Sosyal Medya

Güncel

Kâğıt üretilmeyen ülkede kâğıt israfı: Sosyal medya fenomenleri her ay bir kitap çıkarıyor

Vasıfsız sosyal medya fenomenleri sürekli kitap çıkarıyor, sayfalarında hiçbir bilgi olmayan yüzlerce kitap raflara yerleşiyor...



Vasıfsız sosyal medya fenomenleri sürekli kitap çıkarıyor, sayfalarında hiçbir bilgi olmayan yüzlerce kitap raflara yerleÅŸiyor; çocuk kitaplarında cinsel istismar, ÅŸiddet detaylıca anlatılıyor. Türkiye’de yayıncılık ve kitap sektörünün özeti bu ÅŸekilde. Ticari kaygıyla basılan kitaplarla çocuk ve toplum geliÅŸimi yerle bir ediliyor. 
 
SIKINTI BiTMiYOR
 
Yayıncılık ve kitap sektöründe sıkıntı bunlarla bitmiyor. Okuma oranının yüzde 0,1 olduÄŸu Türkiye’de çıkan kitaplar adeta kâğıt israfına dönüÅŸmüÅŸ durumda. Hiçbir vasfı olmayan sosyal medya fenomenleri her ay bir kitap çıkarıyor, sanat ve bilgi anlamında hiçbir deÄŸeri olmayan yüzlerce kitap raflardaki yerini alıyor. Söz konusu kitapların çocuklara ve topluma etkisini Uzman Psikolog Kerem GümüÅŸ Milli Gazete'ye deÄŸerlendirdi. Kitapların nasıl bu kadar rahat basıldığı ve yayıldığını ise ÅŸair, sinema yazarı Serdar Arslan ile konuÅŸtuk.
 
Son dönemde cinsel istismar, aile içi ÅŸiddet ve benzeri uygunsuz yazıların olduÄŸu çokça kitap raflarda yer almaya baÅŸladı. “Çocuk kitabı” etiketiyle satılan kitaplara sosyal medyada yoÄŸun tepkiler gösteriliyor. Tepkiler sonucunda satışı durdurulan ve toplatılan kitaplarla alakalı yazar ve yayınevlerinden skandal açıklamalar yapılıyor. Kitapta cinsel istismarı, ÅŸiddeti detaylıca anlatan yazar “Farkındalık oluÅŸturmak istedim” derken, yayınevi ise “Basıldıktan sonra haberimiz oldu” diyor. 
 
“ACIMADAN ÇOCUKLARI HEDEF ALIYORLAR”
 
Millî Gazete’ye konuÅŸan Uzman Psikolog Kerem GümüÅŸ, modern zamanın hassas kavramları parçaladığı bir dönemde olunduÄŸunun altını çizerek, “Özgürlük baÅŸlığı altında farkındalık uyandırmak isteyen yazarımsı kiÅŸiler, hiç acımadan çocukları hedef alıyor. Çünkü kandırılması en kolay en savunmasız kiÅŸiler çocuklar. Ä°nsanlar, özellikle çocuklar, televizyon izlerken internette dolaşırken yahut masal, roman okurken bilinçleri tamamen kapanıyor. Ä°zledikleri, okudukları ne varsa gerçekten yaşıyormuÅŸ gibi hissediyor, reaksiyon veriyor. Yani anlayacağınız, bilinçli düÅŸünemedikleri gibi aynı zamanda bilinçleri farklı ÅŸeylere yönleniyor. Ä°zlenilene, okunana ve dinlenilene odaklanıyor. Neyi izliyorsa, neyi dinliyorsa kafasında o model oluÅŸuyor” dedi.
 
“ÇOCUKLARIN BÄ°LÄ°NÇLERÄ° YÖNLENDÄ°RÄ°LÄ°YOR”
 
“En basit örneÄŸi uzun süre televizyonlarda, kitaplarda üvey anne/baba sendromuna maruz kalan bir ülkeden bahsediyoruz” diyen GümüÅŸ, “Medya âleminde üvey anne-baba için kızgın, öfkeli, çocuÄŸuyla rekabet içinde, kötülük eden, aç bırakan, eziyet eden, kıskanç bir karakter çizildi. 7 Cüceler masalında üvey anne, rekabet ve güzellik adına elma yedirerek üvey kızını öldürdü. Bir baÅŸka dizide kız üvey babasını öldürdü. Çocukların bilinçleri yönlendiriliyor. Bilinci yönlendirilmiÅŸ çocuklar, fiziksel olarak geliÅŸse de duygusal ve zihinsel anlamda bizden çok uzakta ve geliÅŸmemiÅŸ bireyler olarak karşımıza çıkar” ifadelerini kullandı.

“EDÄ°TÖRYAL MÜDAHALENÄ°N ARTIK HAKKIYLA YAPILMIYOR”
 
Åžair ve sinema yazarı Serdar Arslan, yaptığı açıklamada, editöryal boÅŸluk olduÄŸunu belirtti. Arslan, “Bu durum, yayıncılığın en önemli aÅŸaması olan editöryal müdahalenin artık hakkıyla yapılmadığını gösteriyor. Editörün müdahalesinden yazılana müdahaleyi kast etmiyorum. Yapılan yayının yayınevi ilkeleri, yayıncılık prensipleri ve de diÄŸer toplumsal kabuller açısından denetimini kast ediyorum. Böylesi bir deÄŸerlendirmeyi geçtim, redaksiyon ve son okumaların bile yapılmadığını gösteriyor birçok yayın. Yazarlar da her zaman için kendini temize çıkarabilecek manevra alanına sahip oluyor” dedi.
 
TÄ°CARÎ KAYGILARLA YAPILIYOR
 
Son dönemde artış gösteren kalitesiz kitaplar hakkında konuÅŸan Arslan, “Burada bir arz talep meselesi de var ÅŸüphesiz. Bu tarz yayıncılık için popülerse ÅŸayet, arz-talep durumu geçerli bir neden. Bu tarz yayınlar sonuçta ticari kaygılarla yapılıyor. Ne yapılabilir kısmına gelince, iÅŸin aslı pek yapılacak ÅŸey yok sanki. Tüccar parasını kazanacak, sanatçı da sanatını icra edecek. Tüccarın hiçbir zaman eseri, sanatçının da parası olmayacak” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.