Bizim piyasalar kazandırmak üzerine değil, soymak üzerine kurulu
Follow @dusuncemektebi2
Borsada CEMAŞ diye bir şirket var. Büyük ortağı Işıklar Holding.
Åžirketin 2015 yılında öz sermayesi 208 milyon TL. 2018/09’da ise öz sermayesi 91 milyon liraya düÅŸüyor. Çünkü ÅŸirket 2015 yılında 16,2 milyon TL, 2016 yılında 25,1 milyon TL ve 2017 yılında da 35,6 milyon TL zarar açıklıyor. 2018/09 döneminde açıkladığı zarar ise 49,6 milyon TL.
Şirket nerede ise esas faaliyetlerinden bile kar etmiyor. 2015-09/2018 esas faaliyetlerinden toplamda net 8,3 milyon zararı var.
CEMAÅž hisse fiyatı Nisan 2016’da 0,60 kuruÅŸun altında iÅŸlem görmektedir. O tarihlerde BIST-100 endeksi de 80 bin seviyesinin hemen altında seyretmektedir. Ne oluyorsa iÅŸte o tarihlerde baÅŸlıyor. CEMAÅž hisseleri Mart 2018’de 7,0 liraya kadar hızlı bir yükseliÅŸ yaşıyor. Ya da yaÅŸatılıyor.
Çünkü SPK bazı piyon hesaplara ceza veriyor ve 6 ay süreli koruma önlemleri alıyor. SPK’nın bu önlemleri etkili oluyor ve hisse 1,5 liranın da altına geriliyor ama süre bitip SPK’nın önlemleri kalkınca yeniden 5,0 liranın üzerine çıkıyor.
Ve sonrası...
30 Kasım günü Işıklar Enerji ve Yapı A.Åž 23,9 milyon hisse satıyor. Ama o gün 2,15’den bile iÅŸlem gören hissede Holding 1,70-1,66 fiyattan satıyor.
06 Aralık günü Işıklar Enerji ve Yapı Holding A.Åž 40,6 milyon hisse daha satıyor. Yine 1,55’i gören hissede Holding satışını 1,28-1,31 fiyattan gerçekleÅŸtiriyor.
Acayip bir borsacı yeteneği.
DüÅŸünsenize...
Hisse satıyorsunuz ama aklınıza 7,0 liradan satmak gelmiyor. Aklınıza aynı gün yüzde 10-15 daha yukarıyı gören fiyatlardan da satmak gelmiyor. Her nedense baÅŸkaları satıp satıp hisse aÅŸağıya düÅŸünce satmak geliyor.
Bu iÅŸlem tarzı nedir biliyor musunuz? Bir oyuncu ile anlaşırsınız. O oyuncu hisseyi inanılmaz ÅŸekilde yukarılara çeker, sonra patronun hisse satışı için açığa baÅŸka kurumdan satar ve tüm açıkları ve iÅŸlemi düÅŸük fiyattan patrona gerçekleÅŸtirir. Bu yöntemi borsada hangi oyuncuların kullandığını aslında herkes bilir. BaÅŸta SPK...
Adres bazı söylentilere göre Bulgaristan kapılarına kadar dayanıyor. Belki de Mardin...
Bu oyuncuların ve soygunun medya desteÄŸi de vardır. Öyle basit bir soygun deÄŸildir yani.
Åžimdi Bulgaristan ziyaretleri artan Konyalı bir ÅŸirket daha sıradaymış. Aşırı fiyat hareketleri ve büyük hisse satış programına ramak kalmış.
Hadi hayırlısı.
Hadi iyi soygunlar beyler bayanlar.
Kimler paylarını nasıl almış ise, kimler paylarını nasıl paylaÅŸmış ise sanırım bir tane kamu gücü üzerlerinde hissetmiyorlar. Bir tane bütün soygun zincirini açığa çıkartacak irade göremiyorlar. Ki, medya ayakları da avazı çıktığınca hala borsacılık oynuyor.
Not: SPK ve BÄ°ST yönetimi bu iÅŸler açığa çıkana kadar bu gerçekleÅŸen iÅŸlemleri derhal iptal etmelidir. Ve tüm ayakları açığa çıkartacak bir soruÅŸturma baÅŸlatmalıdır. Ä°lk önce de Işıklar Yapı Holding’deki usta borsacı bulunmalıdır. (Ek: Bir usta borsacı bile bu tür hisselerde 2-3 kademede milyonlarca lot hisse satacak yetenekte deÄŸildir. Işıklar Holding nasıl oluyor da 2-3 kademede milyonlarca lot hisse satabiliyor. Bu usta borsacılık deÄŸil de nedir?)
***
Bu yazıyı neden mi yazdım?
Ülke ekonomimiz kredi-faiz çıkmazında resmen boÄŸuluyor. Sermaye piyasalarımız güven tazelemeli ve ortaklık kültürüne kimse leke sürülmemelidir. Sürenler ise ABD’de olduÄŸu gibi yıllarca ceza almalıdır.
Bireysel Emeklilik Sistemi tutmaz dediÄŸimde tam da bizim piyasaların kazandırmak üzerine deÄŸil, soymak üzerine kurulu olduÄŸunu gördüÄŸümden söyledim. Yazıktır milyarlarca BES fonlarına.
Ä°ÅŸçinin 5-10 lirasını zorunlu olarak kesiyorsunuz, bari emeklilik hayallerini soydurmayın.
YATIRIMCI KORUNMALIDIR
Bakınız serbest piyasa dediÄŸiniz yer herkesin rahatça at koÅŸturduÄŸu yer olmamalıdır. Åžirketlerin özellikle bilanço oyunları çok sıkı takip edilmelidir. Aynı zamanda ÅŸirketlerin hakim ortaklarını kiralık borsacıları da izlenmelidir.
Hem borsa iÅŸlemleri, hem bilanço ve haber düzenleri çok yakından takip edilmelidir ki, yatırımcılar en az zararı görsünler.
Bugün CEMAÅž hissesinde 60 milyondan fazla hisseyi alan yatırımcılar belki de bir daha bu fiyatları hiç göremeyecekler. Ünal Tarım diye bir ÅŸirket vardı bir zamanlar. Bedelli sermaye artırımları ve borsada operasyon ile hisse satışları ile gündeme geldi ve battı gitti. O iÅŸlemleri yapan kiÅŸi ÅŸimdi TÄ°M kapılarında.
Bu böyle olmamalıdır.
Yatırımcıları koruyacak güçlü bir dengeleyici kurum olmalıdır.
Bu kurum aracı kurumlar asla olamaz ama aracı kurumlardan pay keserek bu kuruma mali destek saÄŸlanabilir. Çünkü onların müÅŸterilerini koruyacak bir sistem bu kurum üzerinden yürütülebilir.
BÄ°ST ve SPK bu iÅŸlerde bugüne kadar hiç iyi sınav veremedi. Belki SPK’da ayrı bir birim kurulabilir ama onunla sınırlı da olamaz. Çünkü siyaset ile SPK sınırlanabiliyor.
Her ne olursa olsun ama sermaye piyasaları korunmalı ve kollanmalıdır. Bir an önce de dengeleyici kurumlar devreye alınmalıdır. Aksi taktirde mahkumiyetimiz bankaların kredi-faiz sisteminde devam edecektir.
Ä°brahim Kahveci - Karar
Henüz yorum yapılmamış.