زينب لازالت على قيد الØياة ... لتدØض دجل اعلام الأسد
Kaynak: Teyit.org
Sosyal medyada paylaşılan bir videoda, Suriyeli bir sığınmacının hastanede kadın doktorları dövdüÄŸü iddia edildi.
Ancak iddia doÄŸru deÄŸil. Video, Rusya’nın Veliky Novgorod ÅŸehrinde 23 Åžubat 2017 tarihinde yaÅŸanan bir olaya ait. Bekleme salonunda hastane çalışanlarına saldıran ve sarhoÅŸ olduÄŸu belirtilen saldırgan tutuklanmıştı.
Sosyal medyada ve WhatsApp gruplarında dolaÅŸan bir mesajda, Ä°stanbul’daki IKEA maÄŸazasından Suriyeli bir ailenin Ak Kart ile yüzde 50 indirimli alışveriÅŸ yaptığı iddia edildi.
IKEA’nın basın biriminden bir yetkili teyit.org‘a, söz konusu iddiaların müÅŸteriler tarafından kendilerine iletildiÄŸini belirterek ÅŸunları söyledi:
IKEA’nın herhangi bir maÄŸazasında Ak Kart adıyla geçerli olan bir kart bulunmuyor. MaÄŸazalarda Ak Kart adında bir kartın kullanıldığına dair de mevcut bir bilgi yok. Ama konuyu araÅŸtırmaya devam ediyoruz. Haberin yayılmasına neden olan kiÅŸiler hakkında da çalışılıyor.
Suriyelilere, Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığı (AFAD) ve Kızılay tarafından yardım kartları veriliyor. Bu kartlara aylık yüklenen paralarla Suriyeliler ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.
KızılayKart ile ailedeki fert başına 100 TL yardım yapılıyor. Kartlar ÅŸu an sadece gıda alışveriÅŸleri için kullanılabiliyor. Bu kartların giyim, ev tekstili ya da bankalarda da kullanılabilmesi için çalışmalarımız var. Kızılay’ın, Suriyelilerin yaÅŸadığı kamplar dışında farklı illerde ve merkezlerde de 1 milyon Suriyeli’ye ulaÅŸma hedefi var.
AFAD ise teyit.org’a yaptığı açıklamada, AFAD Kart’ın kamp alanı içinde yaÅŸayan Suriyelilere verildiÄŸini, karta yüklenen yardım parasının yalnızca market alışveriÅŸlerinde kullanılabildiÄŸini ve kartın herhangi bir indirim saÄŸlamadığını söyledi.
Ä°ddianın incelendiÄŸi 2017 yılında KızılayKart ile aile üyelerine aylık 100 TL verilirken, 2018 yılında bu miktar 120 TL olarak belirlendi.
Ayrıntılı analiz için tıklayın.
Sosyal medyada yapılan bir paylaşımda, Ä°çiÅŸleri Bakanlığı’nın getirdiÄŸi bir düzenleme ile Suriyeliler hakkında video, resim ve haber paylaÅŸanların 3 yıla kadar hapisle yargılanacağı iddia edildi.
Ancak, Suriyeliler hakkında video, resim ve haber paylaÅŸan kullanıcıların 3 yıla kadar hapisle yargılanacağı iddiaları doÄŸru deÄŸil. Ä°çiÅŸleri Bakanlığı’nın konu hakkında bir düzenlemesi ya da bir yasağı bulunmuyor. Bakanlığın Suriyeli mülteciler hakkında yaptığı 5 Temmuz tarihli açıklama incelendiÄŸinde bahsi geçen iddialar hakkında somut bir ifade olmadığı görülebiliyor.
Ayrıntılı analiz için tıklayın.
Sosyal medyada dolaşıma giren bir fotoÄŸraf ile Konya BüyükÅŸehir Belediyesi’nin Suriyelilere maaÅŸ dağıttığı iddia edildi. “Sosyal Kart Bürosu” yazısının yer aldığı bir bina önünde toplanan bir grubun görüldüÄŸü fotoÄŸraf kısa sürede binlerce kiÅŸi tarafından paylaşıldı.
