Sosyal Medya

Kürsü

Ahmet Taşgetiren- Operasyon için reel politik çevre

Ahmet TaÅŸgetiren- Karar



Bazı vatandaÅŸlar, “Biz reel politik falan tanımayız. O korkakların ya da etki ajanlarının iÅŸi.” modunda yazıp konuÅŸuyorlar.
 
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın Konya'daki sözleri ise tam bir reel politik çerçevesi:
 
“GeçtiÄŸimiz hafta Fırat’ın doÄŸusuna askeri operasyona baÅŸlayacağımızı resmen ilan ettik. Yaptık mı, yaptık. Åžimdi yine takip ediyoruz. Bu arada Sayın Trump’la da bunları görüÅŸtük ve kendileri de olumlu cevapları verdiler. Åžimdi bunların da takipçisiyiz. Bölgedeki son terörist de etkisiz hale gelene kadar Suriye topraklarını karış karış tarayacağız. Bu ülkedeki sorunların tüm tarafları tatmin edecek ÅŸekilde siyasi çözüm yolu açılana, yeni anayasa hazırlanana, özgür seçimler yapılana kadar Suriye topraklarındaki terörle mücadelemiz sürecektir. Yıllarca bizi Münbiç’te (Menbiç) oyalayan ÅŸimdi de bize Fırat’ın doÄŸusuyla ilgili birtakım sözleri verenlerin bu sözleri yerine getirmesi lazım, ÅŸimdi bunu bekliyoruz. Yaklaşık 500 kilometrelik sınır hattı boyunca özellikle de Amerikan askerlerine asla zarar vermeyecek ÅŸekilde kendi planlamamıza uygun yerlerden Suriye topraklarındaki operasyonlarımıza her an baÅŸlayabiliriz.”
 
Bu sözlerin en kritik cümleleri neler?
 
1- Trump'la görüÅŸtük. Kendileri olumlu cevap verdiler.
 
2- Sorunlar tüm tarafları tatmin edecek ÅŸekilde çözülene, yeni anayasa hazırlanana, özgür seçimler yapılana kadar oradayız.
 
3- Amerika'nın Münbiç konusunda verdiÄŸi sözü tutmasını bekliyoruz.
 
4- 500 kilometrelik sınır hattı boyunca kendi planlamamıza uygun yerlerden Suriye'ye girip, operasyon yapacağız.
 
5- Operasyon Amerikan askerlerine asla zarar vermeyecek ÅŸekilde gerçekleÅŸecek.
 
***
 
CumhurbaÅŸkanı'nın Trump'la ilgili sözünden üç soru daha çıkıyor.
 
1- Trump hangi konuda olumlu cevaplar verdi?
 
2- CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan operasyon konusunda Trump'a ne söyledi?
 
3- Trump'ın sözleri Amerika'nın bütün politikalarını ne kadar kapsıyor?
 
Bütün sorular iki baÅŸkanın arasında nelerin konuÅŸulduÄŸu ile ilgili.
 
Telefonu açan Trump olduÄŸuna göre anlaşılıyor ki Trump, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'a, Türkiye'nin güvenlik kaygılarını anladığını, onu bertaraf etmesini tabii gördüÄŸünü, ancak orada Amerikan askerlerinin bulunduÄŸunu, operasyon sırasında iki müttefik ülkenin askerlerinin karşı karşıya gelme ihtimali olduÄŸunu söyledi, kaygılarını bildirdi.
 
Buna karşılık CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan da, operasyonun gerekçelerini anlattı. Türkiye'nin güvenliÄŸi ve terörle mücadele üzerinde deÄŸerlendirmeler yaptı. ABD'nin Türkiye'nin kaygıları konusunda yeterli duyarlılığı sergilemediÄŸini, hatta terör örgütleri arasında ayırım yapıp, PYD'ye arka çıktığını, bunun müttefiklik iliÅŸkisi ile baÄŸdaÅŸmadığını,Türkiye'nin kendi göbeÄŸini kesmek zorunda kaldığını söyledi. Sonra da iki ülke askerinin karşı karşıya gelmemesi için gerekli koordinasyonun yapılması konusunda mutabakat saÄŸlandı. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın “asla” vurgulu  “Amerikan askerlerine asla zarar vermeyecek ÅŸekilde” ifadesi geldi.
 
Bunlardan anlıyoruz ki, Türkiye'nin Fırat'ın doÄŸusunda belli alanlarda kontrolünü saÄŸlayacak operasyonu için ErdoÄŸan'la Trump arasında bir mutabakat oluÅŸmuÅŸtur.
 
Aslında CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın meydanlarda operasyonu ilan etmesi de, Suriye'ye müdahil bütün ülkelere yönelik meydan okuma deÄŸil, aksine, özellikle Fırat'ın DoÄŸusunda PYD'ye kol-kanat geren Amerika'ya “Önümüzden çekil, PYD'ye kalkan olma, seninle çatışma niyetimiz yok” mesajıdır. O mesaj Trump ve ekibi  tarafından alınmış ve o telefon diplomasisi gerçekleÅŸmiÅŸtir.
 
Ancak Suriye – OrtadoÄŸu konusunda Trump yönetimi ile Pentagon arasındaki farklılıkları görenler için “Trump'ın sözleri Amerika'nın bütün politikalarını ne kadar kapsıyor?” sorusu önemini koruyor. Onun için neredeyse her kafadan ayrı ses çıkıyor. Amerika orada olmak istiyor, Amerika Ä°srail'in güvenliÄŸini korumak istiyor, Amerika Ä°ran'ı çevrelemek istiyor ve Amerika Kürtler üzerine oyun kuruyor.
 
Amerika – Ä°srail ekseninde oluÅŸan odakların ErdoÄŸan çizgisini de hedef aldığını görmek yanlış deÄŸildir. En son Mısır, Suud ve Körfez ülkeleri de bu zincire eklenmiÅŸtir.
 
Burada Suriye iÅŸinin daha pek çok kademesinin bulunduÄŸu gerçeÄŸi de gözardı edilmemelidir. PYD'nin yanına PeÅŸmergenin gelmesi, getirilmesi, Esed'li bir yönetimin olabilme ihtimali, Astana'dan beri birlikte hareket edilen Rusya ve Ä°ran'ın hala Esed'e oynaması, anayasa yapımında rol alacak kadroların tayini, seçimlerin nasıl olacağı, ülke dışındaki Suriyelilerin dönüÅŸü vs... Irak 90'lardan beri durulmadı, varın hesap edin Suriye'nin geleceÄŸini...

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.