Sosyal Medya

Erdoğan ile Trump görüşmesi başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump görüşmesi başladı. Masada kritik konular bulunuyor.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump, G20 Zirvesi kapsamında bir araya geldi.
 
Türkiye ile ABD iliÅŸkileri; F-35, S-400, Halkbank, YPG, DoÄŸu Akdeniz'deki enerji kaynakları, FETÖ elebaşının iadesi gibi konular nedeniyle 'stratejik düÅŸmanlık' boyutuna gelmiÅŸti.
 
Gerilimin ardından ilk olumlu sinyal
 
Türkiye ile ABD arasındaki en büyük gerilimlerden biri olan Halbank davası için de ABD yönetiminden olumlu bir adım gelmiÅŸti. BaÅŸkan Trump konuyla ilgili ABD Hazine Bakanı'na talimat verdiÄŸini duyururken, konunun uzmanları davaya iliÅŸkin olumlu sinyaller geldiÄŸini açıklamıştı.
 
Ä°ran ambargosundan muafiyet
 
Tüm dünyanın yakından merak ettiÄŸi ve Çin'den OrtadoÄŸuya, Akdeniz'den Avrupa'ya kadar oldukça geniÅŸ bir alanı doÄŸrudan, dünyanın dört bir yanını ise dolaylı etkileyen Ä°ran ambargosu konusunda da ABD, Türkiye'yi farklı bir yerde konumlandırmıştı.
 
Dünyada 8 ülkeye 'ambargodan muaf' vizesi veren ABD'nin listesinde Türkiye de yer aldı. Türkiye her ne kadar 'Ambargoyu tanımayacağını' ilan etse de, ABD'nin muaf listesinde Türkiye'ye yer vermesi iki ülke arasındaki yeni bir yol olarak görüldü.
 
PKK elebaşılarına ödül kondu
 
ABD yönetiminden gelen son adım ise PKK'nın Kandil tepe yönetimini oluÅŸturan Murat Karayılan, Cemil Bayık ve Duran Kalkan’ın başına toplam 12 milyon dolar ödül koyması oldu. Bu adım, bazı çevrelerce ABD'nin terör örgütüne yönelik Türkiye lehinde pozisyon alması olarak lanse edilse de alınan karar Türkiye tarafından oldukça temkinli karşılandı.
 
Masada çok önemli konular var
 
ABD ile gerilimi düÅŸüren bu olayların ardından ErdoÄŸan ile Trump'ın yüz yüze görüÅŸecek olması daha büyük bir anlam kazanıyor.
Masadaki en önemli konulardan birinin Fırat'ın doÄŸusu ve ABD tarafından desteklenen, himaye edilen YPG unsurları olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.