Sosyal Medya

IFRC: Dünyada 300 bin çocuk yalnız ve kimsesiz

IFRC, geçen yıl dünya genelinde refakatsiz ve ailelerinden ayrılmış çocuk sayısının en az 300 bin olduğunu duyurdu.



Fas'ın MarakeÅŸ kentinde 9-11 Aralık'ta düzenlenecek "Güvenli, Düzgün ve Düzenli Göç için Küresel Mutabakat'' isimli konferans öncesi, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) "Yalnız ve Kimsesiz" baÅŸlıklı yeni bir rapor yayımladı.

Raporda, "binlerce çocuk göçmenin, günlük bazda ÅŸiddet, sömürü ve cinsel istismar riski altında" olduÄŸuna iÅŸaret edilerek, uluslararası toplumun bu konudaki baÅŸarısızlığına dikkat çekildi.

Refakatsiz ve ailelerinden ayrılmış göçmen çocukların sayısıyla ilgili kesin rakamın mevcut olmadığı belirtilen raporda, "Bununla beraber, BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in (BM) en son tahminlerine göre, 2017'de bu durumda 300 bin çocuk vardı. IFRC, bugün bu sayının çok daha fazla olduÄŸuna inanmaktadır." ifadesi kullanıldı.  

"Yalnız ve Kimsesiz" raporunda, yaklaşık 80 ülkede hareket halindeki gerek kız gerekse erkek göçmen çocukların saldırı ve cinsel istismara maruz kalma risklerinin çok yüksek olduÄŸu vurgulandı.

IFRC Genel BaÅŸkanı Francesco Rocca, rapora iliÅŸkin yaptığı yazılı açıklamada, "Tek başına veya ailelerinden ayrı ÅŸekilde göç eden çocukların sayısı son 10 yılda önemli ölçüde ve alarm verici biçimde arttı. Bu çocuklar trajik ve kabul edilemez bir ÅŸekilde insan tacirleri, istismarcılar ve sömürücüler için kolay bir av haline geldi." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Rocca, dünyadaki uzun süren savaÅŸların ve krizlerin 2018'de daha fazla çocuÄŸu evlerinden ve güvenliklerinden edeceÄŸi uyarısında bulunarak, "Dünya bu çocuklar konusunda baÅŸarısızlık içinde. Onların korunması hepimizin sorumluluÄŸunda." ifadesini kullandı.

MarakeÅŸ'te düzenlenecek "Güvenli, Düzgün ve Düzenli Göç için Küresel Mutabakat'ı, göç konusunu küresel boyutta ele alan, iÅŸ birliÄŸini teÅŸvik eden ve insan kaçakçılığıyla mücadeleyi hedefleyen ilk uluslararası mutabakat olma özelliÄŸini taşıyor.

ABD hariç 192 ülkenin 18 ay süren müzakerelerin ardından temmuz ayında uzlaÅŸmaya vardığı mutabakata, BM Genel Kurulu ise 17 Aralık'ta bir karar tasarısı oylayarak destek verecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.