Güncel
Hazreti Ebubekir'in (ra) Sadakati ve LiderliÄŸi
Follow @dusuncemektebi2
Hüseyin Özhazar ve Yaşar Yeşil'in 'Sadakati ve Liderliğiyle İkinin İkincisi Hz. Ebubekir' kitabında Hz. Ebubekir’in sadakati üzerinde yeterince durulmakla beraber onun bir diğer ayırt edici özelliği olan liderliğine de gereken önem verilmiştir. Özellikle Ridde isyanlarında ortaya koyduğu kararlı tutum ve liderlik, İslam’ın sahih anlayışının kurumsallaşarak günümüze kadar gelmesinde belirleyici olmuştur. Nevzat Özkaya yazdı.
Hüseyin Özhazar aÄŸabey ile sevgili dostum YaÅŸar YeÅŸil tarafından kaleme alınan “Sadakati ve LiderliÄŸiyle Ä°kinin Ä°kincisi Hz. Ebubekir” adlı eser Tire Kitap tarafından geçtiÄŸimiz ay okurun beÄŸenisine sunuldu. Kitap, aşırı övgü ve fazilet yarıştırma yanlışına düÅŸmeden, yalın bir dille, “bir insan olarak” Hz. Ebubekir’in hayatını kronolojik olarak anlatıyor.
Hz. Peygamber’in (sav) vefatı, Müslümanların hayatında ÅŸüphesiz çok önemli bir dönemece iÅŸaret etmektedir. GeçiÅŸ dönemi ve Ä°slam tarihinin en önemli kırılma anı olarak nitelendirilebilecek bu dönemde girilecek farklı bir yol, Ä°slam tarihinin bambaÅŸka bir mecrada yol almasına neden olabilirdi. O nedenle bugün miras aldığımız Ä°slami geleneÄŸin ve anlayışın oluÅŸumunda Hz. Ebubekir’in oynadığı liderlik rolünün çok önemli bir payı vardır.
Hz. Ebubekir’in liderliÄŸine de gereken önem verilmiÅŸ
Hz. Ebubekir, risaletin başından itibaren Hz. Peygamber’e (sav) olan baÄŸlılığı ve sadakatiyle büyük bir örneklik teÅŸkil etmiÅŸtir. Kitapta, Hz. Ebubekir’in bu yönü üzerinde yeterince durulmakla beraber onun bir diÄŸer ayırt edici özelliÄŸi olan liderliÄŸine de gereken önem verilmiÅŸtir. Özellikle Ridde isyanlarında ortaya koyduÄŸu kararlı tutum ve liderlik, Ä°slam’ın sahih anlayışının kurumsallaÅŸarak günümüze kadar gelmesinde belirleyici olmuÅŸtur.
Eserde, Hz. Ebubekir ve dönemi ele alınırken; etnik, kabileci ve mezhepçi yaklaşımlardan uzak durulmaya çalışılmış, böylece “gerçekte ne olduÄŸu” sorusunun cevabı aranmıştır. Hz. Ebubekir’in Ä°slam tarihinde oynadığı rolün daha iyi anlaşılabilmesi için zamanın siyasi atmosferi de betimlenmiÅŸtir.
Akraba Savaşı (Yemame Savaşı) büyük bir dönüm noktası olmuÅŸtu
264 sayfadan oluÅŸan kitabın en önemli bölümü ÅŸüphesiz 3. bölümüdür. “Ä°syanlar ve Ä°slam BirliÄŸini SaÄŸlaması” baÅŸlıklı bu bölümde, ilerlemiÅŸ yaşına raÄŸmen Hz. Ebubekir’in ve Ä°slam ordusunun adeta ölüm-kalım savaşı vermesi ayrıntılı bir ÅŸekilde gözler önüne serilmektedir.
