Sosyal Medya

Güncel

Ruhani'den Ankara öncesi birlik açıklaması

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Ankara ziyareti öncesi basına yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin ve bizzat Erdoğan'ın son aylarda ABD'nin yaptırım komplolarına karşı İran konusunda ortaya koyduğu tavır, çok iyi ve kesin bir duruştu" dedi



Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan RuhaniTürkiye ile tarihi, kültürel ve dini alanda çok fazla ortak noktaya sahip olduklarını belirterek "Türkiye'nin ve bizzat ErdoÄŸan'ın son aylarda ABD'nin yaptırım komplolarına karşı Ä°ran konusunda ortaya koyduÄŸu tavır, çok iyi ve kesin bir duruÅŸtu." dedi.

Ankara'ya hareketinden önce Tahran Mehrabad Havalimanı'nda gazetecilere açıklama yapan Ruhani, Türkiye-Ä°ran iliÅŸkilerine dair deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Ruhani, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın daveti üzerine Türkiye-Ä°ran Yüksek Düzeyli Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi BeÅŸinci Toplantısı için Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleÅŸtirdiÄŸini belirterek, burada ikili ve heyetler arası görüÅŸmeler yapacaklarını söyledi.

Ankara'daki temaslarda ikili, bölgesel ve uluslararası konuları ele alacaklarını aktaran Ruhani, görüÅŸmelerin ana gündemini ise daha çok iki ülke arasındaki ekonomik iliÅŸkilerin oluÅŸturduÄŸunu ifade etti. 

Bankacılık, ticaret, enerji, petrol ve doÄŸalgaz alanlarında iÅŸ birliÄŸi konularını görüÅŸüp mutabakat zaptı imzalayacaklarını kaydeden Ruhani, iÅŸ adamlarının da bu ziyarette kendisine eÅŸlik edeceÄŸini, Ankara'da iki cumhurbaÅŸkanı ve ÅŸirketlerin katılacağı bir ekonomi konferansı düzenleneceÄŸi bilgisini paylaÅŸtı.

Ä°liÅŸkilerin geniÅŸletilmesi için çok iyi bir zemin olduÄŸuna dikkati çeken Ruhani, "Son 2-3 yılda iki taraf da 10 milyar dolarlık ticaret kapasitesinin çok az olduÄŸunu ve bunun 30 milyar dolar seviyesine çıkması gerektiÄŸini vurguladı. Ziyaretimizde bu konuyu da tekrar ele alacağız. Ä°liÅŸkilerin geliÅŸtirilmesinin önünde gümrük, sanayi ve benzeri engeller varsa bunları aÅŸma yollarını deÄŸerlendireceÄŸiz." dedi.

"Türkiye'nin komÅŸu, dost ve bölgenin etkili bir ülkesi olarak bizim için özel önemi var." diyen Ruhani, ÅŸunları kaydetti:

"Türkiye ile çok fazla tarihi, kültürel ve dini ortak noktamız var. Türkiye'nin ve bizzat ErdoÄŸan'ın ÅŸahsının son aylarda ABD'nin yaptırım komplolarına karşı Ä°ran konusunda ortaya koyduÄŸu tavır, çok iyi ve kesin bir duruÅŸtu."

Ruhani, transit ulaşım açısından Türkiye'nin kendileri için önemli bir ülke olduÄŸuna vurgu yaparak, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Türkiye, güney ile kuzey, güney ile batı, doÄŸu ile batı arasındaki ulaşım konusunda doÄŸu ve batıdaki ülkeler arasında çok iyi rol oynayabilecek bir ülkedir. Özellikle de demiryolu taşımacılığı konusunda  yeni güzergahlar gündeme geldi. Bunların incelenip karara baÄŸlanması gerekiyor. Trenlerimiz hâlihazırda Van Gölü'ne kadar gidiyor, vagonlar oradan da diÄŸer yerlere ulaÅŸtırılmalı. Ayrıca sınırımızdan Karadeniz'e giden bir tren var ve bu bizim için çok önemli."

DiÄŸer önemli bir konunun da Türkiye, Rusya ve Ä°ran arasındaki üçlü Suriye müzakereleri olduÄŸunu dile getiren Ruhani, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:

"Bu müzakereler devam edecek, son olarak da 3 ülke Cenevre'de bir araya geldi ve hassas bir merhaleye ulaÅŸtık. Suriye ile iki önemli meseleyi takip ediyoruz. Biri Suriye'nin güvenliÄŸi ve halkının vatanlarına geri dönmesi, ikincisi de Suriye'nin kaderinin Suriye halkının elinde olmasıdır. Onlar gelecekleri için karar verici olmalıdır. Bu iki temel hedefi gerçekleÅŸtirmek için takipte olmaya devam edeceÄŸiz. Ziyaretimizde de bu konuda müzakerelerde bulunacağız."

Bölgenin güvenliÄŸi ve terörizmle mücadelenin de iki ülke arasındaki baÅŸlıca konulardan biri olduÄŸunu ifade eden Ruhani, "Sınırlarımızda güvenlik konusunda iyi adımlar attık. Ayrıca mültecilerin geçiÅŸi ve çevresel meseleler ile ilgili de Türkiye ile görüÅŸmelerde bulunuyoruz. Bu meselelerin çözülmesi için daha fazla konuÅŸmaya ve deÄŸerlendirmeye ihtiyaç var."

Türkiye'nin ABD yaptırımlarına karşı ortaya koyduÄŸu tutuma övgülerde bulunan Ruhani, sözlerini ÅŸöyle noktaladı:

"Türkiye ve diÄŸer komÅŸularımız çok açık bir ÅŸekilde, ABD'nin diÄŸer devletlere politika dikte etme döneminin kapandığını ilan ettiler.  ABD, binlerce kilometre mesafeden bölgemize, ülkelerin iliÅŸkilerine, bölge halklarına reçete yazmaya kadir deÄŸildir. "

Türkiye-Ä°ran Yüksek Düzeyli Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi BeÅŸinci Toplantısı yarın CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Ruhani'nin baÅŸkanlığında Ankara'da gerçekleÅŸtirilecek.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.