Sosyal Medya

Kürsü

İsmail Kılıçarslan: O yüzden 'Yemen’den ders almak' diyorum ve o yüzden 'birlikte yaşama vasatı' diye yırtınıyorum

İsmail Kılıçarslan- Yeni Şafak



Sevgili aÄŸabeyim Ahmet Murat’la sohbet ederken daha da netleÅŸti kafamda Yemen merkezli büyük ilim geleneÄŸinin Malezya, Endonezya, Pakistan ve Hindistan hattındaki etkisi. Evet, Maveraünnenir’de neÅŸvünema bulan ilim geleneÄŸinin Buhara’dan Bosna’ya tüm kuzey Ä°slam hattını etkilemesine benzer bir etkiden söz ediyoruz Yemen’in bu coÄŸrafya üzerindeki etkisinden söz ederken.
 
Yeni nesil emperyalizm, MoÄŸolların yaptığından bile daha ÅŸiddetli ÅŸekilde, elinin ulaÅŸtığı yerleri aynı zamanda toz-toprak haline getirmesiyle, çölleÅŸtirmesiyle de maruf. Ä°ÅŸte Afganistan, Pakistan, Irak ve Suriye’nin başına gelenler malum. Vaktiyle düÅŸüncenin, sanatın, aklın, ilmin ormanı olan bu coÄŸrafyalar bugün itibariyle üzerinde deÄŸil düÅŸünce aÄŸacı, en küçük düÅŸünce fidesinin yetiÅŸmesine imkân vermeyecek ölçüde çölleÅŸtirildi yeni nesil emperyalizm tarafından.
 
Dahası Ä°slam dünyasının sıcak çatışma alanlarında aynı zamanda Müslümanlar arasında sonu gelmez bir fikir-eylem ayrılığının da tohumları ekiliyor. Yemen’de yaÅŸananlar bunun en acıtıcı örneklerinden biri. Zeydiye’nin nasıl siyasal ÅžiiliÄŸin, SünniliÄŸinin nasıl siyasal VahhabiliÄŸin dümen suyuna girdiÄŸini ve Yemen’de insanların nasıl birbirlerini boÄŸazladıklarını gördük, görmeye de devam ediyoruz. DoÄŸrusu, birazcık düÅŸünenler için oldukça ibretli, dersler çıkarılması gereken bir tablo var ortada.
 
Åžii Ä°ran’la Vahhabi Suud Yemen’de, ihale aldıkları emperyalizm adına savaşırken tam bu esnada olan Yemen’e oluyor, baÅŸka bir ÅŸey deÄŸil.
 
Yeri gelmiÅŸken söyleyelim. Siyasal Åžiilik - siyasal Vahhabilik ayrımının iÅŸlevsel olmadığı coÄŸrafyalara da nifakı baÅŸka yerlerinden sokuyor yeni nesil emperyalizm. Pakistan’da birbirlerinin camilerine gitmeyen, birbirlerinin arkasında namaza durmayan cemaatlerin sayısı az deÄŸil. Türkiye’de de denendiÄŸini düÅŸünüyorum bu numaranın. Ve taraflar böylesi akıldan piyade ÅŸekilde devam ederlerse baÅŸarıya da ulaÅŸacak.
 
Dönelim Yemen’e. Yemen’de ÅŸu tarafı tutanlarla bu tarafı tutanların dışında bir de Yemen halkının tamamını tutanlar var iyi ki bu dünyada. Aksi halde insanlığa dair umudumuzu yitiririz.
 
Mazluma ve masuma dilini, dinini, mezhebini, rengini sormadan el uzatmak, bunu böylece baÅŸarabilmek standart bir ahlaki erdem deÄŸil, büyük bir yiÄŸitlik sayılıyor maalesef dünyamızda. Oysa üzerimize düÅŸen elbette ve sadece budur. Açlıktan 12 kiloya düÅŸmüÅŸ 13 yaşında bir Yemenli kız çocuÄŸunu gördüÄŸünüzde sizi harekete geçirmesi gereken duygunun adı tam olarak “insanlık”tır. Ve insanlık, mazluma ve masuma soru sormamakla baÅŸlar, fakat bununla bitmez.
 
Biliyorsunuz, Türk halkı, Yemen konusunda bir kez daha modern dünyaya insanlık dersi vererek inisiyatif aldı. Türkiye; Diyanet Vakfı ve IHH baÅŸta olmak üzere Yemen’de savaÅŸtan etkilenen ÅŸehirlere, bölgelere ve kamplara yardım ulaÅŸtırmaya baÅŸladı.
 
IHH’nın yardım ekibiyle birlikte Yemen’de olan Serkan Nergis’in sosyal medya paylaşımlarını takip ediyorum bir zamandır. Her paylaşımında bir taraftan Türkiyeli olmanın ve oraya bizim adımıza yardım elinin uzanmış olmasının gururunu yaşıyorum. Bir taraftan ülkedeki ÅŸartların kötülüÄŸüne üzülüyorum. Bir taraftan da bu huzur ve barış ülkesinin 2004’den bu yana geçen 14 senede nasıl böylesi bir akıl almazlığa, böylesi bir zillete sürüklendiÄŸini düÅŸünerek endiÅŸeleniyorum.
 
EndiÅŸeleniyorum evet. DüÅŸünsel ayrılıkların önce büyük siyasal ayrımlara, siyasal ayrımların büyük toplumsal çatlamalara, toplumsal çatlamaların da nasıl büyük bir kaosa ve ardından da savaÅŸa yol açtığını gördüÄŸümüz bir coÄŸrafya çünkü Yemen. Birlikte yaÅŸamanın vasatını kaybettikleri andan itibaren müdahaleye hazır hale gelmiÅŸ, ÅŸu anda da çocukların açlıktan öldükleri bir coÄŸrafya. Tıpkı Libya, Suriye, Irak, Afganistan gibi yani…
 
“Bu bahsettiklerin Türkiye’de asla olmaz” diyorsanız ÅŸunu hatırda tutmanın iyi olacağını hatırlatmama izin verin. Bu yazıyı bir 17 Aralık günü yazıyorum. Emperyalizmden aldığı ihaleyle Türkiye’ye operasyon çekmeye çabalayan bir terör örgütünün en çirkin yüzünü gördüÄŸümüz tarihin yıldönümü yani. 17-25 Aralık süreci ya da 15 Temmuz ihaneti baÅŸarılı olsaydı hâlihazırda Yemen’den çok da farklı bir noktada olmayabilirdik.
 
O yüzden “Yemen’den ders almak” diyorum ve o yüzden “birlikte yaÅŸama vasatı” diye yırtınıyorum. Türkiye’nin ÅŸarkısını sürdürmesi bütün insanlık adına “umut var” diyebilmektir çünkü bir bakıma.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.