Ancak iddianın aksine Konya BüyükÅŸehir Belediyesi, Sosyal Kart Bürosu aracılığıyla maaÅŸ deÄŸil, ihtiyaç sahibi olduÄŸu tespit edilen ailelerin, gıda temizlik ve kırtasiye yardımlarını almalarına imkan saÄŸlayan sosyal kart dağıtıyor.
Konya BüyükÅŸehir Belediyesi bu karta belli miktarda para yatırarak kart sahibi kiÅŸilerin ihtiyaçlarını karşılamasını saÄŸlıyor. Kart sahibinin kimlik bilgileri kart içine yükleniyor ve kart sahibi kiÅŸiler dışında kartın kullanılmasına izin verilmiyor.
KiÅŸisel sosyal kartlarla belediye, ihtiyaç sahiplerine aylık 75 TL ila 150 TL’lik alışveriÅŸ imkanı saÄŸlıyor.
Ayrıntılı analiz için tıklayın.
Sosyal medyada ÖSYM tarafından 131 bin 746 Suriyeli genç üniversitelere yerleÅŸtirildiÄŸi iddia edildi.
Ancak, ilk olarak ”MizahTürk” isimli Facebook sayfasının ortaya attığı ve 131 bin 746 Suriyeli gencin üniversiteye kura ile alındığı iddiası doÄŸru deÄŸil. Yurtdışından gelen öÄŸrencilerin kura ile herhangi bir üniversiteye alınması mümkün deÄŸil. YÖK’ün hazırladığı “Yurtdışından ÖÄŸrenci Kabulüne Ä°liÅŸkin Esaslar” incelendiÄŸinde bu durum görülebiliyor.
Metinde “Ahmet Zevat” isimli gencin yeni hedefinin “çapraz geçiÅŸle” Oxford Üniversitesi olduÄŸu belirtiliyor. Fakat, yine YÖK’ün hazırladığı 24 Nisan 2010 tarihli Önlisans ve Lisan düzeyindeki programlar arası geçiÅŸleri düzenleyen yönetmelikte veya literatürde böyle bir terim ile karşılaşılmıyor.
Son olarak söz konusu iddianın kullanıcılar tarafından paylaşılması ve gelen tepkiler üzerine “MizahTürk” isimli sayfa sonradan yazıya eklediÄŸi notta ise söz konusu metnin kurgu olduÄŸunu belirtti.
Ayrıntılı analiz için tıklayın.
Sosyal medyada Suriyelilerin tüp bebek tedavi masraflarının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödendiÄŸi iddia edildi. Ä°ddia ilk olarak FOX TV Ana Haber bülteninde 3 Åžubat 2017’de Fatih Portakal tarafından dile getirildi.
Ä°ddianın gerçeÄŸi yansıtmadığını belirten SGK yetkilileri teyit.org’a yaptıkları açıklamada, SGK’nın Suriyeli sığınmacıların hiçbir saÄŸlık giderini karşılamadığını, Suriyelilerin saÄŸlık giderlerinin Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığı (AFAD) tarafından karşılandığını belirtti.
Konu hakkında görüÅŸtüÄŸümüz AFAD ÅŸunları söyledi:
AFAD olarak yalnızca SaÄŸlık Uygulama TebliÄŸi kapsamındaki saÄŸlık giderlerini karşılıyoruz. Bunun dışında kalan tüp bebek giderlerini, Hepatit C, protez gibi saÄŸlık giderlerini karşılamıyoruz.
Türkiye’de yaÅŸayan Suriyelilerin aldıkları saÄŸlık hizmetleri hakkında ayrıntılı bilgi için bu linktenfaydalanılabilir.
Ayrıntılı analiz için tıklayın.
Sosyal medyada paylaşılan bir görsel ile Suriyeli bir grubun “Türkiye Cumhuriyeti halkının dinden kopuk yaÅŸadığını ve açık saçık giyinerek Suriyelileri tahrik ettiÄŸini söyleyerek Gaziantep ValiliÄŸi’ne yürüdüÄŸü iddia edildi.
Ancak iddia gerçeÄŸi yansıtmıyor. Gaziantep’te böyle bir eylem gerçekleÅŸmedi. Paylaşımda kullanılan fotoÄŸraf ise 2012’den Yemen’den.
