Sosyal Medya

İran'da bulunan Ali Erbaş: Siyonist ve emperyalistler yakın ilişkilerimizden rahatsız

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Tahran'da İran Dünya İslami Mezhepleri Yakınlaştırma Kurumu Genel Sekreteri Ayetullah Muhsin Araki ile bir araya geldi.



BaÅŸkent Tahran'daki bir otelde gerçekleÅŸtirilen heyetler arası görüÅŸmede bir konuÅŸma yapan ErbaÅŸ, Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı'nın çalışmaları hakkında bilgi verdi ve Müslümanlar arası birliÄŸe iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Toplantının Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı ve Ä°ran Mezhepleri YakınlaÅŸtırma kurumu arasındaki müzakereleri bir adım öteye götüreceÄŸini belirten ErbaÅŸ, göreve baÅŸladıktan sonra çok istemesine raÄŸmen yoÄŸun programdan dolayı Ä°ran ziyaretinin bugüne kadar gerçekleÅŸemediÄŸini söyledi.

"Türkiye ve Ä°ran olarak ümmetin istifadesine sunacağımız çok iÅŸ ve hizmet var." diyen ErbaÅŸ, bunun önünde dahili ve harici engellerin bulunduÄŸuna dikkatleri çekerek, "Bize düÅŸen bu engelleri izale ederek sabırla ve güçlü bir iradeyle Ä°slam ümmetinin hayrı için çalışmaktır. Ä°slam dünyası günümüzde büyük problemlerle karşı karşıyadır. SavaÅŸlar, terör örgütleri, göçler, Ä°slamofobi, hizipçilik, fakirlik ve cehalet bunlardan bazılarıdır." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Bölgenin dost ve kardeÅŸ iki güçlü ülkesinin alimleri olarak problemlerin çözümüne yönelik katkı saÄŸlayacak sorumluluklar yüklenmeleri gerektiÄŸini belirten ErbaÅŸ, ÅŸöyle devam etti:

"Siyonist ve emperyalist güçler kendi emellerine ulaÅŸabilmek için kardeÅŸ ve dost iki ülke arasındaki münasebetlerin geliÅŸmesinden asla memnuniyet duymamakta. Bilakis mevcut olan ayrıştığımız baÅŸlıkları özellikle medya ve sosyal medya mecralarında ön plana çıkararak sözüm ona ihtilaf mevzularının üzerinde ittifak yaptığımız konulardan daha fazla olduÄŸu ÅŸeklinde algı oluÅŸturma peÅŸindeler. Bölgenin bu iki büyük dost ve kardeÅŸ ülkesinin alim ve akil insanları bu oyunun bozulması için elinden gelen azami gayreti gösterecektir inÅŸallah."

Dünyada akan bir damla Müslüman kanının vebali ulema ve akil insanlar olarak kendi üzerlerinde olduÄŸunu ifade eden ErbaÅŸ, "Suriye baÅŸta olmak üzere Ä°slam topraklarında akmış ve akan kandan biz mesulüz. Filistin topraklarının hala iÅŸgal altında olmasından biz sorumluyuz. Bu sorunun çözülmesi için daha fazla gayret göstermeliyiz." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Ümmetin ilmi ve iktisadi alanlarda üreten deÄŸil her zaman tüketen durumda olmasında veballeri bulunduÄŸunu söyleyen ErbaÅŸ, "Daha çok üretmeliyiz. Ä°slam dünyasının siyasi ve sosyal alanlarda hala bir takım sorunlarla boÄŸuÅŸuyor olmasında alim ve akil insanlar olarak bizim sorumluluklarımız vardır." dedi.

"Ä°ran ile Türkiye bölgede ve dünyada etkili iki ülkedir"

Ä°ran Dünya Ä°slami Mezhepleri YakınlaÅŸtırma Kurumu Genel Sekreteri Ayetullah Muhsin Araki de konuÅŸmasında Hazreti Muhammed'in kutlu doÄŸumunun atmosferinde olduklarına iÅŸaret etti ve iki ülkenin iÅŸ birliÄŸi yaparak çok güzel çalışmalara imza atabileceÄŸini söyledi.

