Sosyal Medya

Güncel

Avusturya'da çifte vatandaşlık mağduru Türkler için önemli karar

Avusturya Anayasa Mahkemesi, Türk seçmenlerine ait olduğu iddia edilen seçmen listesinde ismi bulunduğu ileri sürülen bir kişinin çifte vatandaş olduğu gerekçesiyle idari mahkeme tarafından Avusturya vatandaşlığından çıkartılması kararını bozdu.



Anayasa Mahkemesi, aşırı saÄŸcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) tarafından geçen yıl yetkili makamlara verilen ve nasıl elde edildiÄŸi tespit edilemeyen sözde Türk seçmenlerine ait listeye iliÅŸkin kararında, "Belge gerçek ve güvenilir deÄŸil. Ayrıca belgenin nereden geldiÄŸi ve hangi zaman dilimine ait olduÄŸu da saptanabilmiÅŸ deÄŸil. Bu nedenle uygun kanıt oluÅŸturmamaktadır." ifadelerini kullandı. 
 
Mahkeme, gerçekliÄŸi ve nasıl elde edildiÄŸine iliÅŸkin belirsizliklerin yanı sıra elektronik ortamda hazırlanan belgelerin manipülasyona çok müsait olması nedeniyle söz konusu belgenin Avusturya vatandaÅŸlığından çıkartılma kararına temel oluÅŸturamayacağına hükmetti.
 
MAÄžDURLAR Ä°ÇÄ°N TARÄ°HÄ° KARAR
 
Avukat Dr. Kazım Yılmaz, Anaya Mahkemesinin ülkede yaÅŸayan Türk asıllı Avusturya vatandaÅŸlarının çifte vatandaÅŸlık suçlamaları nedeniyle karşı karşıya kaldıkları maÄŸduriyeti gidermek adına "tarihi bir karar" aldığını söyledi.
 
Yılmaz, idari mahkemenin müvekkili hakkında verdiÄŸi Avusturya vatandaÅŸlığından çıkartılma kararına iliÅŸkin Anayasa Mahkemesine itirazda bulunduklarını belirterek, "Mahkeme, idari mahkemenin kararına gerekçe teÅŸkil eden sözde seçmen listelerinin, gerçekliÄŸi, güvenilirliÄŸi ve nerede, nasıl hazırlanıldığına iliÅŸkin kesin bir bilginin olmaması ve söz konusu belgelerin manipülasyona açık olması nedeniyle bu belgelerin delil olarak kullanılmayacağına hükmetmiÅŸtir." diye konuÅŸtu.
 
Avusturya mercilerinin sözde seçmen listesinde adı olduÄŸu ileri sürülen kiÅŸilerden Türk vatandaşı olmadıklarını ispat etmesini istediÄŸini hatırlatan Yılmaz, "Mahkeme çok önemli bir baÅŸka karar daha aldı. Buna göre Avusturya makamları, çifte vatandaÅŸ olduÄŸu iddiasında bulunduÄŸu kiÅŸilerden, 'Türk vatandaşı olmadığınızı ispat edin diye bir talepte bulunamayacak.' Çünkü mahkeme, Avusturya Göç ve VatandaÅŸlık Dairesi ya da idari mahkemelerin bu yöndeki iddialarının adı geçen kurumlar tarafından ispat edilmesi gerektiÄŸine dikkati çekti." ifadelerini kullandı.
 
MAHKEME KARARI EMSAL OLACAK
 
Yılmaz, Anayasa Mahkemesinin aldığı kararın Avusturya mercileri tarafından baÄŸlayıcılığına dikkati çekerek, kararın aynı zamanda diÄŸer maÄŸdurlar için önemli bir emsal teÅŸkil edeceÄŸinin altını çizdi.
 
Çifte vatandaÅŸlık konusuna iliÅŸkin hukuki süreci devam eden kiÅŸilerin bu kararla vatandaÅŸlıktan çıkartılmalarının mümkün olmayacağını vurgulayan Yılmaz, bu konuda maÄŸduriyet yaÅŸayanların hukuk mücadelesini sürdürmeleri gerektiÄŸini ve konuya iliÅŸkin uzmanlardan yardım almalarının önemini vurguladı.
 
ÇÄ°FTE VATANDAÅžLIK SORUNU 
 
FPÖ, geçen yıl bu ülkedeki Türk seçmenlere ait olduÄŸu iddia edilen seçmen listelerini yasa dışı bir ÅŸekilde elde ederek söz konusu listelerde adı bulunan bazı kiÅŸilerin çifte vatandaÅŸ olduÄŸu iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuÅŸtu.
 
Bazı istisnai durumlar hariç çifte vatandaÅŸlığın yasak olduÄŸu ülkede, çok sayıda hukukçu ve uzman, aşırı saÄŸcı partinin giriÅŸimine tepki göstermiÅŸ, resmi kurumlardan elde edilmemiÅŸ ve "gerçekliÄŸinin ÅŸüpheli olduÄŸu sözde belgeler" üzerinden hukuki bir sürecin baÅŸlatılamayacağı görüÅŸünü paylaÅŸmıştı.
 
Hukukçuların itirazlarına raÄŸmen baÅŸta Viyana olmak üzere birçok eyalet savcısı konuya iliÅŸkin soruÅŸturma baÅŸlatmış, kimi bölge mahkemeleri gayri resmi bir belgeye dayanarak, bazı Türk kökenli Avusturya vatandaÅŸlarının vatandaÅŸlıktan çıkartılması yönünde karar almıştı.
 
Çifte vatandaÅŸlık konusunda maÄŸduriyet yaÅŸayanlar, alınan kararlara bir üst mahkemelere baÅŸvurarak itiraz ederken, Avusturyalı yetkililer, Türk asıllı birçok Avusturya vatandaşından, çifte vatandaÅŸ olup olmadığının ispatını istemiÅŸti.
 
Ä°srail, Yunanistan ve ABD vatandaÅŸlarına çifte vatandaÅŸlık hakkı tanınan Avusturya'da özellikle aşırı saÄŸcı hükümetin, Ä°talya'nın Güney Tirol bölgesinde yaÅŸayan ve Almanca konuÅŸan kiÅŸilere çifte vatandaÅŸlık verilmesi yönünde yasa tasarısı hazırladığı bir süreçte, Türk vatandaÅŸlarına yönelik bu tutumu tepkilere neden oluyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.