Gaziantep ValiliÄŸi Basın ve Halkla Ä°liÅŸkiler MüdürlüÄŸü teyit.org’a yaptığı açıklamada, “Böyle bir olay ya da eylem olmadı” dedi. Ayrıca güvenilir kaynaklarda da böyle bir olayın yaÅŸandığına dair herhangi bir bilgi bulunmuyor.
Ayrıntılı analiz için tıklayın.
Suriyelilerle ile ilgili sosyal medyada gündeme gelen pek çok iddiadan biri Suriyeli öÄŸrencilerin istedikleri üniversiteye herhangi bir sınava girmeden yerleÅŸebildikleri.
Ancak bu iddia doÄŸru deÄŸil. Suriyeliler de diÄŸer yabancı uyruklu öÄŸrenciler gibi belirlenen ÅŸartlar kapsamında yatay geçiÅŸ yaparak ya da yabancı uyruklu öÄŸrencilere uygulanan sınavlara girerek Türkiye’de eÄŸitim alabiliyor.
Yabancı uyruklu öÄŸrencilerin, yatay geçiÅŸ yapmak istedikleri üniversitelerin ÅŸartlarına uygun olmaları gerekli. Türkiye’de denkliÄŸi olan bir yüksek öÄŸretim kurumuna geçiÅŸ sınavına daha önce kendi ülkelerinde girmiÅŸ olmaları ya da not ortalamasının girmek istediÄŸi üniversitenin belirlediÄŸi ortalamayı tutması bu ÅŸartlardan bazıları. ÖrneÄŸin bazı üniversiteler, yabancı öÄŸrencileri kendi yaptıkları sınavlara tabi tutarken bazı üniversiteler ise öÄŸrencilerin not ortalamasına göre deÄŸerlendirme yapabiliyor. Her üniversitenin kabul edebilecekleri yabancı öÄŸrenci için ise farklı kontenjanları bulunuyor.
Ayrıntılı analiz için tıklayın.
DÄ°KKAT: Hassas görüntü içerir.
Sosyal medyada paylaşılan bir video ile Bursa’da yaÅŸayan Suriyelilerin bir atı kafasına vurarak öldürdüÄŸü iddia edildi.
Videoda atın kafasına vuran kiÅŸinin Bursa’da yaÅŸayan bir Suriyeli olduÄŸu iddiası doÄŸru deÄŸil. Video Åžubat 2014’te internette dolaşıma girmiÅŸ, bunun üzerine Suudi Arabistan merkezli Al-Arabiya kanalında yayınlanan bir haberde videonun Suudi Arabistan’dan olduÄŸu belirtilmiÅŸti.
Konu BBC Arapça servisinde 17 Åžubat 2014 tarihinde “Trend” bölümünde de yer almış, Twitter kullanıcılarının 36 bin tweet içeren Ù…Øاسبة_معذبي_الØصان# (Hayvana eziyet edenler cezalandırılsın) etiketiyle olaya tepki gösterdikleri belirtilmiÅŸti.
Ayrıntılı analiz için tıklayın.
Türkiye’de yaÅŸayan Suriyelilerin devletten maaÅŸ aldığı, bu yüzden PTT ÅŸubeleri önünde kuyruÄŸa girdikleri yönündeki iddialar sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde sık sık dile getiriliyor.
Ä°ddiaların aksine Suriyelilerin yoÄŸun yaÅŸadığı illerde PTT önünde oluÅŸan kuyrukların sebebi BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi (BMMYK) tarafından ihtiyacı olan mültecilere saÄŸlanan kış yardımı. BM’nin resmi web sitesinde bu yardım için 50 bin 948 PTT kartı dağıtıldığı ve 254 bin 740 kiÅŸiye ulaşıldığı açıklandı. BMMYK Resmi Facebook sayfasından ise konu ile ilgili paylaşılan haberlerde, PTT kartlara tek seferlik 600 ila 900 TL arasında deÄŸiÅŸen miktarlarda kış yardımı yatırıldığı belirtildi.
