Küresel bir savaş yaklaşıyor mu?
Follow @dusuncemektebi2
Emekli Büyükelçi Aydın Nurhan linkini göndermiş. George Friedman’ın Budapeşte’de, Brain Bar etkinliğinde yaptığı konuşmalarından birinin YouTube’a konmuş video kaydı. Başlık şu: Is There a Global War Coming? (Küresel bir Savaş Gelmekte mi?)
Friedman’ın konuÅŸmasında hayli ilginç iddialar var. Özetle söylediÄŸi ÅŸu:
Steve Jobs, Bill Gates ve Mark Zuckerberg aslında hiçbir ÅŸey icat etmemiÅŸ olan müthiÅŸ pazarlamacılardı. Çok sayıda “akıllı” pazarlama ekibi tarafından dâhi olarak lanse edildiler. Bu isimlerin tek yaptıkları, Amerikan hükümetinin savaÅŸ ve savunma amacıyla icat ettiÄŸi teknolojileri kendi icatları olarak lanse etmekti. BaÅŸarıları da bu icatları kendilerine mal edebilmekti.
Friedman’a göre bu, ÅŸöyle mümkün olmuÅŸtu: ABD’deki kurala göre; Amerikan hükümeti, gizli olmayan bir ÅŸey icat ettiyse bunun patentine sahip olamıyordu... Bu ortam ise bazı akıllıların önünü açıveriyordu…
George Friedman, Brain Bar’da “Küresel bir savaÅŸ yaklaşıyor mu?” diye sorarak baÅŸlıyor konuÅŸmasına ve soruyu ÅŸöyle yanıtlıyor:
“Tabii ki… Bugüne kadar içinde küresel bir savaÅŸ olmayan bir yüzyıl yaÅŸanmamıştır. EÄŸer küresel bir savaşın yaÅŸanmayacağını düÅŸünüyorsanız 21. yy. bir ilk olacak demektir ve sizinle istediÄŸiniz meblaÄŸda iddiaya varım.
Aslında küresel savaÅŸ, ÅŸu anda sizinle birlikte oturuyor. O sizin cebinizde.
Cep telefonunun temeli olan mikroçip, Sovyet hedeflerine karşı ABD’nin kıtalararası balistik füzelerine rehberlik etmek için geliÅŸtirilmiÅŸtir. Füzelerin içinde çok küçük bilgisayarlar olmalıydı. Çok hafif olmalıydılar. Çok hassas (hatasız) olmalıydılar. Çözüm mikroçiplerdi. SoÄŸuk savaÅŸ sırasında kullandığımız tüm silahlar mikroçip üzerine inÅŸa edildi.
Telefonlardaki kameralar... Dijital kamera... ABD Ulusal KeÅŸif Ofisi tarafından casus uyduları izlemek üzere geliÅŸtirildi. EÄŸer, Kodak film kullanıyorsanız, uzaydan düzenli çekilen fotoÄŸrafları dünyaya nasıl ulaÅŸtıracaksınız? ÇeÅŸitli hedeflerin fotoÄŸraflarını çekiyorsanız, Kodak film paketini dünyaya indirmenizi gerektirmeyen bir yol olmalı. BaÅŸlangıçta amaç buydu. Çekilen fotoÄŸrafları, selfieleri annenize gönderdiÄŸiniz hızda dünyaya göndermenin bir yolu bulunmalıydı. Ve bu, dijital kamera oldu. CCD tarafından yönlendiriliyorlardı. Ä°nsanları hedef almak için çekilen fotoÄŸrafların dünyaya gönderilmesini saÄŸlıyorlardı. Küçük, masum dijital kameranız casus uydulardan doÄŸdu…
GPS, Amerikan Hava Kuvvetleri tarafından, seyir füzelerini hedeflerine yönelmek ve askerlerin nerede olduklarını bilmeleri için icat edildi.
Bunların hepsi, tüm insanlığın bugün yaÅŸadığı yere, Ä°nternete ulaÅŸmak için tasarlandı. Ä°nternet, gizli verileri, bir gizli laboratuvardan diÄŸerine taşımak için ABD Savunma Bakanlığı’na baÄŸlı Ä°leri AraÅŸtırma Projeleri Ajansı tarafından geliÅŸtirildi. Oak Ridge Tennessee’deki laboratuvarlardaki ‘bir ÅŸeyler’ Los Alamos’a taşındı. Oradaki ‘ÅŸeyler’ de Brookhaven Ulusal Laboratuvarlarına... Bu laboratuvarlarda nükleer savaÅŸlar için araÅŸtırmalar yapılıyordu. Ä°nternetteki tüm protokoller, çevrelendiÄŸiniz tüm ‘cool’ (heyecan verici) ÅŸeyler Amerikan bilim insanları tarafından SoÄŸuk SavaÅŸ için geliÅŸtirildi.
Cep telefonu ilk olarak 1985 yılında Amerika BirleÅŸik Devletleri Ordusu tarafından dağıtıldı ve ilk kez Çöl Fırtınası Operasyonu’nda askeri iletiÅŸimi kolaylaÅŸtırmak için test amaçlı kullanıldı.
Yani, Steve Jobs hiçbir ÅŸey icat etmedi. Ä°cat ettiÄŸi tek ÅŸey pazarlama.
Bill Gates hiçbir ÅŸey icat etmedi. MS-DOS, orijinal olarak Amerikan Hava Kuvvetleri için baÅŸka birinin icat ettiÄŸi bir programdı. Gates, o programı aldı…
Zuckerberg bunlardan da azını icat etti.
Sizin jenerasyonunuz (gençleri kastediyor) bir ‘yaratıcılık fantazisi’ içinde yaşıyor. YaÅŸamınızı yönlendiren temel araçlar, savaÅŸçılar veya savaÅŸçılar için çalışan bilim insanları tarafından geliÅŸtirildi.
Gerçekten akıllı ‘pazarlama’ insanları bunları bir araya getirdi ve sizi bu insanların dâhiler olduÄŸuna ikna etti. Gerçek deha, yılda 50 bin dolar kazandı ve emekli oldu. Pazarlama yapanlar?.. Esas parayı onlar götürdü.”
Bu sadece konuÅŸmanın ilk dokuz dakikası… Meraklısı bir zahmet internete girip devamını izleyebilir… Ä°laç sektöründe bir süre üst düzey yöneticilik yapmış olan bir tanıdığımız, bir keresinde sektör deÄŸiÅŸtirme nedeninden söz ederken, “DiÄŸer faydalı iÅŸler yapanları bilemem ama ben elime kan bulaÅŸtığını hissettim” demiÅŸti…
Ben de kendi adıma akıllı telefondan yapay zekâya kadar pek çok “insanlık için” icat edildiÄŸi iddia edilen ürüne bir baÅŸka bakar oldum…
ALÄ° SAYDAM - YENÄ° ÅžAFAK
Henüz yorum yapılmamış.