Sosyal Medya

Güncel

Hudeyde'de ateşkes için tarih verildi

Yemen Dışişleri Bakanı Halid el-Yemani, El-Hudeyde ilinde ateşkes anlaşmasının 18 Aralık Salı günü saat 00.00'da yürürlüğe gireceğini açıkladı.



Yemen DışiÅŸleri Bakanı Halid el-Yemani, El-Hudeyde ilinde ateÅŸkes anlaÅŸmasının 18 Aralık Salı günü saat 00.00'da yürürlüÄŸe gireceÄŸini açıkladı.

Yemen resmi televizyon kanalına açıklamada bulunan Yemani, ateÅŸkes anlaÅŸmasının Husilerin ve tüm militanların Hudeyde limanlarından çekilmesine hükmettiÄŸini, hükümet güçlerinin de kentin güney ve doÄŸu taraflarına çekileceÄŸini belirtti.

AteÅŸkes anlaÅŸmasının 18 Aralık'ta yerel saatle 00.00'da yürürlüÄŸe gireceÄŸini söyleyen Yemani, limanların yeni kurulan yönetimle deÄŸil, 2014'teki Kızıldeniz Limanları Yönetimi tarafından idare edileceÄŸini kaydetti.

Yemani, devletin Husilerin görevden alarak onların yerine kendi militanlarını yerleÅŸtirdiÄŸi yerlere yeniden kendi kadrolarını iade etme hakkına sahip olduÄŸunu aktardı.

Hudeyde'de ileride BirleÅŸmiÅŸ Milletler'e (BM) ait güçlerin yer alması konusunda ise Yemani, uluslararası ve Yemen kanunlarına uygun olmayan hiçbir gücün varlığının kabul görmeyeceÄŸini belirterek BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Yemen CumhurbaÅŸkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin BM güçlerinin Hudeyde'de sürekli kalmaması yönündeki talebini anlayışla karşıladığına iÅŸaret etti.

BM'nin Hudeyde'de iki mekanizma aracılığıyla var olacağını dile getiren Yemani, ilkinin ÅŸu an Cibuti'deki mevcut izleme ve denetim mekanizmasını Hudeyde Limanına geniÅŸletmek, ikincisinin ise Emekli Tümgeneral Patrick Cammaert önderliÄŸinde yaklaşık 30 kiÅŸilik bir gözlemci ekibinin çekilme sürecini denetlemesi olduÄŸunu belirtti.

Ä°ngiltere'nin Yemen'le ilgili Güvenlik Konseyi'nde yeni bir karar tasarısı var olduÄŸu konusunda ise Yemani, "Ä°ngilizlerin karar tasarısıyla gizli bir gündemi var. Ä°ngilizlerin siyasi iÅŸler ile insani meseleleri birbirine karıştırma ve siyasi ÅŸantaj yapma arzuları var." dedi.

Yemen hükümetinin, Ä°sveç anlaÅŸmasından, tutukluların serbest bırakılması ve insani yardımların devam etmesi gibi hissedilir bir sonuç alamaması durumunda yeni bir müzakere turuna gitmeyeceÄŸini vurgulayan Yemani, BM temsilcisinin CumhurbaÅŸkanı Hadi ile istiÅŸare yapmadan hiç bir ÅŸekilde bir yer ve zaman belirleyemeyeceÄŸini ve ısrar etmesi halinde onunla beraber olmayacaklarını aktardı.

Hudeyde için taraflar anlaÅŸmaya varmıştı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 13 Aralık'ta Ä°sveç'te sona eren Yemen konulu istiÅŸare toplantılarının ardından yaptığı açıklamada, Yemen halkı için hayati önem taşıyan Hudeyde Limanı ve kenti için tarafların anlaÅŸmaya vardığını duyurmuÅŸtu.

Guterres, anlaÅŸma gereÄŸince "BM'nin limanda lider rolünü" üstleneceÄŸini, Yemen'e insani yardımların önünün açılacağını, böylelikle milyonlarca Yemenlinin yaÅŸam ÅŸartlarının iyileÅŸtirileceÄŸini bildirmiÅŸti.

Taiz'deki durumun kolaylaÅŸtırılması için ayrıca ortak bir anlayışa ulaÅŸtıklarını aktaran Guterres, kentte "insani koridor"un açılacağına inandığını ifade etmiÅŸti.

Guterres, ocak ayında yapılması planlanan bir sonraki Yemen barış görüÅŸmelerinde siyasi konulara iliÅŸkin taslak çerçeve anlaÅŸmasının müzakere edilmesi konusunda da taraflarla anlaÅŸmaya vardıklarını, bunun barış sürecinde çok önemli bir adım olduÄŸunu kaydetmiÅŸti

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.