Ayrıntılı analiz için tıklayın.
Sosyal medyada yer alan paylaşımlarda, Bursa’da 7 Eylül gecesi iki Suriyelinin, iÅŸ çıkışı evine giden Serpil Yıldırım isimli bir kadını kaçırıp, tecavüz ettikten sonra öldürdüÄŸü iddia edildi.
Ancak bu iddia doÄŸru deÄŸil. Ä°ddiada kullanılan fotoÄŸraf 2013 yılında gerçekleÅŸen baÅŸka bir olaya ait.
Ä°stanbul Eyüp TEM Otoyolu’nda gerçekleÅŸen ve 2 Ocak 2013’te haberleÅŸtirilen olaya göre, GülÅŸan Sarcan isimli kadın boÅŸandığı eÅŸi tarafından öldürüldü.
Bursa Ä°l Emniyet MüdürlüÄŸü Cinayet Büro AmirliÄŸi ise teyit.org’a böyle bir olayın yaÅŸanmadığını ifade etti.
Ayrıntılı analiz için tıklayın.
Sosyal medyada dolaşıma giren bir fotoÄŸrafla, Suriyeliler’in Gaziantep’te vatandaÅŸlık baÅŸvurusu için Åžehitkamil Ä°lçe Nüfus MüdürlüÄŸü önünde sıraya girdiÄŸi iddia edildi. Ancak BirGün gazetesi yazarı Erk Acarer’in de paylaÅŸtığı fotoÄŸrafın “vatandaÅŸlık baÅŸvuru sırasını” gösterdiÄŸi iddiası gerçeÄŸi yansıtmıyor.
FotoÄŸraf 9 Aralık 2016 tarihinde DoÄŸan Haber Ajansı’nın (DHA) servis ettiÄŸi “Suriyelilerin adres bildirimi izdihamında coplu müdahale” baÅŸlıklı habere ait. Haberde, Sosyal YardımlaÅŸma ve Dayanışma Vakfı’nın yanı sıra; Kızılay gibi yardım kuruluÅŸlarının 100’er liralık yardımından almak isteyen Suriyelilerin, adres bildiriminde bulunmak üzere sabah erken saatlerde Nüfus MüdürlüÄŸü’ne akın ettiÄŸi belirtiliyor.
FotoÄŸraf: DHA
Ayrıntılı analiz için tıklayın.
DÄ°KKAT: Hassas görüntü içerir.
Sosyal medyada, Suriyeli çocukların organ mafyasının eline düÅŸtüÄŸünü ve çocukların organlarının çalındığını gösterdiÄŸi iddia edilen bir video yayıldı.
Ancak sosyal medyada yayılan videodaki görüntülerin çocukların organlarını çalan organ mafyasına ait olduÄŸu iddiası gerçeÄŸi yansıtmıyor.
Videonun başındaki görüntüler ilk olarak Rusya’nın Ä°dlip’te düzenlediÄŸi iddia edilen bir hava saldırısı sonucu yaralanan çocukların görüntüleri olduÄŸu iddia edilerek 11 Aralık 2015 yılında paylaşılmıştı.
Sedyede mavi kıyafetli bir kiÅŸinin çocuÄŸu tedavi etmeye çalıştığı ve çocuÄŸun hayatta olduÄŸu montajlanmamış videoda görülüyor.
Videonun sol üst köÅŸesinde bulunan logonun Smart News Agency’e ait olduÄŸunu görmek mümkün. Bu ajans, iddiadaki videoyu YouTube kanalına 11 Aralık 2015 tarihinde yüklemiÅŸ. Videonun baÅŸlığında ise “Ä°dlip’in güneyinde bulunan Al-Qasabiya köyünde Rus uçakları katliam yaptı” ifadeleri yer alıyor.
Smart News Agency de teyit.org’un sorularına yanıt vererek iddiaların doÄŸru olmadığını videodaki kız ve babasıyla görüÅŸtükleri bir röportajın Hawa Smart radyo kanalında yayınladıklarını ifade etti.
Videodaki çocukla yapılan baÅŸka bir röportaj:
Ayrıntılı analiz için tıklayın.
