Sosyal Medya

Kürsü

Muhammed Emin Yıldırım Hoca: Onlar insanlığa bir katkı sağlamak için yaratıldılar

Muhammed Emin Yıldırım, her hayvanın Allah tarafından verilen bir hakkının olduğunu ve hayvanların insanlara emanet edildiğini söyledi.



AraÅŸtırmacı-Yazar Muhammed Emin Yıldırım, hayvanlara yönelik yapılan eziyetler ve hayvanhakları hakkında açıklamada bulundu.
 
Hayvanlara yönelik eziyetler ve hayvan hakları hakkında Ä°LKHA'ya konuÅŸan AraÅŸtırmacı-Yazar Muhammed Emin Yıldırım, insanların hizmeti için yaratılan varlık olan hayvanların birer emanet olduÄŸunu söyledi.
 
Yıldırım, "Nasıl ki çevre, toprak, ÅŸehir bir emanetse, onlar da bize Allah'ın emanetidir. O emanete sadakat göstermek bizim sorumluluÄŸumuzdur. EÄŸer ihanet edersek Allah korusun cenabı hakkın huzuruna onların hakkını yüklenmiÅŸ bir ÅŸekilde gideriz." dedi.
 
Hazreti Muhammed'in bu konudaki bazı hadislerini hatırlatan Yıldırım, "Allah Resulü bineÄŸine zulmeden bir sahabeyi görünce, 'Onlar da bir can taşıyor. Neden onlara bu ÅŸekilde muamele ediyorsunuz' diyerek uyarıda bulunmuÅŸtur. Yine elinde keskin bir bıçakla bir koyunu kesmek için hazırlık yaparak bıçağını bileyen sahabeye 'sen bu hayvanı defalarca mı öldürmek istiyorsun. Neden bıçağı gözünün önünde biliyorsun' diyerek sahabe efendimizi uyarmıştır. Dolayısıyla bütün bu uyarıların üzerinden biz bir hakikati öÄŸreniyoruz. Onlar da bir can taşıyorsa, onların da kendilerine özgü bir halleri varsa, fıtratları neyi gerektiriyorsa o fıtratları çerçevesinde hayatlarını devam ettirmek bizim sorumluluÄŸumuz." diye konuÅŸtu.
 
"Onlar insanlığa bir katkı saÄŸlamak için yaratıldılar"
 
"Onlar insanlığa bir katkı saÄŸlamak için yaratıldılar. Hiçbirisinin yaratılışı boÅŸuna deÄŸildir. Hepsi toplumsal anlamda ve kâinattaki bir dengeyi korumak için varlar." Diyen Yıldırım, ÅŸöyle devam etti:
 
"Hal böyle olunca onların fıtratlarını bozacak müdahalelerde bulunmamız doÄŸru deÄŸildir. Hayvanların ÅŸekillerine, cinsiyetlerine müdahale etmek, onların nesillerini devam ettirme noktasında bazı özelliklerine müdahale etmek, fıtrata müdahale etmektir. Fıtrata müdahale etmek de Allah'ın ayetlerine müdahale etmek anlamına gelir. Bu manada çok ciddi bir ÅŸekilde bu konunun üzerinde durmamız gerekiyor. Hiçbir hayvana, hiçbir canlıya, hatta Ä°slam anlayışına göre bitkiler, çiçekler, aÄŸaçlar da birer can taşıdığı için onlara bile gereksiz bir ÅŸekilde müdahale etme, hayatın dışına itme, onlarla irtibat noktasında farklı bir nazarla bakmak gibi bir hakkımız yoktur. Her biri bize emanet olduÄŸu bilinciyle hayatımızda yer almalıdır. Åžefkatle, merhametle onlara davranmak gerekir."
 
"Bu konuda en duyarlı olması gerekenler Müslümanlardır"
 
"Allah resulünden öÄŸrendiÄŸimiz o evrensel merhameti hayvanlar üzerinden de göstermek gerekir" diyerek Müslümanda bulunması gereken merhamete dikkat çeken Yıldırım, "Unutmayalım ki, Peygamberimiz meÅŸhur devesi Kusva ile bir arkadaÅŸ gibi konuÅŸurdu, sohbet ederdi. Uzaktan geldiÄŸinde ona ÅŸefkatle muamelede bulunurdu. KuÅŸu ölen küçük bir sahabenin gönlünü almak için gidip ona moral verirdi. Bunun gibi onlarca rivayeti hayatın içerisinde verilmiÅŸ örnekler olarak anladığımız zaman, hayvanlarla olan münasebetimiz daha doÄŸru bir ÅŸekilde devam eder. Bu konuda en duyarlı olması gerekenler Müslümanlardır. Bu hakikatleri etrafımıza doÄŸru bir ÅŸekilde anlatmamız lazım. Ä°nsanlarımızda her geçen gün azalan merhametsizliÄŸin, hayvanlara zarar verme noktasına gelmesi durumunda da insanlığı uyarmamız lazım. Netice itibarıyla bu da bir hak-hukuk meselesidir. Bunun canlı tutulması adına gayret etmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.
 
"Müslüman hukuklu yaÅŸayan insandır"
 
Ä°slam tarihinde hayvanlara, emanet olarak görüldüÄŸü için devlet tarafından da, toplum tarafından da çok ciddi bir duyarlılık gösterildiÄŸini belirten Yıldırım, son olarak ÅŸunları söyledi:
 
"Avlanma meselesini bile bir hukuk içerisinde yaparız. Kimse kafasına göre avlanmaz. Onun da Ä°slam fıkhında bir yeri var. Etrafımızdaki her ÅŸeye karşı hukukunu yansıtma adına bir sorumluluÄŸumuz var. Zaten Müslüman hukuklu yaÅŸayan insandır. Ä°slam fıkhı da o hukuku korumak için gelmiÅŸtir. Bu manada ister yabani olsun ister ehli olsun her hayvanın Allah tarafından verilen bir hakkı vardır. O hakkı korumak da hayvan sahiplerine, topluma bir yükümlülüktür. Bu konuda gereken duyarlılığı göstermemiz gerekiyor. Mekke ve Medine'de bütün canlıların korunması noktasında uyarılar var. Ä°hramlıyken avlanma yasağı var. Genel anlamda da fıkıh kitaplarında çok geniÅŸ bir malumat var. Bütün bunları göz önünde bulundurduÄŸunuzda istediÄŸiniz ÅŸekilde avlanamıyorsunuz. Bu iÅŸin fıkhına uyarak hareket etmek zorundasınız. Varlık içerisinde olan hiçbir hayvanın neslini tamamen ortadan kaldırmak gibi bir durum yoktur. Çünkü her biri birer ayet gibidir. Onların ortadan kaldırılması ayetlerin tahrif edilmesi demektir. Böyle bir durum söz konusu olmuÅŸsa nesillerin devamı adına belli ÅŸeylerin korunması, bazılarının farklı bir ÅŸekilde tesis edilmesi adına da tedbirler alınır. Ä°slam'da bu konudaki duyarlılık en üst seviyededir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.