Sosyal Medya

CIA'dan Kaşıkçı cinayeti değerlendirmesi

Wall Street Journal’ın CIA'nın gizli bir değerlendirmesine dayandırdığı haberinde, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, Kaşıkçı’nın ekim ayında ölümünden önceki ve sonraki saatlerde, cinayeti işleyen ekibi denetleyen çok yakın bir danışmanına en az 11 mesaj gönderdiği ve bu mesajlar arasında "muhtemelen öldürme emrini" vermiş olabileceği ileri sürüldü.



 CIA'nın deÄŸerlendirmesinde, Suudi Prens'in ayrıca AÄŸustos 2017’de, yakınındaki isimlere, Kaşıkçı’yı Suudi Arabistan’a dönmeye ikna etme çabalarının baÅŸarılı olmaması halinde “Onu, Suudi Arabistan’ın dışında (yurt dışında) yemleyip, bir ÅŸeyler ayarlayabiliriz.” dediÄŸi iddia edilerek, Veliaht Prens’in Kaşıkçı planından önceden haberdar olduÄŸu çıkarımı yapıldı.
 
"Ekibin Ä°stanbul'daki lideriyle doÄŸrudan iletiÅŸim halindeydi"
 
CIA belgesine göre, Prens Muhammed tarafından elektronik mesajlar Suud el-Kahtani’ye gönderildi.
 
Kahtani’nin, Kaşıkçı’yı öldüren 15 kiÅŸilik ekibi denetlediÄŸi ve aynı zamanda da ekibin Ä°stanbul'daki lideriyle doÄŸrudan iletiÅŸim halinde olduÄŸu öne sürülen belgede, Muhammed bin Selman ile Kahtani arasındaki mesajların içeriÄŸinin bilinmediÄŸi belirtildi. Belgede, mesajların hangi biçimde gönderildiÄŸi bilgisi de paylaşılmadı.
 
CIA tarafından yapılan bu son derece gizli deÄŸerlendirmede, Kaşıkçı’yı öldürmek için gönderilen Suudi ekibin, Prens Muhammed'in Kraliyet Muhafızlarındaki en üst güvenlik birimlerince ve Kahtani'nin başında olduÄŸu, Suudi Kraliyeti’nin basın iÅŸlerinin yürütüldüÄŸü birim içinde toplandığı ifade edildi. Belgede, söz konusu ekibin, Muhammed bin Salman’ın izni olmadan operasyonu yürütmesinin çok muhtemel olmadığı yorumunda bulunuldu.
 
2015'ten bu yana Prens Muhammed bin Salman’ın, “Kahtani ve Basın Ä°ÅŸleri ve AraÅŸtırma Merkezine (CSMARC), muhaliflerini yurt içinde ve yurt dışında, "bazen ÅŸiddete baÅŸvurarak hedef almalarını emrettiÄŸinin” ileri sürüldüÄŸü belgede, Kahtani’nin, “2015'te diÄŸer hassas operasyonları sürdürürken, Veliaht Prens’in iznini açıkça talep ettiÄŸi” aktarıldı.
 
Suud el-Kahtani, özellikle Veliaht Prens'in göreve gelmesiyle oluÅŸan Suudi Arabistan'ın yeni politikalarını benimseyen önemli kiÅŸilerden biri olarak biliniyor.
 
Bir CIA sözcüsü rapor hakkında yorum yapmayı reddederken, bir Beyaz Saray yetkilisi de Beyaz Saray'ın istihbarat konularında yorum yapmadığını söyledi. Suudi Arabistan BüyükelçiliÄŸi ve Kahtani’den de konuya iliÅŸkin yorum yapılmadı.
 
17 Suudi hakkında yaptırım kararı almışlardı
 
ABD yönetimi, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle baÄŸlantılı oldukları gerekçesiyle Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın eski baÅŸdanışmanı Suud el-Kahtani ve Suudi Arabistan’ın Ä°stanbul BaÅŸkonsolosu Muhammed el-Katibi'nin de aralarında bulunduÄŸu 17 Suudi hakkında yaptırım kararı almıştı.
 
Washington Post gazetesinin haberinde, CIA'in, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi emrini Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın verdiÄŸi sonucuna ulaÅŸtığı iddia edilmiÅŸti. Bin Selman'ın Kaşıkçı cinayeti konusunda önceden bilgi sahibi olduÄŸu yönündeki iddiaları "hararetli bir ÅŸekilde" reddettiÄŸini dile getiren ABD BaÅŸkanı Donald Trump ise "Belki (Muhammed bin Selman) biliyordu, belki de bilmiyordu." ÅŸeklinde yorum yapmıştı.
 
Suudi Arabistan BaÅŸsavcılığı Sözcüsü Åželan eÅŸ-Åželan, Kaşıkçı'yı öldüren ekibi kurma emrini eski Ä°stihbarat BaÅŸkan Yardımcısı Ahmed el-Asiri'nin verdiÄŸini, öldürme emrinin ise ekibin baÅŸkanı tarafından verildiÄŸini söylemiÅŸti. Åželan, "Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayında 5 kiÅŸinin idamı istendi." ifadesini kullanmış, ayrıca cinayetle ilgili 21 ÅŸüpheliden 11'ine suç isnat edilerek dava dosyasının mahkemeye gönderildiÄŸini belirtmiÅŸti.
 
Suudi Arabistan'ın 15 kiÅŸilik bir ekip göndermesine dair Åželan, ekibin Kaşıkçı'yı ülkeye dönme konusunda ikna için gönderildiÄŸini ve bu nedenle ekip oluÅŸturulduÄŸunu savunmuÅŸtu.
 
DiÄŸer yandan, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Al Suud, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ülkesinin Ä°stanbul'daki baÅŸkonsolosluk binasında öldürülmesi üzerine üst düzey 5 kiÅŸiyi görevden aldırmıştı. Bu kiÅŸiler arasında daha önce Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın danışmanlığını yapan Suud Kahtani ismi öne çıkmıştı.
 
Öte yandan, Kaşıkçı'nın öldürülmesi sonrası görevden alınan Kahtani'nin, Suudi katillerle internet üzerinden Skype aracılığıyla iletiÅŸim halinde olduÄŸu iddia edilmiÅŸti. Suudi Arabistan istihbaratıyla irtibatlı olduÄŸu belirtilen kaynaklardan birinin, Kahtani'nin, Kaşıkçı'nın konsolosluk binasında tutulduÄŸu odaya kamera aracılığıyla baÄŸlandığını söylediÄŸi ve bu baÄŸlantı esnasında Kahtani'nin Kaşıkçı'yı aÅŸağılamaya baÅŸladığı ve hakaretler ettiÄŸi de iddialar arasında yer almıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.