Sosyal medyada paylaşılan bir fotoÄŸrafla Hatay’da yaÅŸayan Suriyeli sığınmacıların Türkiye’ye gelen Afganları protesto ettiÄŸi iddia edildi.
Ancak fotoÄŸraftaki Suriyelilerin Türkiye’ye gelen Afganları protesto ettiÄŸi ve pankartlarda Afganlara yönelik yazılar yazdığı iddiası doÄŸru deÄŸil. FotoÄŸraf, 2015 yılında Gaziantep’te Rusya’nın Suriye’ye müdahalesini protesto eden Suriyelilere ait olduÄŸu belirtilerek paylaşılmıştı. FotoÄŸraftaki pankartlar ise montajlanmış.
Ayrıntılı analiz için tıklayın.
Sosyal medyada paylaşılan ve teyit.org’a ihbar olarak gönderilen görselde, Suriyeli mültecilere aylık harcamaları için içinde 930 TL bulunan bir kart verildiÄŸi iddia edildi.
Suriyeli mültecilere yardım amaçlı olarak KızılayKart verildiÄŸi iddiaları doÄŸru ancak kartın içindeki miktarın 930 TL olduÄŸu iddiası yanlış. KızılayKart sahibi olan mültecilere aylık 120 tl yardım yapılıyor. KızılayKart, Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardım (SUY) programı kapsamında ihtiyaç sahibi sığınmacılara veriliyor.
Ayrıntılı analiz için tıklayın.
teyit.org’a ihbar olarak gönderilen bir fotoÄŸrafta yer alan ve ödenecek miktarı “0 TL” olan su faturasının Suriyeli bir mülteciye ait olduÄŸu iddia edildi.
FotoÄŸraftaki faturanın Konya’da yaÅŸayan Suriyeli bir mültecinin sudan bedava yararlandığını gösterdiÄŸi iddiası doÄŸru deÄŸil. Söz konusu fatura, Konya BüyükÅŸehir Belediyesi KOSKÄ° Genel MüdürlüÄŸü’nce belirlenmiÅŸ 10-12 TL’lik limitin altında olduÄŸu için “0 TL” olarak fiyatlandırılmış. Faturadaki adres, abone numarası, tarih ve isim bilgileri doÄŸru. Fakat iddiada adı geçen kiÅŸinin (Kemal El-Ali) aboneliÄŸi 1 Ekim 2018 tarihinde sona ermiÅŸ. KOSKÄ° Genel MüdürlüÄŸü’nden edinilen bilgilere göre ÅŸu an Kemal El-Ali’nin üzerinde Konya’da herhangi bir su faturası bulunmamakta. 12 Kasım 2018 itibariyle 149315 numaralı yeni abonenin su faturası ise 16.50 TL.
KOSKÄ° Genel MüdürlüÄŸü ÇaÄŸrı Merkezi çalışanından Kemal El-Ali’nin Haziran, Temmuz ve AÄŸustos 2018’e ait fatura borç bilgilerine ulaşıldı. Bu bilgilere göre El-Ali’nin 25 Haziran, 24 Temmuz ve 28 AÄŸustos 2018 tarihli faturaları sırasıyla 56, 48 ve 58 TL ÅŸeklinde fiyatlandırılmış. KOSKÄ° çalışanı, KOSKÄ°’de uygulanan abone sınıflandırmasında “ücretsiz yararlandırma” gibi bir durumun söz konusu olmadığını, “indirimli yararlandırmanın” sadece engelli ve ÅŸehit-gazi yakını vatandaÅŸlar için geçerli olduÄŸunu ve bunun oranının birim su miktarı üzerinden yüzde 50 olduÄŸunu söyledi.
29 Ekim 2018’de KOSKÄ° online borç sorgulama ekranına girildiÄŸinde Kemal El-Ali’nin taşındığı evdeki yeni abonenin borç bilgisine ulaşıldı. Yeni abonenin 12 Kasım 2018 itibariyle borcu 16.50 TL. Yeni abonenin isminin ve soy isminin baÅŸ harflerine bakıldığında iddia faturadaki Kemal El-Ali olmadığı görülebiliyor.
