Güncel
ABD'den Kosova'ya Sırbistan çağrısı
Kosova'nın kendi ordusunu kurma girişiminin ardından Sırbistan ile gerginlik yaşanmasının ardından ABD'den açıklama geldi.
Amerika BirleÅŸik Devletleri BaÅŸkanı Donald Trump, Kosova CumhurbaÅŸkanı HaÅŸim Taçi'ye Sırbistan ile olan anlaÅŸmazlığın çözülmesini talep eden bir mektup yolladı.
Taçi'nin internette paylaÅŸtığı Beyaz Saray mektubunda "Sırbistan ile barışma yönünde gösterdiÄŸiniz çabayı takdir ediyoruz. Yakalanan bu eÅŸsiz fırsatı deÄŸerlendirememek talihsizlik olur, zira kapsamlı bir anlaÅŸma imkanının yakın gelecekte yeniden kazanılması mümkün olmayabilir." ifadelerine yer verildi. Kosovalı liderlere barış müzakereleri sırasında anlaÅŸmaya varmayı zorlaÅŸtıracak faaliyetlerden uzak kalınması çaÄŸrısı yapıldı. Trump tarihi anlaÅŸmanı saÄŸlanması için Taçi ve Sırbistan CumhurbaÅŸkanı Aleksandar Vucic'i Beyaz Saray'a davet etti.
Sırbistan ve 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova aralarındaki sorun ve anlaÅŸmazlıkları çözmek için 2013 yılında Avrupa BirliÄŸi arabuluculuÄŸunda diyalog baÅŸlatmış, ancak bu süreçte elle tutulur bir ilerleme kaydedilememiÅŸti.
Kosova Meclisinin geçtiÄŸimiz hafta düzenli ordu kurulması yasa teklifini onaylaması bölgedeki tansiyonu arttırdı. Kararı kabul edilemez olarak deÄŸerlendiren Sırbistan CumhurbaÅŸkanı Aleksandar Vucic, Kosova CumhurbaÅŸkanı HaÅŸim Taçi ile konuyu BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne taşımıştı.
Görev kapsamı Kosova içinde sivil koruma operasyonlarına katılmak, doÄŸal afet ve acil durumlarda müdahalede bulunmak ve Kosova ile yurt dışında operasyonlara katılmak olan Kosova Güvenlik Gücü (FSK), CumhurbaÅŸkanı Taçi'nin de yasayı imzalamasının ardından resmen Kosova Ordusu'na dönüÅŸecek.
Yaklaşık 110 millyon dolar yıllık bütçesi olacağı öngörülen ordu hafif silahlı 5 bin asker ve 3 bin rezerv askerden oluÅŸacak.
Kosova'nın BM'ye üyeliÄŸini engelleyen Güvenlik Konseyi'nde veto hakkına sahip Rusya da PriÅŸtina yönetiminin ordu kararının karşısında. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Kosovayı sert dille eleÅŸtirerek ''kanun tanımazlıkla'' suçladı.
Avrupa BirliÄŸi üyesi 8 ülke Belçika, Fransa, Almanya, Ä°talya, Hollanda, Ä°ngiltere, Polonya ve Ä°sveç ise konseydeki toplantı öncesi ortak bir açıklamayla Kosova'nın ordu kurma kararına ''egemenlik hakkı'' olarak destek verdi.
Sırbistan'dan 17 Åžubat 2008'de ayrılarak tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova, 100'ün üzerinde ülke tarafından tanındı.
Sırbistan, hala kendi toprağı olarak gördüÄŸü Kosova'yı bağımsız bir devlet olarak tanımasa da AB arabuluculuÄŸunda sürdürülen diyalog süreci kapsamında Kosovalı yetkililerle masaya oturuyor.
Sırbistan ile Kosova arasında 19 Nisan 2013'te Brüksel'de AB ve uluslararası toplum tarafından 'tarihi' olarak nitelendirilen "Ä°ki Ülke Arasında Ä°liÅŸkilerin NormalleÅŸtirilmesi AnlaÅŸması" imzalanmıştı.
Henüz yorum yapılmamış.