Güncel
Abdülhamid'in ABD'deki kütüphaneye bağışladığı kitaplar internete aktarıldı
Follow @dusuncemektebi2
II. Abdülhamid'in, ABD Congress Kütüphanesi'ne bağışladığı kitap ve serilerin bulunduğu koleksiyon, Congress Kütüphanesi tarafından dijitalleştirildi ve çevrimiçi olarak kullanıma sunuldu.
II. Abdülhamid'in, 1884'te ABD Congress Kütüphanesi'ne bağışladığı kitap ve serilerin bulunduÄŸu koleksiyon, Congress Kütüphanesi tarafından dijitalleÅŸtirildi ve çevrimiçi olarak kullanıma sunuldu.
Koleksiyonda Osmanlı, Farsça, Ä°ngilizce, Fransızca ve Osmanlıca yazılmış kayıtlar bulunuyor.
Congress Kütüphanesi’nin 1907 yılındaki raporunda, kütüphaneci Herbert Putnam ÅŸunları kaydetti: “Sultan Abdülhamid tarafından içeriÄŸi; tıp, tarih, Avrupa diller, hukuk, matematik, kurgu, dram, sanat, askiyon olan yaklaşık 400 ciltlik bağış yapılmıştır.”
ABD KONSOLOSU DANIÅžMANI OLDU
Global Daily News’in haberine göre, Abdülhamid’in bu hediyesinin hikayesi ise ÅŸöyle:
ABD’de kongre üyesi Abram Stevens Hewitt ve oÄŸlu, 1893 yılında Ä°stanbul’u ziyaret eder. Hewitt ve oÄŸlu daha sonra ABD’nin Ä°stanbul’daki konsolosu General Lew Wallace’ın misafiri olurlar.
1885 yılında New York Times’ın notlarına göre; Wallace daha sonra Sultan Abdülhamid ile yakın arkadaÅŸ olmuÅŸ kendisine kamu iÅŸlerinde danışmanlık da yapmış.
Hewitt’in 1884 yılında ABD’de Demokratların BaÅŸkan adayı olabileceÄŸi ihtimali üzerine General Wallace 1883 yılında Yıldız Sarayı’nda Hewitt’i Sultan Abdülhamid’le buluÅŸturdu. Wallace, bunun ABD-Osmanlı iliÅŸkileri ve ABD kamuoyunu etkilemek için iyi bir fırsat olduÄŸunu düÅŸündü.
SULTAN YANIMA GELDÄ° VE ELÄ°MÄ° SIKTI
Hewitt’in Sultan Abdülhamid ile yaptığı görüÅŸmeden önce Wallace’ın Sultan Abdülhamid’e yaklaÅŸan ABD baÅŸkanlık seçiminden ve Hewitt’ten söz etmiÅŸ.
Hewitt, o görüÅŸmeyi ÅŸöyle anlatıyor: “Yıldız Sarayı’na doÄŸru ilerledik ve bakımlı saray bahçelerinden geçtik. GiriÅŸe ulaÅŸarak Münir Bey tarafından Sultan’ın huzuruna çıkarıldık. Huzura çıktığımda Sultan yanıma geldi elimi sıktı, samimi ve sert bir ÅŸekilde tokalaÅŸtı.”
Sultan Abdülhamid bir koltukta otururken konukları misafirlerinin büyük koltuklarda ayrı ayrı oturuyordu. Hewitt, odada tek bir muhafızın dahi olmadığını söylüyor.
Hewitt, Sultan Abdülhamid’in konukseverliÄŸi için, “New York’ta bir beyefendiyi ziyaret etmiÅŸ gibiydik” ifadelerini kullanıyor.
Hewitt’in ziyaretinin sabahında, Sultan Abdülhamid’in Fransa’nın Tunus’u iÅŸgali sebebiyle diplomatik savaÅŸ veriyor Fransız diplomatlarla görüÅŸüyor.
ABDÜLHAMÄ°d’E HAYRAN KALIR
Sultan Abdülhamid Amerikan halkına meraklı olduÄŸunu ve Amerika’nın Osmanlı’ya karşı bir saldırı tuzak peÅŸinde olmadığını söylüyor. Burada Abdülhamid’in ABD siyasetine ve dünyadaki geliÅŸmelere ne kadar hakim olduÄŸu belirtiliyor.
Sultan Abdülhamid’in konukseverliÄŸi, tavrı ve dünya görüÅŸünden etkilenen Hewitt, ABD’ye döndüÄŸünde Abdülhamid’e hürmet ve sevgisini yazdığı bir mektup, Virgina tütünü ve kalem yollar. Abdülhamid ve Abram Hewitt arasındaki yazışmalar devam eder ve Abdülhamid’in hediye etmiÅŸ olduÄŸu kitapları1884 yılında ABD’ye ulaşır.
Abraham Hewitt daha sonra iki yıl New York şehri belediye başkanlığı yapar.
Odatv.com
Henüz yorum yapılmamış.