Hz. Ebubekir yaklaşık 2 yıl üç ay hilafet makamında kalmış, ancak halifeliÄŸinin bir yıldan fazlasını Ridde olayları ve isyan hareketlerini bertaraf etmekle geçirmiÅŸtir. Hz. Ebubekir, o sıralarda atmış üç yaşında olmasına raÄŸmen isyancılara karşı en ufak taviz vermemiÅŸtir. Bu dönemde özellikle sözde peygamber Müseylimetü’l Kezzab ile yapılan Akraba Savaşı (Yemame Savaşı) büyük bir dönüm noktası olmuÅŸtur.
Müseylimetü’l Kezzab’ın kabilesi olan HanifeoÄŸulları bu savaÅŸta canlarını öyle heder edercesine çarpışıyorlardı ki, vaktiyle Hz. Peygamber’in (sav) amcası Hz. Hamza’yı ÅŸehit eden, ancak daha sonra Müslüman olarak Ä°slam saflarında savaÅŸmaya baÅŸlayan VahÅŸi bin Harb, onların kahramanlıklarını ÅŸu sözlerle anlatır: “Müseylime’nin adamları kadar ölüme sabırlı ve tahammüllü kimseyi görmedim.” Halid bin Velid ise bu savaÅŸta HanifeoÄŸullarının gücünü itiraf etmiÅŸ ve ÅŸöyle demiÅŸtir: “Yirmi savaÅŸa katıldım. Yemame Savaşı’nda (Akraba Savaşı) HanifeoÄŸullarının kılıçlara karşı gösterdiÄŸi sabrı hiçbir toplulukta görmedim.”
Hz. Ömer: Zeyd iki güzellikte de beni geçti
Bu ölüm-kalım savaşını Müslümanlar kazanmıştı, ancak savaÅŸ bittikten sonra Medine’de sevinçten çok hüzün vardı. Çünkü hemen hemen her evden bir ÅŸehit bulunuyordu. Bu savaÅŸta Müslümanların 700 ile 1200 kiÅŸi arasında ÅŸehit verdiÄŸi nakledilir. Ensar’ın sancağını taşıyan Sabit bin Kays, Kur’an hafızı Salim, Ebu Huzeyfe… Ensar’dan ve Muhacir’den daha birçok ileri gelen sahabi bu zorlu savaÅŸta ÅŸehit düÅŸmüÅŸtü.
Çok uzun boylu ve cesur bir kiÅŸi olan Zeyd bin Hattab da bu savaÅŸta ÅŸehit düÅŸenler arasındaydı. Zeyd, Hz. Ömer’in kardeÅŸiydi. Uhud’da kendisine nasip olmayan ÅŸehitlik ona bu savaÅŸta nasip olmuÅŸtu. KardeÅŸinin katledilmesine çok üzülen Hz. Ömer sonraları, “Saba rüzgârı her estikçe Zeyd’in kokusunu alıyorum” diyerek ona olan hasretini dile getirir, “Allah, kardeÅŸim Zeyd’e rahmet etsin, o iki güzellikte de beni geçti. Hem benden önce Müslüman oldu hem de benden önce ÅŸehit düÅŸtü” derdi.
Bu savaşın Bedir Savaşı’ndan sonra yapılmış olan savaÅŸlar içerisinde en kanlı ve en çetin savaÅŸlardan biri olduÄŸu söylenir. Bu savaşın kazanılmasından sonra, irtidat ve isyan hadiseleri büyük ölçüde son bulmuÅŸtur.
Gerçekten büyük bir emeÄŸin ürünü olarak hazırlanmış olan kitabın her bir bölümü oldukça önemli mesajlar içermekte… Eserin, Hz. Ebubekir’i farklı özellikleriyle daha iyi anlama noktasında okura büyük bir katkı saÄŸlayacağı kanaatindeyiz.
Bu vesile ile kitabın yazarları sevgili dostum, kardeÅŸim YaÅŸar YeÅŸil ile Hüseyin Özhazar aÄŸabeye emekleri için hürmetlerimi sunuyorum. Kitabın yayıncısı olan Tire Kitap’ı da tebrik ediyorum.
Sadakati ve LiderliÄŸiyle Ä°kinin Ä°kincisi Hz. Ebubekir, Hüseyin Özhazar-YaÅŸar YeÅŸil
Nevzat Özkaya
Henüz yorum yapılmamış.