Sosyal Medya

Netanyahu Suudi Arabistan'la ilişkileri düzeltmeye çalışıyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun gelecek yıl yapılacak genel seçim öncesinde Körfez ülkelerinden Suudi Arabistan'la ilişkileri düzeltmeye çalıştığı ifade edildi.



Ä°srail'in "Hadashot" televizyonunun haberine göre, Netanyahu, ülkesinin diplomatik iliÅŸkisi bulunmayan Suudi Arabistan ile iliÅŸkilerini normalleÅŸtirmek için bir dizi çalışma yürütüyor.

NETANYAHU RÄ°YAD'LA NORMALLEÅžME Ä°ÇÄ°N MOSSAD BAÅžKANI'NI GÖREVLENDÄ°RDÄ°

BaÅŸbakan'ın Kasım 2019'da yapılması planlanan genel seçimler öncesi Tel Aviv-Riyad iliÅŸkilerinin düzeltilmesini hedeflediÄŸi  belirtilen haberde, Netanyahu'nun bu baÄŸlamda gerekli giriÅŸimlerde bulunması için Mossad BaÅŸkanı Yossi Cohen'i görevlendirdiÄŸi kaydedildi.

Tel Aviv ile Riyad arasında diplomatik iliÅŸkilerin baÅŸlatılmasına yönelik giriÅŸimlere ABD'nin de dahil olduÄŸu aktarıldı.

Ä°SRAÄ°L, Ä°RAN'A KARÅžI BÄ°RÇOK ARAP ÜLKESÄ°YLE GÖRÜÅžTÜ

Haberde ayrıca adı açıklanmayan Ä°srailli üst düzey bir yetkilinin "Tel Aviv'in Ä°ran'a karşı Suudi Arabistan'ın da aralarında bulunduÄŸu birçok Arap ülkesiyle görüÅŸtüÄŸünü söylediÄŸi" aktarıldı.

Ä°srail BaÅŸbakanlık Basın Ofisi'nden ise haberle ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

Netanyahu'nun, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine iliÅŸkin yaptığı açıklamada, "Ä°stanbul'daki konsoloslukta yaÅŸananlar korkunç ama Suudi Arabistan'ın da istikrarı devam etmeli." ifadesini kullanması dikkati çekmiÅŸti.

Washington Post gazetesi, geçen ay adı açıklanmayan ABD'li kaynaklara dayandırdığı haberinde, "Ä°srail BaÅŸbakanı Netanyahu'nun, Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sonraki süreçte ABD BaÅŸkanı Donald Trump'a ulaÅŸtığı ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a destek istediÄŸi" ileri sürülmüÅŸtü.

Ä°SRAÄ°L Ä°LE KÖRFEZ ÜLKELERÄ° ARASINDAKÄ° YAKINLAÅžMA

Son dönemde baÅŸta BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE) olmak üzere Körfez ülkelerinin Ä°srail ile yakınlaÅŸması dikkati çekiyor.

Ä°lk önce Ä°srail Milli Takımı'nın Katar'ın baÅŸkenti Doha'da 25 Ekim - 3 Kasım tarihlerinde düzenlenen Dünya Jimnastik Åžampiyonası'na katılması gündeme gelmiÅŸti.

Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu da 26 Ekim'de ülkesinin diplomatik iliÅŸkisi bulunmayan bir diÄŸer Körfez ülkesi Umman'a resmi ziyaret gerçekleÅŸtirmiÅŸti.

BAE yönetimi de Uluslararası Judo Federasyonu tarafından baÅŸkent Abu Dabi'de düzenlenen Judo Grand Slam Turnuvası'na Ä°srailli sporcuların kendi bayrakları altında yarışmasına izin vermiÅŸti.

Ä°srailli bir judocunun final maçını kazanması sebebiyle 28 Ekim'de Ä°srail ulusal marşı, diplomatik iliÅŸkilere sahip olmadığı Körfez Ülkelerinden BAE'nin baÅŸkenti Abu Dabi'de ilk kez çalınmıştı.

Turnuvayı izlemek için milli takımla Abu Dabi'ye gelen Ä°srail Kültür ve Spor Bakanı Miri Regev, madalya töreninde ülkesinin ulusal marşının çalınması üzerine duygusal anlar yaÅŸayarak gözyaşı dökmüÅŸtü.

Ä°srail Ä°letiÅŸim Bakanı Eyüb Kara da 30 Ekim'de BAE'nin Dubai kentinde düzenlenen telekomünikasyon konferansına katılarak bir konuÅŸma yapmıştı.

UlaÅŸtırma Bakanı Yisrael Katz, 7 Kasım'da Umman'da düzenlenen Uluslararası UlaÅŸtırma Konferansı'nda, Ä°srail, Ürdün ve Körfez ülkelerini birbirine baÄŸlayacak "Barış Demir Yolu Projesi"ni tanıtmıştı.

Netanyahu, geçen ay yaptığı açıklamada, Körfez ülkelerinden Umman'a yaptığı ziyareti iÅŸaret ederek yakın zamanda baÅŸka Arap ülkelerini de ziyaret edeceÄŸini söylemiÅŸ ancak hangi ülkeyi kastettiÄŸini ise açıklamıştı. Ä°srail basınında yer alan haberlerde ise bu ülkenin Bahreyn olduÄŸu iddia edilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.