Güncel
YÖK, ihtisaslaşacak 5 yeni üniversiteyi daha açıkladı
Follow @dusuncemektebi2
Yükseköğretim Kurulu, Aksaray Üniversitesi’ni 'spor ve sağlık', Kastamonu Üniversitesini 'ormancılık ve tabiat turizmi', Muş Alparslan Üniversitesi’ni 'hayvancılık', Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’ni 'çay', Siirt Üniversitesi’ni 'tarım ve hayvancılık' alanlarında ihtisaslaşacak üniversiteler olarak belirledi.
YükseköÄŸretim Kurulu (YÖK) BaÅŸkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Aksaray Üniversitesinin "spor ve saÄŸlık", Kastamonu Üniversitesinin "ormancılık ve tabiat turizmi", MuÅŸ Alparslan Üniversitesinin "hayvancılık", Rize Recep Tayyip ErdoÄŸan Üniversitesinin "çay", Siirt Üniversitesinin "tarım ve hayvancılık" alanlarında ihtisaslaÅŸacak üniversiteler olarak belirlendiÄŸini bildirdi.
YÖK tarafından yükseköÄŸretim tarihinde ilk kez kurgulanan "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon FarklılaÅŸması ve Ä°htisaslaÅŸma Projesi" kapsamında seçilen 5 yeni üniversite, CumhurbaÅŸkanlığı Strateji ve Bütçe BaÅŸkanı Naci AÄŸbal ve YÖK BaÅŸkanı Yekta Saraç'ın katıldığı toplantıda açıklandı.
Toplantıya, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, projeye yeni seçilen üniversitelerin bulunduÄŸu illerin valilerini temsilen Siirt Valisi Ali Fuat Atik, projeye yeni seçilen üniversitelerin rektörleri katıldı.
Saraç, burada yaptığı konuÅŸmada, YÖK olarak Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon FarklılaÅŸması ve Ä°htisaslaÅŸma Projesi'ni 2015'te baÅŸlattıklarını hatırlattı.
Bu süreçte ilk olarak "bölgenin mevcut durumu", "üniversitenin potansiyeli", "bölge-üniversite iliÅŸkisi" gibi ana üç parametre ile pek çok alt parametre dikkate alınarak üniversitelerin sundukları öz deÄŸerlendirme raporlarının YÖK'te incelendiÄŸini ve Bingöl, KırÅŸehir Ahi Evran, UÅŸak, Düzce ve Burdur Mehmet Akif Ersoy üniversitelerinin ihtisaslaÅŸacak ilk 5 üniversite olarak seçildiÄŸini anımsatan Saraç, bu geliÅŸmenin ardından baÅŸvurular arasından yine aynı kriterler kullanılarak aynı amaçla 5 yeni üniversitenin daha belirlendiÄŸini bildirdi.
Saraç, bölgesel kalkınma odaklı ihtisaslaÅŸacak üniversiteler ve ihtisas alanlarının, Aksaray Üniversitesinin "spor ve saÄŸlık", Kastamonu Üniversitesinin "ormancılık ve tabiat turizmi", MuÅŸ Alparslan Üniversitesinin "hayvancılık", Rize Recep Tayyip ErdoÄŸan Üniversitesinin "çay", Siirt Üniversitesinin "tarım ve hayvancılık" olduÄŸunu söyledi.
Saraç, bütün dünyada, yeni nesil bölgesel kalkınma anlayışında bölgelerin, öÄŸrenme, bilgilendirme ve yenilik konusunda temel nokta olarak görüldüÄŸüne iÅŸaret etti.
YÖK olarak bölgesel imkanları ve geliÅŸme alanlarını bir arada deÄŸerlendirerek, üniversitelerin bölgeye hizmetlerinin önem kazanması ve baÅŸarılı olması ile ilgili yoÄŸun çalışmalar yaptıklarını aktaran Saraç, "Bu nedenle, bu projenin yürümesinde valilerimizin, belediye baÅŸkanlarımızın, üniversite rektörlerimizin ve öÄŸretim üyelerimizin, bölgesel ve yerel kalkınma ajanslarının sivil toplum kuruluÅŸlarının uyum içinde çalışmasının çok ciddi önemi ve katkısı var. Bu bir birlikte çalışma projesidir." diye konuÅŸtu.
Saraç, üniversitelerin bölgelerinin baÅŸarı faktörlerini, üretim faktörlerini inceleyerek nasıl daha üstün bir performans saÄŸlayabileceÄŸi konusunda çalışmalar yaptığını vurgulayarak, bu çalışmaların sadece ekonomik faktörler üzerinden deÄŸil, CumhurbaÅŸkanlığının hükümet politikaları, bölgesel ve yerel örgütler, kamunun saÄŸladığı danışmanlık hizmetleri, bölgenin büyüme dinamiklerinin desteklenmesi, kamu finansal desteÄŸi gibi diÄŸer birçok faktör göz önüne alınarak yürütüldüÄŸünü anlattı.
Son 10 yılda dünyada ve "Yeni YÖK" konseptinde baÅŸlatılan çalışmalar kapsamında YükseköÄŸretim Kurulunda üniversitelerin bölgesel kalkınmada deÄŸiÅŸen rolü üzerinde önemle durduklarını anlatan Saraç, Kurulun baÅŸkanı olarak bizzat kendisinin de bu konu ile ilgili tüm çalışmaları takip ettiÄŸini bildirdi.
Saraç, üniversitelerin giderek artan bir ÅŸekilde bölgesel ve ulusal ekonomiler için önemli bir üretim faktörü haline geldiÄŸini ve bilgi üreten kuruluÅŸlar olarak kalkınma hamlelerinde temel rol oynadığını kaydederek, üniversitelerin, yalnızca deneyimli, yetenekli ve uzman insanların yetiÅŸtiricileri deÄŸil aynı zamanda cazibe merkezleri olduÄŸunu, bölgede üniversitelerin varlığının bölgeye yetenekli insanların çekilmesini de kolaylaÅŸtırabildiÄŸini söyledi.
Üniversitenin yerel düzeydeki araÅŸtırma sonuçlarının ilgili özel ve kamu sektörleriyle paylaşılarak bir nevi dönüÅŸüme katılmasının hedeflendiÄŸine dikkati çeken Saraç, Bölgesel Kalkınma Ajansları ile daha iyi bir iletiÅŸim ağı kurularak sinerji doÄŸuran bir çalışma yapılmasının beklendiÄŸini ifade etti.
Saraç, "Bu alanda seçilmiÅŸ olan 10 üniversitenin çalışmalarının, yerelin ekonomik geliÅŸmesine ve ülkenin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine büyük katkı saÄŸlayacağına inanıyorum. BahsettiÄŸimiz bütün bu çalışmalar aslında küresel yükseköÄŸretimde yeni bir dönüÅŸüm ve yeni bir akademik devrim olarak nitelendiriliyor. Bu süreçten kopmamalıyız." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Henüz yorum yapılmamış.