Özel / Analiz Haber
Kazım Karabekir'e kurulan kumpasları ortaya çıkaran mektup
Follow @dusuncemektebi2
Cafer Tayyar Paşa’nın Kâzım Karabekir’i savunmak maksadıyla Ankara’daki İnkılâp Tarihi Enstitüsü’ne yazmak istediği; ama Karabekir Paşa tarafından başına bir iş gelir diye gönderilmesi engellenen mektup yıllar sonra ortaya çıkarıldı.
Kazım Karabekir Paşa, Garbin zaferinin temelini attı
Ben daha sonraları Ä°stiklal Harbimizin siyasî ve askerî planları ve bunların tatbikleri için Mustafa Kemal ve Kâzım Karabekir PaÅŸalar arasındaki muhabere ve vesikaları da tamamıyle gördüm ve okudum. Gerçi Ä°zmir, MaraÅŸ, Urfa, Antep gibi yerlerimizin iÅŸgallerinden sonra yer yer millî kuvvetlerimiz kükremiÅŸtir. Fakat felâketi daha vukuundan evvel gören ve tedbirler hazırlayan ve tatbik sahasında icap ettikçe Atatürk ile çekiÅŸen yalnız Kâzım Karabekir PaÅŸa olduÄŸu, evrak üzerinde dahi görülmektedir. Silah vermemek, teÅŸkilatı laÄŸvetmemek, ÅŸahıs vermemek –ki bunda Atatürk de dahildir-, hudud ötesinde Ä°slam ÅŸuraları kurmak ve bunları kuvvetlendirmek ve bu suretle Ermenilerin yapacağı katliamı önlemek ve millî cepheden idare için Erzurum Kongresi’ni toplatmak, BolÅŸeviklerle dostluk temin etmek ve derhal Åžark harekatını yapmak ve bu suretle kuvvetlerin Batıya naklini temin etmek, Kâzım Karabekir PaÅŸa’nın yaptığı iÅŸlerdir(...) Åžark harekâtı, Karabekir PaÅŸa tarafından mes’uliyeti deruhte edilerek yapılmış, millî cidalin ilk zaferidir ki, bununla bütün Åžark vaziyeti ıslah edilmiÅŸ ve Garbin zaferinin temeli atılmıştır(…)
Karabekir PaÅŸa, M. Kemal PaÅŸa’yı Ä°tilaf devletlerine karşı himaye etti
Ankara millî hükümetinin kuruluÅŸundan sonra Sakarya zaferine kadar geçen buhranlı günlerde dahi millî hükümetimizin ve hususiyle Mustafa Kemal PaÅŸa’nın mevkii her türlü entrikalarla sarsıldığı sıralarda ÅŸarkdan birbiri ardınca Karabekir PaÅŸa’nın gönderdiÄŸi fedailer Mustafa Kemal PaÅŸa’nın konumunu saÄŸlamlaÅŸmıştır. Silahsızlık, cephanesizlik yüzünden ümitlerin kesildiÄŸi günlerde ÅŸarkdan silah, cephane, malzeme ve hatta muntazam kıtaların garbe akını baÅŸlamıştır(…) Fakat ne yazıktır ki, sulhe kavuÅŸtuktan sonra, PadiÅŸahlığın kaldırılması, hükümranlığın millete devri, inkılap fikrini ilk defa Karabekir PaÅŸa’nın Meclis kürsüsünden ortaya atmasına raÄŸmen istikbal hakkındaki fikirlerine hürmet ÅŸöyle dursun, mazi olan millî kurtuluÅŸumuza ait vesikaların bile elinden alınmasına çalışılmış sürekli onun ve bu hakikatleri yakından gören ve bilenlerin aleyhine yürünmesine baÅŸlanılmıştır(…)
Karabekir Paşa'nın evi basılarak kitabı yakıldı
Hele 1933’de Mayıs ayında Milliyet gazetesinde Siirt mebusu Mahmut (Soydan) vasıtasıyla baÅŸlayan haksız ve yersiz hücumlara karşı Kâzım Karabekir PaÅŸa’nın vesikalara dayanarak ve muteber ÅŸahitler göstererek verdiÄŸi cevapların devamına müsaade olunmadığı gibi bastırmakta olduÄŸu Ä°stiklal Harbimizin Esasları (Yanlış Bilgi Felaket Kaynağıdır) adlı eserin birinci cildi bitmek üzere iken çok çirkin hareketler yapılmıştır. Åžöyle ki: Önce pek sıkı takip ve gözetlemeler baÅŸlamış ve üç bin nüsha kitap hususi ellerle matbaadan alınarak Bakırköy’de, Hazinedar çiftliÄŸinde kireç ocaklarında yakılmış, sonra da Kâzım Karabekir PaÅŸa’nın, bu arada yakın arkadaÅŸlarından benim ve kardeÅŸimin, eski Kastamonu mebusu emekli albay Halit (Akmansü) Bey’in evleri aranmıştır. O gece tesadüfen ben de Kâzım Karabekir PaÅŸa’nın köÅŸkünde misafirdim. Bu hadisenin fiilî ÅŸahidiyimdir. Yüze yakın sivil ve üniformalı polisler daha geceleyin köÅŸkü kuÅŸattılar ve güneÅŸ doÄŸmadan önce paÅŸayı ve çoluk çocuÄŸu uykudan uyandırarak köÅŸkün her katına çifte nöbetçiler dikerek tecrid ettiler (…)
Henüz yorum yapılmamış.