Sosyal Medya

BM Küresel Göç Sözleşmesini 164 ülke kabul etti

Birleşmiş Milletler (BM) üyesi 164 ülke 'küresel ölçekte ilk göç anlaşması' özelliğini taşıyan Göç Paktı'nı kabul etti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, sözleşmenin göçmenlerin karşı karşıya kaldığı sorunlarla mücadelede yol haritası olacağını belirtti.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler'e (BM) üye 150'den fazla ülkenin katıldığı Küresel Göç SözleÅŸmesine iliÅŸkin uluslararası konferans, Fas'ın MarakeÅŸ kentinde baÅŸladı.
 
Fas DışiÅŸleri Bakanı Nasır Burita, yaptığı açıklamada, BM Küresel Göç SözleÅŸmesi'nin 164 ülke tarafından kabul edildiÄŸiNÄ° söyledi.
 
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de sözleÅŸmenin göçmenlerin karşı karşıya kaldığı sorunlarla mücadelede yol haritası olacağını belirtti.
 
'MÜLTECÄ° KADINLARIN SESÄ° OLACAK'
 
Yasal olarak baÄŸlayıcı olmayan bu anlaÅŸmanın uluslararası iÅŸ birliÄŸi için bir çerçeve niteliÄŸinde olduÄŸunu ifade eden Guterres, anlaÅŸmanın göçmenlere insan haklarından yararlanma imkanı vereceÄŸini söyledi.
 
Guterres, "Bu anlaÅŸma, sayıları 260 milyona ulaÅŸan dünyadaki göçmenlerin yarısını teÅŸkil eden ve zor ÅŸartlarda yaÅŸayan mülteci kadın ve genç kızların sesi olacak." dedi.
 
60 BÄ°N GÖÇMEN HAYATINI KAYBETTÄ°
 
Düzensiz göç nedeniyle can kayıplarının da arttığına iÅŸaret eden Guterres, 2000 yılından bu yana yaklaşık 60 bin göçmenin hayatını kaybettiÄŸi bilgisini verdi.
 
BM 73. Genel Kurul BaÅŸkanı Maria Fernanda Espinosa da imzalanan anlaÅŸmanın, göçmenlerin vatandaşı olduÄŸu, göç sırasında uÄŸradığı ve göç ettiÄŸi ülkeler arasında iÅŸ birliÄŸine olanak saÄŸlayacağını dile getirdi.
 
Son yıllarda artan göçmen hareketliliÄŸinin, büyük oranda ölümlerle sonuçlandığına dikkati çeken Espinosa, bu anlaÅŸmanın ülkelerin egemenliÄŸine zarar vermediÄŸini ve insan ticaretiyle mücadelede birtakım fırsatların önünü açacak uluslararası bir anlaÅŸma olduÄŸunu kaydetti.
 
Yasal baÄŸlayıcılığı olmayan, göçmenler ve mültecilerle ilgili kuralları belirlemeyi hedefleyen Küresel Göç SözleÅŸmesi, insan hakları ve ulusal egemenlik baÅŸta olmak üzere ülkelerin göçle baÅŸa çıkmasına yardımcı olmak, göçmenlerin topluma entegre edilmesini geliÅŸtirmek ve tecrübe deÄŸiÅŸimini içeriyor.
 
Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel ve Ä°spanya BaÅŸbakanı Pedro Sanchez'in de hazır bulunduÄŸu iki gün sürecek konferansta çeÅŸitli hükumet ve devlet baÅŸkanlarının da konuÅŸma yapması bekleniyor.
 
Konferansta Türkiye'yi Ä°çiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu temsil ediyor.
 
Avusturya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Bulgaristan, Hırvatistan, ABD, Macaristan, Avustralya ve Ä°srail, sözleÅŸmeyi imzalamayacaklarını duyurmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.