Sosyal Medya

Güncel

Afrika'dan Avrupa'ya Çin tepkisi: Bu topraklar bizim

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'ın "Avrupa'nın Afrika'da Çin ya da başka aktörlere oranla çok daha görünür" iddiası, Afrika Birliği Konseyi Başkanından beklenmedik bir tepki aldı: "Afrika, Çin, Avrupa ya da ABD'nin karşı karşıya geldiği boş bir alan değildir"



Avrupa BirliÄŸi (AB) Komisyonu BaÅŸkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa'nın doÄŸrudan yatırımları ve ticaret iliÅŸkisiyle Çin ya da baÅŸka aktörlere oranla Afrika'da çok daha görünür olduÄŸunu belirterek, "Bütün çalışmalara baktığımız zaman bizim Çin'den daha iyi olmak durumunda deÄŸil, daha iyi olduÄŸumuzu görürsünüz." dedi.

Avrupa-Afrika Ä°ÅŸ BirliÄŸi Forumu çerçevesinde düzenlenen ortak basın toplantısında KonuÅŸan AB Komisyonu BaÅŸkanı Juncker, her iki tarafın bu yıl içinde ikinci kez bir araya gelerek daha fazla iÅŸ imkanı ve kalıcı yatırımlara yönelik görüÅŸmeler gerçekleÅŸtirmesinin memnuniyet verici olduÄŸunu dile getirdi.

Juncker, özellikle bu alanda iÅŸ dünyasının önemli temsilcilerinin toplantı vesilesiyle görüÅŸmeler yapmasını siyasi adımlardan daha önemli bulduÄŸunu vurguladı. 

Forum öncesi AB olarak hazırlıklar yaptıklarını belirten Juncker, yatırımların teÅŸvik edilmesi için yaklaşık 44 milyar avroluk bütçe oluÅŸturulduÄŸunu, bu meblağın ciddi bir kısmının halihazırda kullanımda olduÄŸunu ifade etti.

 Avrupa-Afrika arasında iki ekonomik anlaÅŸma

Juncker, toplantı çerçevesinde taraflar arasında iki anlaÅŸmanın imzalandığını duyurarak, 75 milyon avroluk fonuyla küçük ve orta ölçekli iÅŸletmelerin yatırımlarını garanti altına alan anlaÅŸmanın 800 bin kiÅŸiye iÅŸ imkanı sunacağına iÅŸaret ederek, imzalanan diÄŸer anlaÅŸmanın ise Afrika için kıtalar arası serbest ticaret bölgesi oluÅŸturulmasına yönelik olduÄŸu, bu projenin de yaklaşık 50 milyon avroluk bütçesinin bulunduÄŸu bilgisini paylaÅŸtı.

 "Biz Çin'den daha iyiyiz"

Çinin Afrika’daki etkinliÄŸine iliÅŸkin bir soruyu yanıtlayan Juncker, "Avrupa’nın Afrika’da yaptıklarına baktığımız zaman, Avrupa’nın bölgede Çin ya da baÅŸka aktörlere oranla çok daha görünür olduÄŸunu göreceksiniz. DoÄŸrudan yatırım ve ticari alışveriÅŸ açısından biz Afrika'da bir numarayız. Bütün çalışmalara baktığımız zaman bizim Çin’den daha iyi olmak durumunda deÄŸil, daha iyi olduÄŸumuzu görürsünüz." yorumunda bulundu.

 "Afrika, Afrikalılara aittir"

Afrika BirliÄŸi Konseyi BaÅŸkanı Musa Faki Muhammed, Afrika'nın Avrupa, Çin ve ABD gibi birçok ortağının bulunduÄŸunu, önemli olanın taraflar arasında uygun ÅŸartların tesis edilerek, yapılacak iÅŸ birliÄŸinin bölgeye saÄŸlayacağı katkı olduÄŸunu belirtti.

Muhammed, Afrika'da Çin ya da Avrupa'nın çalışmalarına iliÅŸkin tartışmaya tepki göstererek, "Afrika, Afrikalılara aittir; Afrika, Çin, Avrupa ya da ABD’nin karşı karşıya geldiÄŸi boÅŸ bir alan deÄŸildir." görüÅŸünü paylaÅŸtı.

Ruanda Devlet BaÅŸkanı Paul Kagame de Afrika'ya Afrikalı bakışıyla baktıklarını, Çin, Avrupa ya da ABD bakış açısıyla bakmadıklarını söyledi. 

Kagame, Afrika'nın birçok alandaki potansiyeliyle farklı ortaklık ve iÅŸ birlikleri oluÅŸturmaya çalıştığına, bu yönedeki bütün giriÅŸimlerin "kazan kazan anlayışına" dayalı olduÄŸuna dikkati çekti.

Çin'in ya da Avrupa'nın Afrika'ya ne sunduÄŸundan ziyade, bölgede ilerlemeyi saÄŸlayacak reformlara odaklanılması gerektiÄŸini vurgulayan Kagame, ÅŸöyle devam etti:

"Avrupa ve Afrika arasında daha önce yapılan görüÅŸme ve iÅŸ birliklerinin sonucunda daha fazla kazanımlar elde edebilir ve bugün farklı konuları konuÅŸuyor olabilirdik. EÄŸer yatırımcılar yatırımlarını sürdürmüÅŸ ve Avrupalılar, Afrikalıları yalnız alan taraf olarak deÄŸil de eÅŸit ortaklar olarak görseydi, bugünkü toplantımızda daha farklı ÅŸeyleri konuÅŸuyor olurduk. Ancak burada yalnız sorumluluÄŸu Avrupa ya da Çinlilere yüklemek doÄŸru bir yaklaşım olmaz. ÖzeleÅŸtiri yapmamız gerekiyor ve sorumluluk içinde hareket ederek Afrika’da olumlu adımlar atılması için çaba sarf etmemiz gerekiyor." 

Avusturya BaÅŸbakanı Sebastian Kurz, AB'nin dünya genelinde en büyük yatırımcı bölge olduÄŸunu belirterek, "Çin'in Afrika'da yatırımları gün geçtikçe artıyor ancak bu alanda saÄŸlıklı rekabetin önemli olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Afrika, Çin ve Avrupalı yatırımcılar arasındaki rekabetin bölgeye katkı saÄŸlayacağı görüÅŸündeyim." diye konuÅŸtu. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.