Sosyal Medya

Japonya ülkeye göçmen getirebilmek için çok çaba ve kaynak harcamakta

Dünya her zaman insanları şaşırtıp da durur! Kimin aklına gelirdi ki Japonya tüm gelişmiş sanayici ülkelerin yabancılara yasaklar yaptığı ortamda, göçmenlerin reddedildiği gelişmiş ekonomilerdeki yaklaşımın tersine, Japonya ülkeye göçmen getirebilmek için çok çaba ve kaynak harcamakta.



Japon BaÅŸbakanı Shinzo Abe’nin Liberal Demokratik Partisi, emekçi kıtlığı olan bir toplumu yönetmeye çalışıyor! Kim bilir ki ülke azalan yerel emekçiler nedeniyle, toplumsal emekçi kıtlığı ile boÄŸuÅŸmakta?
 
Japonya peÅŸ peÅŸe son yedinci yıldır büyüme yaÅŸamakta ve de Japon ÅŸirketleri çalışmak için gelecek gönüllüleri, yedinci yıldır kabul etmekte ve hatta daha da fazla emekçi aramakta ve davet etmekte!
 
Japonya her yıl 300 bin kiÅŸilik nüfus azalması yaÅŸamakta, çünkü Japonyada çok uzun zamandır düÅŸük doÄŸum var. Azalan emekçi sayısı nedeniyle de Japonya’nın iÅŸsizlik oranı da yüzde 2.4 oranına inmiÅŸ. Öyle ki 2016 yılı 2017 yılı arasında Tokyo Shoko AraÅŸtırma Åžirketi’nin topladığı bilgiye göre, çalışacak emekçi kıtlığı nedeniyle ÅŸirket iflasları iki misline çıkmış.
 
Japonya, geçen hafta bir yeni bir visa kanunu çıkarmış ve de göçmen emekçilerin tam beÅŸ yıl çalışabileceÄŸini gündeme getirmiÅŸ. Açıklanan programın ilk beÅŸ yılında ise 1.3 milyon yabancının çalıştığı Japonya’da, 345 bin adet yeni emekçinin çalışmaya geleceÄŸi ve mevcut yabancılara ekleneceÄŸi vurgulanıyor. Yeni vize 14 adet sanayide emekçiye çalışma izni verecekmiÅŸ. Ayrıca 53 bin kiÅŸi restoranlarda ve de 36 bin kiÅŸi de tarımda iÅŸe konulacakmış. 60 bin kadar yabancı hemÅŸire de iÅŸe davet edilecekmiÅŸ. Japonyada hastane çalışanları ve de hemÅŸirelerinin yaÅŸları çok yüksekmiÅŸ. Japonya’da nüfusun yüzde 28 kadarı çok yaÅŸlı imiÅŸ, halbuki ABD’de nüfusun yüzde 16 kadarı yaÅŸlı imiÅŸ.
 
DüÅŸük becerili emekçiler önceleri programda iÅŸlerini deÄŸiÅŸtiremeyecek ÅŸekilde anlaÅŸma yapmışmış. DiÄŸer taraftan da hükümete karşı olan siyasiler de birçok Japon’un ülke dışında çalıştığını vurguluyorlarmış. Ama Güney Amerika’da çalışan Japonlar 1990 sonrasında geri dönmeye de baÅŸlamışlar. Fakat finansal krizde ise birçok kiÅŸinin kendi memleketine göç etmesi kabul edilmiÅŸ.
 
Ama kadınlara iÅŸ vermek de çocuk doÄŸumu olayı ile zaman zaman sorun yaratıyor. Åžu anda ise Japonya’da, BaÅŸkan Abe ve iÅŸ ortaklarının çalışması sonucu, Japon vatandaÅŸları da yabanı emekçi alınması konusunu kabullenmeye baÅŸlamışlar. Amerika’nın da, Japonya gibi, gelip üretecek kiÅŸileri baÅŸlangıçta iyi eÄŸitmesi gerekli!
 
Deniz Gökçe - Yeni Åžafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.