Kürsü
Rasim Özdenören- Niye bir daha Yunus çıkmadı hayıflanması ya da eski günler muhabbeti
Follow @dusuncemektebi2
Rasim Özdenören- Yeni Şafak
Bir arkadaşım gönderdi kaydı. Ä°yi Parti üyesi milletvekili Yavuz AğıralioÄŸlu bütçe müzakereleri sadedinde kültür konusu üzerine olan konuÅŸmasında; 500 yıl önce bir Yunus Emre, bir Hacı Bayram Veli vb. yetiÅŸtiren bu millete ne oldu da bir daha böyle insanlar yetiÅŸtiremedi diye yakınıyor.
Bu eski günler muhabbeti yeni deÄŸil. Âdem aleyhisselamın bu dünyaya düÅŸüÅŸünden beri cennet özlemi sürüp gelir.
Ben kendi hayatımın her safhasında, her yeni gelen kuşakla birlikte bu yakınmayı işitirim.
Ä°ÅŸin ilginç yanı her yeni kuÅŸak kendinden sonrakini beÄŸenmez. Varsa yoksa kendi kuÅŸağı ve o kuÅŸaÄŸa ait yazarlar, sanatçılar... Ve durumun kaçınılmaz sonucu olarak eski günler, eski insanlar özlemi...
Yunus Emre bir daha yetiÅŸmedi diye hayıflananlar, acaba niçin Yunus zamanında bir Fuzuli yoktu ve daha sonraları niçin bir Ömer Seyfettin yoktu, bir Peyami Safa yoktu diye merak etmiyor?
Bu ikinci soru, birinci sorunun cevabını içerir. 13. yüzyılda Peyami Safa niçin yok idiyse, 21. yüzyılda da Yunus aynı nedenlerle yok...
Bir Peyami Safa’nın yetiÅŸmesi için Türkiye’nin ve Türkçenin 20. yüzyıla gelmesini beklemek gerekiyordu.
13. yüzyıl Türkiye’sinin Peyami Safa yetiÅŸtirmesi imkân dışıydı. Çünkü en genel anlamı ve kapsamıyla Peyami Safa’yı yetiÅŸtiren konjonktürün oluÅŸması için 20. yüzyılı beklemek gerekirdi.
13. yüzyılda Yunus Emre’yi çıkaran konjonktür o dönemde kaldı. Ä°ÅŸlevini yaptı ve bitirdi.
Mehmet Akif Ersoy’un bir daha istiklal marşı yazılabilir mi, sorusuna verdiÄŸi cevap tüm dönemler için geçerli:
Hastalığının ileri safhalarında Mehmet Akif’i ziyarete giden bazı gazeteciler, sohbet esnasında söz her nasılsa Ä°stiklal Marşı’ndan açılıp onun deÄŸiÅŸtirilip deÄŸiÅŸtirilemeyeceÄŸi noktasına gelince Akif, Ä°stiklal Marşı’nı deÄŸiÅŸtirmeye kimsenin gücünün yetmeyeceÄŸini belirterek: “Ä°stiklal Marşı bir daha yazılamaz. Kimse bir daha Ä°stiklal Marşı yazamaz, ben de yazamam!” dedikten sonra: “Allah bu millete bir daha Ä°stiklal Marşı yazdırmasın!” diyerek de vurgular.
Akif’in cümlesinin sonundaki dua sadedindeki temenni tam da söylemek istediÄŸimiz fikri isabetle açıklıyor. Vurgulamak istediÄŸimiz baÄŸlam açısından bu cümlenin önemli yanı, kendisi de dâhil Ä°stiklal Marşının bir daha kimse tarafından yazılamayacağı hususundaki dikkattir. Çünkü bu marÅŸ siyasal, toplumsal, iktisadi ve benzeri bir dizi koÅŸulun bir araya geldiÄŸi bir konjonktürde yazılmıştır. Ve o koÅŸullar Akif gibi bir ÅŸaire ortam hazırlamıştır.
Niye bir daha Yunus Emre çıkaramadık diye hayıflanmakla, niye 13. yüzyılda bir Peyami Safa ya da Akif çıkmadı ÅŸaÅŸkınlığına düÅŸme arasında mantıkça bir fark yoktur.
Henüz yorum yapılmamış.