Özel / Analiz Haber
Atatürk alaturka muskiyi neden yasakladı?
O günler inkılâp günleridir ve ortalığı birden bir "musiki inkilâbı" tartışması kaplar. Tartışmalar birkaç gün içerisinde resmiyet kazanır ve zamanın "Maarif Vekâleti Sanayi-i Nefise Encümeni" yani "Eğitim Bakanlığı Güzel Sanatlar Komisyonu", resmî belgelerde "alaturka" diye geçen Tük Müziği'nin eğitiminin yasaklanmasına karar verir.
DüÅŸünce Mektebi Haber Merkezi
Bir iktidar alanı olarak müzik: “Musiki Ä°nkılâbı”, Cumhuriyet döneminin modernleÅŸtirme çabalarından biri midir? Müge Neda Altınoklu GiriÅŸ Tarihsel süreç içerisinde sanatın iktidardan bağımsız olarak var olduÄŸunu söylemek yanılsama olur. Sanat tarihi, yalnızca sanat eserlerinin ve sanatçıların tarihi deÄŸildir. Sanat ve iktidar iliÅŸkisi tarihsel süreçte hep iç içe geçmiÅŸtir. Kimi zaman sanat, iktidara direnen bir alan olarak karşımıza çıkmıştır, ki mi zaman iktidar, sanat alanına ideolojik bir alan olarak müdahale etmiÅŸtir. Unutulmamalıdır ki, sanat, toplumsal bilinç yaratmada en etkili olan alanlardan bir tanesidir. Bu sebepledir ki iktidar, s anatın bu gücünden yararlanarak sanat dallarını kendi avantajı için biçimlendirmiÅŸ ve kontrol altında tutmaya çalışmıştır
ModernleÅŸme , Cumhuriyet dönemiyle beraber Türkiye için tepeden inme bir süreç olmuÅŸtur. Bu yaklaşımda temel olan, tarihi referans alan güçlü milliyetçi duygularının yanında, güncel Batı geliÅŸmiÅŸliÄŸini elde etme çabasına dayalı siyaset ile Batı’yı “öteki” yapmadan kendi baÅŸkalığını vurgulamaya yöneliktir. Cumhuriyet döneminde bireye ve topluma yeni bir kimlik kazandırma gayesini güden politikalar çerçevesinde, müzik de ideolojik olarak yeniden biçimlendiri lmiÅŸtir.
Türkiye'de Alaturka Müzik Atatürk Tarafından Yasaklandı
Resmî açıklama, kararı Talim ve Terbiye Heyeti'nin de kabul etmesinden sonra yapılır. Karara göre biri Ankara'da, diÄŸeri de Ä°stanbul'da olmak üzere iki yeni konservatuvar kurulacak ve bu okullarda sadece Batı MüziÄŸi öÄŸretilecektir. Ä°stanbul Belediyesi'ne ait olan "Dârülelhan"ın alaturka kısmı bir "icra heyeti" halini alacak, resmî ÅŸekilde alaturka öÄŸretimi yapılmayacak, Dârülelhan'ın bünyesindeki bir komisyon da sadece ilmî çalışmalarda bulunacaktır.
Kararı, 1926'nın 25 Ekim'inde o sırada Ä°stanbul Valisi olan Muhittin ÜstündaÄŸaçıklar. Haberi, gazeteler de "Alaturka musikiye elveda! Resmî müesseselerde alaturka musiki ilga edildi, artık bu musikiden tarih derslerinde bahsolunacaktır" gibi baÅŸlıklarla verirler.
Henüz yorum yapılmamış.