Sosyal Medya

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu defa ‘zaman tahdidi’ koyarak açıkladı: Geliyoruz!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu defa ‘zaman tahdidi’ koyarak açıkladı.



“Fırat’ın doÄŸusundaki harekata birkaç gün içinde baÅŸlayacağız” dedi.
 
Açıklamanın BeÅŸtepe Külliyesi’nde yapılan Savunma Sanayii Zirvesi sırasında gelmesi de manidardı.
 
Operasyonun baÅŸlangıcı için ‘Birkaç gün’ ifadesi kullanıldığına göre, artık saatleri sayarak beklemeye geçmek mümkündür diyebiliriz.
 
Pazartesi günü bu köÅŸede, askeri kaynaklardan aldığımız bilgiler doÄŸrultusunda “Fırat’ın doÄŸusu için operasyon hazırlıkları tamamlandı” demiÅŸtik.
 
ErdoÄŸan’ın açıklaması sonrası dikkatler bu alana daha fazla yöneldiÄŸi için, bazı verileri tekrarlayalım:
 
-Aldığımız bilgilere göre, harekat ‘noktasal vuruÅŸlarla’ yürütülecek.
 
-Fırat’ın DoÄŸusu diye tarif edilen, 500 kilometreden daha fazla uzunluÄŸu olan sınır hattı, boylu boyunca TSK’nın hedef alanında.
 
-PKK/YPG gruplarının mevzilendiği 150 civarında nokta belirlenmiş durumda.
 
-TSK’nın bu hedefleri, havadan ve karadan Suriye hava ve kara sahasına girmeden etkili bir ÅŸekilde vurabilecek kapasitesi ve kabiliyeti bulunuyor.
 
-Havadan savaÅŸ uçaklarıyla 30, karadan Obüs atışlarıyla 40 kilometre derinliÄŸi olan bölgelere atış yapılabiliyor.
 
ABD NASIL BÄ°R TEPKÄ° VEREBÄ°LÄ°R?
 
Suriye’nin kuzeyi, Fırat’ın doÄŸusu kaynaklı geliÅŸmeler, o bölgedeki ABD destekli PKK/YPG oluÅŸumu baÅŸladığı andan itibaren Ankara’nın tehdit algılamasında hep ön sıralarda yer aldı.
 
Binlerce tır dolusu silahlar, 60 bin kiÅŸilik ordu kurma çabaları, CumhurbaÅŸkanının sözlerine defalarca yansıyan “O silahlar ileride nerede, kime karşı kullanılacak” sorusu, bu tehdit algılamasının doÄŸal sonucuydu.
 
17 Nisan 2017 gecesi 45 civarı savaÅŸ uçağının katılımıyla sözünü ettiÄŸimiz bölge sınırları içinde kalan Karaçok bölgesine etkili bir operasyon yapıldığını da hatırlıyoruz.
 
Ancak, ABD’den gelen baskılar yüzünden daha fazlası bugüne kadar mümkün olmamıştı.
 
Anlaşılan bu son haberler gösteriyor ki Ankara, ‘baskıyı tereddütle karşılama’ diye tabir edebileceÄŸimiz psikolojik eÅŸiÄŸi aÅŸmış durumda.
 
Ä°ÅŸin aslı, Fırat’ın doÄŸusuna operasyon fikri, Ankara’da yapılan güvenlik merkezli toplantıların gündeminden hiçbir zaman düÅŸmedi.
 
Ancak, düÄŸmeye basma kararını tetiklediÄŸi anlaşılan iki yeni durumu da hatırlamakta fayda var.
 
1-ABD’nin Türkiye sınırının hemen dibine ‘Gözlem noktaları’ kurma giriÅŸimi. Washington adına konuÅŸan yetkili isimler bu giriÅŸimi, Türkiye’ye dönük muhtemel tehditleri önleme amaçlı diye gülünç bir gerekçeyle izah etmeye çalışsa da, bu eylemin asıl niyetinin Türkiye’nin YPG’ye dönük bir operasyonunu engelleme amacı taşıdığı ortadaydı.
 
2-ABD Genelkurmay BaÅŸkanı Joseph Dunford’un, YPG kontrolündeki bölgeleri kast ederek “35 bin ile 40 bin yerel gücün eÄŸitilmesi ve istikrarı saÄŸlamak üzere donatılması gerektiÄŸini tahmin ediyoruz” sözleri, iÅŸ iÅŸten geçmeden harekete geçilmeli fikrini tetiklemiÅŸ olmalı.
 
Peki, dün CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın açıklamalarına yansıyan ifadeler, kamuoyuna deklare edilmeden önce ABD makamlarına iletilmiÅŸ olabilir mi?
 
Yakın zamanda Ankara/Washington hattında merkezinde bu meseleler bulunan bir temas trafiği yaşandığını biliyoruz.
 
ÖrneÄŸin ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in Ankara’ya yaptığı ziyaret.
 
Bu ziyaret sırasında Fırat’ın doÄŸusu için harekete geçileceÄŸi bilgisi açıktan ya da zımnen Jeffrey’in kendisine iletilmiÅŸ olabilir.
 
Tabi, bu yeni durumun ABD’yi mutlu etmeyeceÄŸi kesin.
 
Ama, ordularını toplayıp o bölgede YPG ile bir olup Türkiye’ye karşı savaÅŸa tutuÅŸmaları da beklenmemeli.
 
ABD Ä°LE BÄ°LDÄ°RÄ°M ESASLI TEMAS SÖZ KONUSU OLABÄ°LÄ°R
 
Dün, birkaç gün içerisinde harekatın baÅŸlayacağını duyuran CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın sözlerinin satır arasında yer bulan bir cümle daha dikkat çekiciydi:
 
“Hedefimiz asla Amerikan askerleri deÄŸil. Bölgede faaliyet gösteren terör unsurlarıdır.”
 
Bu ifadeler, operasyon yapılırken en fazla bu hususa dikkat edileceÄŸi, bölgedeki Amerikan askerlerinin hayatını riske edecek bir eylemden uzak durulacağı anlamına geliyor.
 
Nisan 2017’de yapılan Karaçok operasyonu baÅŸlamadan bir saat önce, vurulacak yerlerin koordinatları ABD makamlarına iletilmiÅŸ, bu alanlarda asker bulundurmaktan kaçınmaları istenmiÅŸti.
 
Buna “Bildirim esaslı operasyon” deniyor.
 
Åžimdi de benzer bir yöntem izlenebilir.
 
ABD askerlerinin hayatını riske etmeyen ama YPG’ye haber uçurulmasına da fırsat tanımayan bir vakit dilimi belirlenerek bu bildirimler yapılabilir.
 
Mehmet Acet- Yeni Åžafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.