KOSKÄ° Genel MüdürlüÄŸü’yle 17 Ekim 2018’de yapılan telefon görüÅŸmesinde KOSKÄ° yetkilisi, aynı ihbarın kendilerine de ulaÅŸtığını ve bunun üzerine ekiplerin adrese gidip sayacı tekrar kontrol ettiklerini de belirtti. KOSKÄ°, yaptıkları kontroller sonrasında herhangi bir arızanın yahut kaçağın bulunmadığını ve faturanın o tarihte hala “0 TL” görüldüÄŸünü ekledi.
Ayrıntılı analiz için tıklayın.
Sosyal medyada paylaşılan bir videoda görünen kiÅŸinin, Adıyaman’daki Atatürk heykeline saldıran Suriyeli bir mülteciyi gösterdiÄŸi iddia edildi. Videoda, Suriyeli olduÄŸu iddia edilen kiÅŸinin Kapcami Mahallesi Sümer Meydanı’nda bulunan Atatürk heykeline çıktığı ve heykelin omuzlarında oturduÄŸu görülebiliyor.
Adıyaman’daki Atatürk heykeline “saldırdığı” belirtilen kiÅŸinin Suriyeli bir mülteci olduÄŸu iddiası doÄŸru deÄŸil. Sümer Meydanı’ndaki Atatürk heykeline çıkan kiÅŸi Ahmet B. isimli bir Türk vatandaşı.
Hürriyet Gazetesi tarafından yapılan 14 Kasım 2018 tarihli bir haberde Adıyaman’da yaÅŸanan olaya dair bilgiler yer alıyor. Haberde heykele çıkan ve linç edilmekten son anda kurtulan Ahmet B. isimli kiÅŸinin bisiklet tamirciliÄŸi yaptığı ve polise verdiÄŸi ifadesinde Atatürk’ü çok sevdiÄŸi için heykele çıktığını söylediÄŸi belirtiliyor.
Adıyaman Emniyet MüdürlüÄŸü AsayiÅŸ Åžube ile görüÅŸen teyit.org söz konusu kiÅŸinin madde bağımlısı bir Türk vatandaşı olduÄŸu bilgisine ulaÅŸtı. Daha sonra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ä°stanbul Milletvekili Barış YarkadaÅŸ’ın kaynak olarak gösterdiÄŸi CHP Adıyaman Ä°l BaÅŸkanlığı ile de görüÅŸen teyit.org, söz konusu kiÅŸinin Suriyeli deÄŸil bir Türk vatandaşı olduÄŸunu öÄŸrendi.
Ä°nternette yapılan aramada Ahmet B.’nin Adıyaman’da bulunan Atatürk heykelinde daha önce de eylem yaptığı anlaşılıyor. Milliyet Gazetesi tarafından yapılan 24 Aralık 2016 tarihli bir haberde Ahmet B.’nin Adıyaman’daki Atatürk heykeline çıkıp “ÅŸehitler ölmez, vatan bölünmez” ÅŸeklinde slogan attığı ve polisin olaya müdahale ettiÄŸi belirtiliyor.
Ayrıntılı analiz için tıklayın.
Sosyal medyada paylaşılan baÅŸka bir iddiaya göre Rachid Yusuf isimli Suriyeli bir mülteci Türkiye hakkında çeÅŸitli açıklamalarda bulundu. Ä°ddialara göre Yusuf’un sözleri Alain Dunlioff isimli bir kiÅŸinin “Mültecilerin Gözünden Türkiye” baÅŸlıklı bir yazı dizisinde paylaşıldı.
Rachid Yusuf isimli Suriyeli bir mültecinin Türkiye hakkında sözler sarf ettiÄŸi iddiası doÄŸru deÄŸil. Facebook’ta paylaşılan gönderide yer alan fotoÄŸraf Rachid Yusuf isminde birine ait deÄŸil. Görüntüdeki kiÅŸi Suriyeli bir giriÅŸimci olan Sami Al Ahmad. Rachid Yusuf isminde birinin gönderide belirtilen sözleri söylediÄŸine dair bulgulara rastlanmıyor. Bunun yanı sıra kaynak olarak belirtilen ve mülteciler üzerine çalışan Alain Dunlioff isminde bir kiÅŸi bulunmadığı gibi kendisinin hazırlamış olduÄŸu böylesi bir yazı dizisine de ulaşılamıyor. Alain Dunlioff isminde birinin “Mültecilerin Gözünden Türkiye” baÅŸlıklı bir yazı dizisine de ulaşılamıyor.
