Sosyal Medya

Güncel

Kıbrıslı Rum liderden tartışılacak Türkiye önerisi!

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, Akdeniz'deki doğalgaz paylaşımına ilişkin 'Kararlaştırılan bir nüfus oranı var, 4'e 1 (4 Kıbrıslı Ruma karşılık 1 Kıbrıslı Türk) ve bu orana göre istediğimiz noktaya ulaşabilirsek doğal zenginliğin paylaşımını da bu şekilde yaparız' dedi.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in Kıbrıs özel danışmanı Jane Holl Lute ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Anastasiadis pazar günü Kıbrıs meselesi hakkında görüÅŸecek. Nikos Anastasiadis mevcut durumu ve çözüm önerilerini Euronews'e deÄŸerlendirdi. Anastasiadis, adanın doÄŸal zenginliklerinin kararlaÅŸtırılan 4'e 1 nüfus oranı üzerinden yapılmasını teklif etti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, Kıbrıs'ın enerji konusundaki emellerine ulaÅŸmada daha az sorun ya da daha az Türk müdahalesiyle devam etmesine yardım edeceÄŸini mi düÅŸünüyorsunuz? yönelik soruya "Kıbrıs'ın egemenlik hakları pazarlık konusu deÄŸildir. Ve hala gaz arama aÅŸamasında olduÄŸumuzu tekrarlamak istiyorum. Bu yüzden Kıbrıslı Türklere ve Türkiye'ye söylediÄŸim gibi, Kıbrıs Rum kesiminde sahip olunanları kötüye kullanma ya da bunlardan faydalanma konusunda hiçbir soru iÅŸareti yoktur. KararlaÅŸtırılan bir nüfus oranı var, 4'e 1 (4 Kıbrıslı Ruma karşılık 1 Kıbrıslı Türk) ve bu orana göre istediÄŸimiz noktaya ulaÅŸabilirsek doÄŸal zenginliÄŸin paylaşımını da bu ÅŸekilde yaparız" yanıtı verdi.

RAHATSIZ OLUNMASI GEREKEN TÜRKLER

Anastasiadis, "Yakın geçmiÅŸte geleneksel müttefikiniz Rusya ile aranızda bir kriz yaÅŸandı. Rusya DışiÅŸleri Bakanlığı sözcüsü, Kıbrıs'ın, topraklarında ABD ordusunun konuÅŸlanmasına izin vermesi durumunda Kıbrıs aleyhine tedbirler almaya hazır olduklarını söyledi. Adanın baÅŸka jeopolitik oyunlar için kullanılabileceÄŸi konusunda endiÅŸeli misiniz?" ÅŸeklindeki bir soruya ise "Öncelikle bizim tarafımızdan yaratılmayan gereksiz bir gerginliÄŸi tırmandırmak istemiyorum, çünkü her ÅŸeyden önce ortada Kıbrıs'ın askerileÅŸtirilmesine dair bir senaryo yok. EÄŸer rahatsız olunması gereken bir ÅŸey varsa o da 1974'ten beri Kıbrıs topraklarını yasa dışı olarak iÅŸgal eden 36 binden fazla Türk askeri birliÄŸinin varlığıdır. Rusya'nın müdahalesi yersizdi ve Kıbrıs'ta gerçekten olanlarla hiçbir ilgisi yok. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yaptığı ÅŸey tüm dost ülkelere, Avrupa ülkeleri ve aynı zamanda Rusya'ya insani sebeplerden ötürü kolaylık saÄŸlamaktır" ÅŸeklinde cevap verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.