Ä°ran ile Türkiye'nin bölgede ve dünyada etkili iki Ä°slam ülkesi olduÄŸunu vurgulayan Araki, "Bu iki ülke iÅŸ birliÄŸi yaparsa Ä°slam aleminde büyük etkileri olacağını düÅŸünüyorum. Ä°ran ve Türkiye'nin asırlar boyunca dünyada etkili rolleri olmuÅŸtur. GeçtiÄŸimiz asırlarda Ä°slam medeniyeti, Ä°ran ve Türkiye'den diÄŸer ülkelere yayılmıştır. Bundan sonra ortak bir anlayışla aynı sürecin iÅŸletilebileceÄŸini düÅŸünüyorum." ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Ä°ran arasındaki dini ve kültürel meselelerin diÄŸer konulara da etki yaptığını kaydeden Araki, Ä°slam medeniyeti planıyla ilgili çalışma yürütülürse büyük baÅŸarıların elde edileceÄŸini dile getirdi.

Araki ayrıca Türkiye'den hocalarla birçok heyetler arası toplantılar yapıldığını ve mutabakatlar saÄŸlandığını hatırlatarak, daha önce uzlaşı saÄŸlanan konuların fiiliyata geçirilmesinden yana olduklarını belirtti.

"Türkiye uzun yıllar Ä°slam dünyasının liderliÄŸini yaptı"

Ä°ran'ın önde gelen din adamlarından Dünya Mezhepleri YakınlaÅŸtırma Yüksek Konseyi BaÅŸkanı Ayetullah Muhammed Ali Tashiri ise konuÅŸmasında iki ülke arasındaki güçlü baÄŸlara iÅŸaret ederek bu ülkelerin dünyada Ä°slam için önemli hizmetler yapabileceÄŸini söyledi.

Ä°ranlı ve Türk alimlerinin muhtelif alanlardaki iÅŸ birliÄŸine ÅŸahit olduÄŸunu ve Ä°stanbul ya da Tahran'daki ortak çalışmaların Ä°slam dünyasında etkili olacağına inandığını belirten Tashiri, ÅŸunları kaydetti:

"Türkiye uzun yıllar Ä°slam dünyasını yönetti. Ä°slam dünyasının ona desteÄŸi vardı. Ä°slam dünyasını yönlendiriyordu ve bunlar bizim Türkiye ile stratejik ortaklık yapmamızı gerektiren hususlar. Ä°ki dost ülkenin din adamlarının iÅŸ birliÄŸiyle Ä°slam dünyasının sorunlarının çözülmesini temenni ediyorum."

Toplantıda ayrıca iki ülkenin daha önce mutabakata vardığı "öÄŸrenci bursları, 3 aylık ilmi dergi ve ortak Vahdet Konferansı" gibi çalışmaları yürütecek ve uygulamaya geçirecek ortak bir komite oluÅŸturulması kararı alındı.

Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı ErbaÅŸ'a Tahran ziyaretinde Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu BaÅŸkanı Dr. Ekrem KeleÅŸ, BaÅŸkan Yardımcıları Dr. Selim Argun, Prof. Dr. Ramazan Muslu, Dış Ä°liÅŸkiler Genel Müdürü Erdal Atalay, Ä°nsan Kaynakları Genel Müdürü Dr. Burhan ErkuÅŸ, Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Fatih Kurt, Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mehmet SavaÅŸ Polat'ın yanı sıra kurum yöneticileri de eÅŸlik ediyor.

Tahran ziyareti kapsamında ErbaÅŸ'ın, Ä°ran lideri Ali Hameney'in ofisinin uluslararası iÅŸlerden sorumlu BaÅŸkan Yardımcısı ve Uzmanlar Meclisi Üyesi Ayetullah Muhsin Kumi, Hamaney'in Hac Ä°ÅŸleri Temsilcisi Gazi Asger, Kültür ve Ä°letiÅŸim Kurumu BaÅŸkanı Abuzer Ä°brahimi Torkeman ve CumhurbaÅŸkanı Asistanı Hüccetulislam Ali Yunusi ile bir araya gelmesi bekleniyor.  

 

 

Kaynak : Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.