Sosyal Medya

Güncel

Interpol'dan korkutan DAEŞ uyarısı

Interpol Genel Sekreteri Jürgen Stock, DAEŞ ile bağlantılı olduğu öne sürülen kişilerin kısa sürede serbest kalacağını ve bu durumun ikinci bir DAEŞ dalgasını ortaya çıkarabileceğini söyledi.



Interpol Genel Sekreteri Jürgen Stock, DAEÅž ile iliÅŸkili eylemlerden hapis cezası alan birçok kiÅŸinin birkaç yıla kadar serbest kalacağı ve bunun da yeni bir suç dalgası yaratacağı uyarısında bulundu.

Uluslararası Kriminal Polis TeÅŸkilatı (Interpol) Genel Sekreteri Jürgen Stock, birçok ülkenin birkaç yıl içerisinde DAEÅž ile baÄŸlantılı yeni bir suç dalgası ile karşı karşıya kalabileceÄŸi uyarısında bulundu.

'Ä°kinci bir dalga gelebilir'

DW Türkçe'nin haberine göre Paris'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Stock, DAEÅž üyesi olmaktan hüküm giyen birçok suçlunun küçük eylemlerden dolayı kısa süreli hapis cezaları aldığına ve dolayısıyla yakında serbest kalacaklarına dikkat çekti.

Interpol Genel Sekreteri, terör örgütlerine destek vermekle suçlanan hükümlüler "belki iki, üç, dört ya da beÅŸ yıllık cezalar aldılar, çünkü somut bir terör saldırısından dolayı suçlu bulunmadılar" ifadesini kullandı.

Sözlerine devam eden Stock, "Dünyanın birçok yerinde bu ilk nesil terör destekçileri, erken dönem teröristler birkaç yıla kadar serbest kalacaklar"ÅŸeklinde konuÅŸtu ve sonrasında olası bir "DAEÅž 2.0" saldırı dalgası yaÅŸanabileceÄŸini söyledi.

ASYA, Afrika ve Avrupa hedef olabilir

Genel Sekreter, Suriye ve Irak'ta bir dönem etkin olan IŞİD'in coÄŸrafi olarak yenilgiye uÄŸratılmasıyla birlikte serbest kalacak bu bireylerin bir kısmının GüneydoÄŸu Asya ve Afrika ülkelerine gidecekleri, bir kısmının da Avrupa'da kalarak eylem giriÅŸiminde bulunabileceÄŸi öngörüsünde bulundu.

Interpol'ün veri tabanındaki sahte ve çalıntı kimliklerin bu kiÅŸilerin muhtemel hareketlerini takip etmede büyük bir rol oynadığının altını çizen Stock, Suriye ve Irak'ta çatışan 44 bin yabancı savaÅŸçının profilini içeren yeni bir veritabanı oluÅŸturdukları bilgisini paylaÅŸtı.

Dünya çapında 190 ülkenin üyeliÄŸiyle güvenlik güçlerinin ve adalet birimlerinin sınır ötesi suçluların yakalanması için ortak hareket etmesini hedefleyen Interpol bu bilgilerin çok kritik anlarda iÅŸe yarar hale gelebileceÄŸini ve suçluların henüz suça kalkışmadan önce niyetlerini öÄŸrenmede fayda saÄŸlayabileceÄŸini belirtti.

ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın IŞİD'i yenilgiye uÄŸrattıklarını ve ülkesinin Suriye'deki askerlerini çekeceÄŸini açıklaması ile birlikte birçok devlet BaÅŸkan'ın açıklamalarına ters düÅŸen ve örgütün tekrar güçlenebileceÄŸi uyarısında bulunan açıklamalarda bulunmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.