Sosyal Medya

Güncel

Ukrayna'nın Rusya'ya karşı Montrö kozu

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Voroçenko, Montrö Antlaşması gereğince Türkiye'den boğazları Rus gemilerine kapatmasını talep edeceklerini açıkladı.



Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Yardımcısı Amiral Ä°hor Voronchenko, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırgan bir tavır içinde olduÄŸunu belirtterek, "Montrö antlaÅŸmasında geçen 19. madde gereÄŸi, Türkiye'den BoÄŸazları kapatmasını isteyeceÄŸiz, böylece Ruslar uluslararası hukuk kurallarını ihlal etmenin sonuçlarını görecekler." ifadelerini kullandı.
 
Voroçenko, Rusya'nın Kerç BoÄŸazı'nı kapatması ve Ukraynalı askerleri tutuklamaları için de uluslararası hukuk çerçevesinde haklarını arayacaklarını da kaydetti.
 
Amiral Voroçenko, Ukrayna'nın Rus yayılmacılığına karşı Batıyı koruduÄŸuna dikkat çekerken Rusya'nın hakimiyet alanını Baltık Denizi,  Kuzey Kutbu, Orta ve Uzak DoÄŸu'daki hakimiyetini kurmaya ve geniÅŸletmeye çalıştığını iddia ediyor. DiÄŸer taraftan Ukrayna'nın stratejik konumuna dikkat çeken Voroçenko, Rusya'nın Ukrayna ile yaÅŸadığı kriz sonrasında Avrupa-Atlantik dönüÅŸümleriyle, Rusya'nın emperyal emelleri ve otoriter devlet makinelerinin çökmesine yol açacağını öngörüyor.
 
KERÇ BOÄžAZI'NIN GÜNCEL DURUMU
 
Sovyetler BirliÄŸi döneminde, Rus SFS Cumhuriyetine baÄŸlı bir oblast olan Kırım, 1954'te Sovyetlere baÄŸlı Ukrayna'ya verildi. 1991 yılı sonunda Sovyetler'in dağılması üzerine, Kerç BoÄŸazının batı yakası Ukrayna, doÄŸu yakası da Rusya Federasyonu sınırları içinde kaldı. 2014'te Rusya'nın Kırım'ı ilhakı sonucu boÄŸazın kontrolü tekrar Rusya'ya geçti. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.