet yasasını uygularsa sonuçlarına katlanmak zorunda kalır" 

DiÄŸer yandan Çin DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Hua, ABD'li yetkili, gazeteci ve turistlerin Tibet'e serbestçe girmesi aksi durumda Çinli yetkililerin ABD'ye giriÅŸinin yasaklanmasını öngören ve ABD BaÅŸkanı Donald Trump tarafından imzalanan 2018 Tibet'e Karşılıklı EriÅŸim Yasasının, Çin'in iç iÅŸlerine müdahale olduÄŸunu ve buna kararlılıkla karşı çıktıklarını söyledi. 

Yasa içeriÄŸinin, Çin'in gerçeklerini göz ardı ederek, ön yargıyla eleÅŸtirdiÄŸini kaydeden Hua, "Bunu asla kabul etmiyoruz." ifadesini kullandı. 

Söz konusu yasanın "Tibetli ayrılıkçı unsurlara ciddi yanlış sinyaller gönderdiÄŸini" savunan Hua, bu yasanın Çin-ABD iliÅŸkileri ve iÅŸ birlikleri için de ciddi riskler oluÅŸturduÄŸunu söyledi. 

Hua, Tibet'e herhangi bir dış müdahaleye müsamaha göstermeyeceklerini ve ABD'nin yasayı uygulaması halinde iki ülke iliÅŸkilerine ciddi zarar vereceÄŸini vurgulayarak, Çin'in de kendi çıkarlarını kararlılıkla korumak için gerekli önlemleri alacağının altını çizdi. 

"ABD'yi Tibet'in yüksek hassasiyete sahip bir konu olduÄŸunun farkına varmaya ve Tibet'i kullanarak Çin’in iç iÅŸlerine karışmayı bırakmaya ve ilgili yasayı uygulamamaya çağırıyoruz." ifadelerini kullanan Hua, aksi takdirde ABD'nin katlanması gereken sonuçların ortaya çıkacağını dile getirdi.

ABD'li yetkililerin, gazetecilerin ve turistlerin herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmadan Tibet'e girmesi aksi takdirde Çinli yetkililerin ABD'ye giriÅŸinin yasaklanmasını öngören "2018 Tibet'e Karşılıklı EriÅŸim" tasarısı 11 Aralık'ta Senato tarafından onaylanmış dün de BaÅŸkan Trump tarafından imzalanarak yasalaÅŸmıştı.

Çin, hakimiyeti altındaki Tibet Özerk Bölgesi üzerindeki egemenlik haklarının yüz yıllar öncesine dayandığını savunarak, bu bölgeye yönelik yabancı ülke, örgüt veya kiÅŸilerce yapılan eylemleri "iç iÅŸlerine müdahale" olarak nitelendiriyor.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.