Sosyal Medya

Güncel

Beyaz Saray danışmanı Suudilerle lobi ilişkisini askıya aldı

ABD Başkanı Donald Trump'ın 'Beyaz Saray Ortakları' programı kapsamında danışman olarak atadığı Richard F. Hohlt'un, Suudi Arabistan hükümetiyle lobi ilişkisini 1 Kasım itibarıyla askıya aldığı belirtildi.



Trump, ülkesinin milyarlarca dolarlık anlaÅŸmalarını öne sürerek Kaşıkçı olayına imtinayla yaklaşırken, ABD-Suudi Arabistan iliÅŸkilerinde son günlerde ilginç geliÅŸmeler yaÅŸanıyor.
Trump'ın atadığı Beyaz Saray'a bağlı danışma kurulunda yer alan bir lobicinin, Suudi Arabistan ile iş ilişkisini sonlandırdığı bildirildi.
 
Kamusal Sorumluluk Merkezi adlı kar amacı gütmeyen basın kuruluÅŸunun haberine göre, 'Beyaz Saray Ortakları (White House Fellows)' adı verilen danışmanlık programı katılımcılarından lobi faaliyetleri yürüten Richard F. Hohlt, ABD Adalet Bakanlığı'na yaptığı bildirimde 1 Kasım'dan itibaren Suudi Arabistan hükümeti ile lobi iliÅŸkisini askıya aldı.
 
Dış Temsil Kayıt Yasası uyarınca yapılan bildirimde Hohlt, Suudi Arabistan BüyükelçiliÄŸi'ne kamu iÅŸleri ve hukuki iÅŸler konusunda danışmanlık hizmeti verdiÄŸini, bu kapsamda yasal ve siyasi iÅŸlerin yürütülmesi için stratejiler önerdiÄŸini aktararak, "Halen temsil iliÅŸkimi ve katılımımı yeniden deÄŸerlendirme ve sonlandırma süreci içindeyim" ifadesini kullandı.

2 YILDA 1.5 MÄ°LYON DOLAR ÖDEME 
 
Kayıtlara göre ilk kez Ekim 2016'da Suudi Arabistan BüyükelçiliÄŸine danışmanlık yapmaya baÅŸlayan Hohlt, Haziran 2017'de Trump tarafından Beyaz Saray danışmanlık programına atandı.
 
Habere göre, Suudi hükümeti danışmanlık hizmeti için Hohlt'un ÅŸirketine 2017'de 837 bin dolar, 2018'de ise 780 bin dolar ödedi.
 
Hohlt'un Suudilerle iÅŸ iliÅŸkisini sonlandırma tercihinin, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2 Ekim'de Ä°stanbul'daki Suudi Arabistan KonsolosluÄŸunda öldürülmesiyle ilgili olup olmadığı bilinmiyor.
 
Haberde Hohlt'un konu hakkında sorulara yanıt vermekten kaçındığı ifade edildi.
 
Haberde merkez uzmanları, Hohlt'un Suudi Arabistan hükümetiyle lobi iliÅŸkisinin, Trump'ın, cinayetin hemen ardından Riyad yönetimi ve cinayetteki rolü tartışılan Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı korumaya yönelik tutumunu ÅŸüpheli hale getirdiÄŸi deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Kaşıkçı cinayetinin ardından aralarında BGR, Gibson, Dunn&Crutcher ve Glover Park Group'un bulunduÄŸu çok sayıda lobi firması da Suudi hükümetiyle iÅŸ iliÅŸkisini sonlandırmıştı ancak bunların ortaklarından veya çalışanlarından hiçbiri Hohlt gibi doÄŸrudan Beyaz Saray'a baÄŸlı çalışmıyordu.
 
1962'de dönemin ABD BaÅŸkanı Lyndon B. Johnson tarafından baÅŸlatılan Beyaz Saray Ortakları programı kapsamında kendi alanlarında baÅŸarı gösteren kiÅŸiler bir yıl boyunca maaÅŸlı olarak Beyaz Saray'da çalışarak hem kamu yönetimi alanında bilgi ve tecrübe sahibi oluyor hem de kendi birikimleriyle BaÅŸkana ve Beyaz Saray çalışanlarına danışmanlık hizmeti veriyor.
 
Geçen günlerde ABD senatosunda kabul edilen tasarıyla, Kaşıkçı cinayetinden Prens Selman sorumlu tutulmuÅŸ, Suudi yönetimi bu karara tepki göstermiÅŸti.

Sputnik

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.