Sosyal Medya

Arjantin Savcıları harekete geçti Selman Suudi Elçiliğine sığındı

Arjantin'de Federal Savcı, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) başvurusu üzerine Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı incelemeye aldı.



BaÅŸkent Buenos Aires'teki mahkemeye yapılan suç duyurusunun ardından harekete geçen Federal Savcı Ariel Lijo'nun ofisinden yapılan açıklamada 'gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi ve Yemen'de iÅŸlenen savaÅŸ suçlarıyla ilgili Türkiye, Yemen ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden bilgi isteneceÄŸi' belirtildi.

Savcılık bu baÄŸlamda, Arjantin DışiÅŸleri Bakanlığı'na yazı gönderildiÄŸini de açıkladı.

Euronews'in haberine göre Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütünden (HRW) yapılan açıklamada, HRW'nin Arjantin Federal Savcısına, Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı görevini de yürüten Muhammed bin Selman'ın Yemen'deki iç savaÅŸta Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki koalisyonun iÅŸlediÄŸi insan hakları ihlallerinden suçlu olduÄŸuna dair bulgularını sunduÄŸunu bildirmiÅŸti.

Dosyada, bin Selman'ın Cemal Kaşıkçı cinayeti de dahil bazı Suudi vatandaÅŸlara iÅŸkence edilmesi ve kötü davranılması konusundaki muhtemel rolünün de altının çizildiÄŸi aktarılmıştı.

Ä°ncelemenin ne kadar süreceÄŸi, ya da toplantıya katılmak üzere Arjantin'e gelen bin Selman ile ilgili hukuki herhangi bir iÅŸlem yapılıp yapılmayacağı ise bilinmiyor.

Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü, Arjantin'den anayasanın savaÅŸ suçları maddesine atıfla, Yemen'de insanlığa karşı iÅŸlenen suçlarda Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın herhangi bir ilgisinin olup olmadığının araÅŸtırılması talep edilmiÅŸti.

ELÇÄ°LÄ°ÄžE KAÇTI Ä°DDÄ°ASI

Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü (HRW), Suudi Veliaht Selman'ın, Arjantinli savcıların Kaşıkçı cinayetiyle alakalı soruÅŸturma açması üzerine, kaldığı lüks otelden Suudi Arabistan BüyülelçiliÄŸi'ne taşındığını iddia etti.

SoruÅŸturma iddialarıyla ilgili olarak Arjantin BaÅŸbakan Yardımcısı Daniel Raimondi, Suudi Prensin ülkesinin temsilcisi olarak Arjantin'de hukuki dokunulmazlığa sahip olacağını söylemiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.