Sosyal Medya

Güncel

Brexit oylaması öncesi Parlamento'dan darbe

İngiltere'de hükümet, Brexit Anlaşmasının Parlamento'da oylanması öncesinde kritik bir oylamayı kaybetti.



Ä°ngiltere’de parlamento, Brexit AnlaÅŸması'nın reddedilmesi halinde atılacak adımlarla ilgili söz sahibi kalmasını saÄŸlayacak bir önergeyi kabul ederek, Theresa May hükümetini bir kez daha yenilgiye uÄŸrattı.

Ä°ngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nda 5 gün sürecek Brexit AnlaÅŸması tartışmasının ilk gününde, iktidardaki Muhafazakar Parti’nin milletvekili Dominic Grieve’in kendi hükümetine karşı verdiÄŸi önerge 299’a karşı 321 oyla kabul edildi.

Kabul edilen önerge ile parlamento, hükümetin AB ile vardığı anlaÅŸmayı reddettikten sonra izlenecek yola da karar verebilecek.

BaÅŸbakan May AB ile geçen ay vardığı Brexit AnlaÅŸması'nı savunurken, “Ya benim anlaÅŸmam kabul edilir, ya AB’den anlaÅŸmasız olarak ayrılız, ya da Brexit’in gerçekleÅŸmemesi riski doÄŸar.” ifadelerini kullanmıştı.

Bugün kabul edilen önerge ile May’in “anlaÅŸmasız ayrılık” tehdidi gündemden büyük ölçüde çıkmış oldu. Milletvekilleri, Brexit AnlaÅŸması'nın yeniden müzakere edilmesinin veya yeni bir referandum yapılmasının da aralarında yer aldığı bir dizi seçenek üzerinde anlaÅŸabilecek.

Bugün yapılan bir diÄŸer oylamada da kendi partisinden milletvekilleri May hükümeti aleyhine oy kullanmıştı.

Hükümetin Brexit konusunda Parlamento'nun iÅŸlemesini engellediÄŸi iddiasıyla gündeme getirilen "Parlamento'yu aÅŸağılama" önergesi, 293'e karşı 311 oyla kabul edilmiÅŸti.


Muhalefet partilerinin ortak baÅŸvurusuyla gündeme alınan oylamada May hükümetini dışarıdan destekleyen Kuzey Ä°rlanda'nın aşırı saÄŸ ve Ä°ngiltere ile birlik yanlısı olan Demokratik Birlik Partisi'nin (DUP) 10 milletvekili de hükümete karşı oy kullanmıştı.

Muhalefet partilerinin giriÅŸimi, Ä°ngiltere BaÅŸsavcısı'nın, Brexit AnlaÅŸması konusundaki hukuki görüÅŸünün bütününü "Milli Güvenlik" gerekçesiyle yayımlamaktan kaçınmasının ardından gelmiÅŸti.

Her iki oylamadan çıkan sonuç da 11 Aralık’ta parlamentoda yapılacak Brexit AnlaÅŸması oylamasında hükümetin baÅŸarı ÅŸansının düÅŸük olduÄŸunu gösteriyor.

Parlamento'daki dengeler

650 sandalyeli İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda, İngiltere Başbakanı Theresa May'in liderliğindeki Muhafazakar Parti'nin 315 milletvekili bulunuyor.

AnlaÅŸmaya ret oyu vereceÄŸini ilan eden DUP'un yanı sıra Muhafazakar Parti içindeki yaklaşık 60 sert Brexit yanlısı milletvekili ile 15 kadar AB üyeliÄŸi yanlısı milletvekilinin de ret oyu vermesi bekleniyor. Parti içi muhalefetin ret oylarının 90'ın üzerine çıkabileceÄŸi de belirtiliyor.

May'in muhalefet partilerinden 15 kadar milletvekilinin desteÄŸini alabileceÄŸi beklense bile bunun da Brexit anlaÅŸmasının Parlamento'dan geçmesini saÄŸlayacak 326 sayısına yaklaÅŸmaya yetmeyeceÄŸi belirtiliyor.

Brexit AnlaÅŸması, AB üyesi Ä°rlanda Cumhuriyeti ile Ä°ngiltere'nin parçası Kuzey Ä°rlanda arasına Brexit'in ardından fiziki sınır girmemesi için formüle edilen "tedbir maddesi" nedeniyle tepki çekiyor.

AnlaÅŸmaya karşı çıkanlar "tedbir maddesi" ile Ä°ngiltere'nin AB ile sonu belirsiz bir müzakere sürecinde mahsur kalacağını ve ülkenin "AB'nin uydusu" haline geleceÄŸini iddia ediyor. Madde, Ä°ngiltere'nin AB ile kapsamlı serbest ticaret anlaÅŸması saÄŸlayana dek BirliÄŸin karar kademelerinde yer almadan gümrük birliÄŸi içinde kalmasını öngörüyor.

Ä°ngiltere'de bürokrasi hükümetin talimatıyla bir süredir "anlaÅŸmasız ayrılık" senaryosuna yönelik hazırlık yapıyordu.

Ä°ngiltere'de temmuz ayından bu yana Brexit gerekçesiyle 10 bakan istifa ederken, bunların arasında 2 Brexit bakanı, 1 dışiÅŸleri bakanı ve 1 çalışma bakanı da yer aldı.

Ä°ngiltere, 23 Haziran 2016'da yapılan referandumda yüzde 48'e karşı yüzde 52 oy oranıyla AB'den ayrılma kararı almıştı.


Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.