Sosyal Medya

Güncel

Şam, TSK’nın yeni operasyon düzenlenmesi halinde YPG’ye destek vermez

YPG’nin Suriye hükümetine, ülkenin sınırlarını ve topraklarını Türkiye'ye karşı koruma çağrısını değerlendiren Rus uzman Dolgov, TSK’nın yeni operasyon düzenlemesi halinde Şam’ın YPG’ye yardım etmeyeceğini belirtti.



Rusya Bilimler Akademisi Åžarkiyat Enstitüsü Arap ve Ä°slam AraÅŸtırmaları Merkezi'nden Boris Dolgov, Sputnik'e açıklamasında, "ABD, YPG'ye destek veriyor ve onların kontrolündeki topraklarda askeri üslerini kuruyor. Bu topraklarda yerel yönetimler oluÅŸturuluyor ve aslında ABD'nin öncülüÄŸünde ve Kürt birliklerinin eliyle Suriye'nin parçalanması yürütülüyor. Türkiye, YPG'ye karşı hareket ediyor çünkü kendi için risk olarak görüyor" ifadelerini kullandı.

Suriye ordusuyla bu konuda YPG ile iÅŸbirliÄŸi yapacağına ÅŸüpheyle baktığını söyleyen Rus uzman, "Suriye hükümeti, bu Kürt silahlı oluÅŸumları, ABD'nin çıkarlarına hizmet eden güç olarak görüyor. Büyük ihtimalle geliÅŸecek olan senaryo, Suriye hükümetinin Kürt oluÅŸumlarla hiçbir ortak eyleme katılmayacağı yönünde olacak" yorumunda bulundu.

Dolgov, "Aksine Suriye hükümetinin, YPG'ye karşı operasyonlara katılım, biçimi ve kapsamı konusunda Türkiye'yle anlaÅŸma ihtimali daha güçlü" diye kaydetti.

'YPG, BÖLGEDE ELDE ETTİĞİ ÜSTÜNLÜÄžÜ KAYBETMEK Ä°STEMÄ°YOR'

DiÄŸer yandan Rusya Ekonomi Yüksek Okulu Asya ve Afrika AraÅŸtırmaları Merkezi'nden Türkolog Aleksey Obraztsov, Sputnik'e açıklamasında, YPG'nin aniden Suriye hükümetinin desteÄŸini alma isteÄŸinde bulunmasının nedenlerini açıkladı.

YPG'nin, bölgede elde ettiÄŸi üstünlüÄŸü kesinlikle kaybetmek istemediÄŸini söyleyen Obraztsov, bu açıdan Suriye'nin meÅŸru yönetimiyle bir nevi koalisyon eylemlerine girme isteÄŸinin anlaşıldığını belirterek, "Bu koalisyon hem otoritelerini ve imkanlarını artırır hem de belli üstünlükler kazandırır" dedi.

Ama Türkiye'nin seçtiÄŸi yolda yürümeye devam ettiÄŸini kaydeden uzman, "Türkiye'nin hedefi, bölgedeki Kürt pozisyonlarının güçlenmesini önlemek. Türkiye, Kürtlerin bağımsızlık, özerklik, büyük etki elde etme yönündeki her türlü çabalara çok duyarlı. Bu çok eski bir konu ve elbette Türkiye buna direnecek. Türkiye bu politikadan vazgeçmeyecek" ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.