Gönderide yer alan fotoÄŸraftaki kiÅŸi Rachid Yusuf isminde biri deÄŸil. FotoÄŸrafta Suriyeli bir giriÅŸimci ve aynı zamanda bir diÅŸ hekimi olan Sami al Ahmad görülüyor.
Ayrıntılı analiz için tıklayın.
Sosyal medyada paylaşılan ve teyit.org’a ihbar olarak olarak gönderilen bir gönderide, Türkiye’de son altı ay içerisinde 225 bin Suriyeli mültecinin doÄŸum yaptığı iddia edildi.
Türkiye’de son altı ay içerisinde 225 bin Suriyeli mültecinin doÄŸum yaptığı iddiası doÄŸru deÄŸil. Kamu DenetçiliÄŸi Kurumu’nun (KDK) 2018 yılında yayınladığı “Türkiye’deki Suriyeliler” isimli raporda, Suriyeli mültecilerin Türkiye’ye giriÅŸ yapmaya baÅŸladığı 2011 yılından 1 Temmuz 2017’ye kadar geçen sürede 248 bin 462 doÄŸum (sf.113) gerçekleÅŸtirdiÄŸi belirtiliyor. Söz konusu raporda 2011 yılından 11 Aralık 2017’ye kadar geçen sürede bu rakamın 276 bin 158’e yükseldiÄŸi (sf.153) ifade ediliyor.
Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığı (AFAD) tarafından 2016’da yayınlanan bir raporda 9 Mart 2016 tarihine kadar (sf.44-45) Türkiye genelinde 151 bin 746 Suriyeli bebeÄŸin doÄŸduÄŸu ifade ediliyor. Türkiye Halk SaÄŸlığı Kurumu BaÅŸkan Yardımcısı Mehmet Ali TorunoÄŸlu’nun 3 Kasım 2016 tarihinde TBMM Mülteci Hakları Komisyonu’na verdiÄŸi bilgilerde ÅŸimdiye kadar Türkiye’de 177 bin Suriyeli bebeÄŸin doÄŸduÄŸu ifade ediliyor. Yani, 9 Mart 2016’dan 3 Kasım 2016’ya kadar geçen sürede Türkiye’de yaklaşık 25 bin yeni bebeÄŸin dünyaya geldiÄŸi anlaşılabiliyor.
Suriyeli mülteciler hakkında çalışan Türk-Alman Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası Ä°liÅŸkiler bölüm baÅŸkanı Prof. Dr. Murat ErdoÄŸan’ın “Suriyeliler Barometresi” isimli kitabında Kasım 2017 tarihi itibariyle Türkiye’de günde 306 Suriyeli bebeÄŸin dünyaya geldiÄŸi ifade ediliyor. Günde 306 olan Suriyeli bebek doÄŸum hızının deÄŸiÅŸmediÄŸi varsayıldığında son altı ayda Türkiye’de yaklaşık 55 bin yeni Suriyeli bebeÄŸin doÄŸması gerekiyor. DoÄŸum hızının üç katına çıktığı varsayımında bile son altı ayda yaklaşık 165 binden fazla bebeÄŸin dünyaya gelmiÅŸ olması gerekiyor.
Ayrıntılı analiz için tıklayın.
Sosyal medyada paylaşılan iddialara göre Ahmed-i Åžerifi isimli bir kiÅŸi Türkler ve Türkiye’de yaÅŸayan Suriyeliler hakkında çeÅŸitli söylemlerde bulunuyor. Bu paylaşımlardan birinde, “Biz bu topraklarda TC’nin hegemonyasını yıkmak için bulunmaktayız” dediÄŸi belirtildi.
