Sosyal Medya

Pentagon: Suriye'de tek taraflı bir askeri harekat kabul edilemez

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye'nin kuzeyinde tek taraflı herhangi bir askeri harekatın ABD'nin Suriye'de Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı savaşan askerlerini tehlikeye atacağı gerekçesiyle "endişe verici" ve "kabul edilemez" bulunduğunu açıkladı.



CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, ÇarÅŸamba günü yaptığı açıklamasında, Fırat Nehri'nin doÄŸusunda YPG'ye yönelik bir operasyonun birkaç gün için baÅŸlayacağını duyurmuÅŸtu.

Erdoğan, hedefin Suriye'nin kuzeyindeki Amerikan askerleri olmadığını da kaydetmişti.

ErdoÄŸan dün Türk Savunma Sanayii Zirvesi'ndeki konuÅŸmasında ÅŸunları söylemiÅŸti:

"Fırat'ın doÄŸusunu bölücü terör örgütünden kurtarmaya yönelik harekatımıza birkaç gün içinde baÅŸlayacağız.

"Hedefimiz asla Amerikan askerleri deÄŸildir, bölgede faaliyet gösteren terör örgütü mensuplarıdır.

"Suriye'nin güvenli hale getirdiÄŸimiz gibi Fırat'ın doÄŸusunu da huzurlu ve yaÅŸanabilir yerlere dönüÅŸtürme konusunda kararlıyız."

Ancak YPG'nin başını çektiÄŸi Suriye Demokratik Güçleri (SDG), ABD'nin Suriye'de IŞİD'e karşı yürüttüÄŸü savaÅŸta birincil yerel müttefiki konumunda.

Pentagon Sözcüsü Sean Robertson yaptığı yazılı açıklamada, "Suriye'nin kuzeydoÄŸusunda özellikle de ABD askerlerinin bulunduÄŸu veya yakınlarında olduÄŸu bölgelere yönelik herhangi bir tarafça yapılacak tek taraflı bir askeri harekat büyük bir endiÅŸe kaynağıdır" dedi ve ÅŸöyle devam etti:

"Bu tür adımları kabul edilemez olarak addederiz."

Robertson açıklamasına, "IŞİD'in bu kritik noktada yeniden nefes almasına izin vermemeliyiz ve veremeyiz. Yoksa koalisyon ortaklarımızla elde ettiÄŸimiz önemli kazanımları tehlikeye atarız ve IŞİD'in yeniden canlanması ihtimali doÄŸar" ÅŸeklinde devam etti.

'OPERASYON IŞİD'İN YARARINA OLUR'

YPG'den de Türkiye'nin operasyonunun IŞİD'in yararına olacağı açıklaması geldi.

YPG Sözcüsü Nuri Mahmud, "Türkiye'nin tehditleri güçlerimizin, bu kez Hajin kentinde, teröristlere karşı kazanımlar elde ettiÄŸi zamana rastlıyor" dedi.

Suriye Demokratik Güçleri, IŞİD'i Fırat Nehri'nin doÄŸusunda ve Irak sınırı yakınında bulunan Hajin'den çıkarmak için 10 Eylül'de bir operasyon baÅŸlatmıştı.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ise Suriye'de IŞİD tehdidinin kalmadığını söyleyerek, "Güya bu örgütün hala etkinlik gösterdiÄŸi 150 kilometrekarelik bir alandan söz ediliyor. EÄŸer bütün mesele buysa biz Türkiye olarak bu bölgedeki DEAÅž unsurlarını derhal etkisiz hale getirmeye hazırız. Hiç onlara gerek yok, biz bunu yaparız" demiÅŸti.

ABD'nin Türkiye'yi oyaladığını söyleyen ErdoÄŸan ÅŸöyle konuÅŸmuÅŸtu:

"DEAÅž'ın bu bölgeden uzaklaÅŸtırılmasının ardından terör örgütü unsurlarının çekileceÄŸi hem ÅŸahsıma, hem bakanlarıma, hem askeri ve istihbarat yetkililerimize defalarca ifade edilmesine raÄŸmen böyle bir geliÅŸme olmamıştır. Terör örgütünün isminin sürekli deÄŸiÅŸtirilmesi, deve kuÅŸu misali Münbiç'teki hakikati ortadan kaldırmaya yetmiyor. Diyorlar ki; o terör örgütü deÄŸildir. NeymiÅŸ, Suriye Demokratik GüçleriymiÅŸ. Kimi uyutuyorsunuz. Biz Arap'ı da iyi biliriz, terörist Kürtleri de iyi biliriz."

BBC TÜRKÇE

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.