Sosyal medyada Ahmed-i Åžerifi isimli sayfa ve o sayfanın gönderilerini paylaÅŸan Suriye VatandaÅŸlık Bürosu isimli sayfa, parodiamaçlı kurulmuÅŸ sayfalar. Ahmed-i Åžerifi isimli sayfada bahsi geçen isme ait olduÄŸu belirtilen fotoÄŸraflar, Londra merkezli bir kuruluÅŸ olan Suriye Ä°nsan Hakları Gözlemevi’nin kurucusu Rami Abdurrahman’a ait. Suriye’deki savaşın baÅŸlangıcından itibaren konuyla ilgili yürütülen siyasi görüÅŸmeler veya tartışmalarda Ahmed-i Åžerifi isminde herhangi birine rastlanmıyor. Ayrıca Suriye’deki savaşın baÅŸlangıcından itibaren gerçekleÅŸtirilen siyasi tartışmalar veya görüÅŸmelerde rol oynamış Ahmed-i Åžerifi isimli bir kiÅŸiye dair herhangi bir bilgiye de rastlanmıyor.
Ayrıntılı analiz için tıklayın.
Sosyal medyada yer alan ve teyit.org’a ihbar olarak gönderilen paylaşımlarda AK Parti’den Bursa milletvekili adayı olan Suriye kökenli Muhammed ErdoÄŸan’ın seçildikten sonra yaptığı konuÅŸmada, “bu toprakları kanımızın son damlasına kadar koruyacağız. Beni seçen Bursa halkına ÅŸükranlarımı sunuyorum” dediÄŸi ve bu konuÅŸmasını Türkçe bilmediÄŸi için Arapça yaptığı iddia edildi.
AK Parti Bursa milletvekili seçildiÄŸi belirtilen ErdoÄŸan’ın Arapça olarak “bu toprakları kanımızın son damlasına kadar koruyacağız, beni seçen Bursa halkına ÅŸükranlarımı sunuyorum” dediÄŸi iddiası doÄŸru deÄŸil. Bursa birinci bölgeden AK Parti’nin 9. sıra adayı olan Muhammed ErdoÄŸan, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıkladığı kesin sonuçlara göre 24 Haziran seçimlerinde milletvekili olarak seçilemedi.
Amerika’nın Sesi isimli haber sitesinin Suriye kökenli aday Muhammed ErdoÄŸan hakkında hazırladığı haberin bir bölümünde, ErdoÄŸan’ın Türkçe konuÅŸtuÄŸu görülebiliyor.
Ayrıntılı analiz için tıklayın.
Sosyal medyada paylaşılan videonun Sapanca’da bacakları kesildikten sonra ölüme terk edilen köpeÄŸi gösterdiÄŸi iddia edildi. Ayrıca iddialarda videodaki çocukların da Suriyeli olduÄŸu belirtildi.
Videonun Sapanca’da bacakları kesilen köpeÄŸin Suriyeli çocuklar tarafından iÅŸkenceye uÄŸradığını gösterdiÄŸi iddiası doÄŸru deÄŸil. Söz konusu videonun en erken 9 AÄŸustos 2016 tarihinde bir Facebook sayfasında paylaşıldığı görülüyor.
Haziran 2018’de Ürdün merkezli bir sivil toplum kuruluÅŸu tarafından yapılan paylaşıma göre ise görüntüler OrtadoÄŸu’daki bir ülkeden. Bu kurum, söz konusu videonun Türkiye’de yavru bir köpeÄŸin öldürülmesine iliÅŸkin gerçekleÅŸen olayla herhangi bir ilgisinin bulunmadığını belirtti.
Aynı hafta Sapanca Savcılığı tarafından ormanlık bir alanda bacakları kesik halde bulunan yavru köpeÄŸe iliÅŸkin baÅŸlatılan soruÅŸturma kapsamında ise bir kiÅŸinin ÅŸüpheli olarak gözaltına alınmış olduÄŸu da biliniyor.
Ayrıntılı analiz için tıklayın.
Derleyenler: Gülin ÇavuÅŸ, Çınar Livane Özer, Mehmet Atakan Foça, Taha Onur SelimoÄŸlu, Ali Osman Arabacı, Burak AvÅŸar, Alican Acanerler
Henüz yorum yapılmamış.