Sosyal Medya

Güncel

Bangladeş'teki Rohingya hapishaneleri görüntülendi

Bangladeş adasında Rohingya göçmenler için inşa edilmiş 'hapishane birimleri' görüntüleri ortaya çıktı. Ada yerleşim alanından çok gözaltı merkezine benziyor



BangladeÅŸ'teki yüz binlerce Rohingya mültecinin yeni yerleÅŸimlere nakli konusunda Bhasan Char adasında planlanan konutların görüntüleri ortaya çıktı. Medyanın uzak tutulmaya çalışıldığı adadaki konut görüntülerinde adaya taşınması planlanan Rohingya mültecileri bekleyen yaÅŸam koÅŸullarının kötülüÄŸü Guardian tarafından yayınlandı.

BangladeÅŸ hükümetinin planına göre, Myanmar'da acımasız bir askeri saldırıdan kaçan ve ÅŸimdi Cox'un Bazar'daki kamplarında yaÅŸayan 700 bin Rohingya mültecisinin bir kısmı adaya taşınacak. Bhasan Char, BangladeÅŸ'teki Meghna Nehri'nde, sadece tekneyle eriÅŸilebilen, daha önceden ıssız ve uzak bir adası.

Kayda alınan görüntülerde Rohingya mülteci ailelerin her biri için hazırlanan yerleÅŸim yerlerinin 2 metre x 2.5 metre ölçüsünde betonarme küçük odalar olduÄŸu ve pencerelerde demir parmaklıklar olduÄŸu görüldü. Her blokta bir banyo mevcut ve her blok yaklaşık 25 konuttan oluÅŸuyor. 

Bhasan Char adasına inÅŸaat için gündelik iÅŸçiler dışındaki herkese eriÅŸim kesinlikle yasak ve ada donanmanın sıkı kontrolü altında. Yalnızca BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) ve BangladeÅŸ hükümet yetkililerinin adada inÅŸa edilen koÅŸulları görmelerine izin veriliyor.

Hapishane birimleri

Güvenlik gereÄŸi ismi gizli tutulan bir kaynak, Guardian'a verilen görüntüler ile ilgili Bhasan Char'daki koÅŸulları ÅŸöyle anlatıyor:

“Ürkütücü; Yüzlerce binlerce hapishane benzeri birim Rohingyalılar için hazırlanıyor. ”

“Ada tamamen ordu tarafından idare ediliyor ve adadaki sivil tek insanlar gündelik iÅŸçiler. Burası bir mülteci cenneti olmaktan çok bir hapishane kampına benziyor.”

Anakaradan 30 kilometre uzaklıktaki Bhasan Char, son yirmi yıl boyunca sadece nehrin ortaya çıkmasına neden oldu. Bhasan Char'ın anakaradan üç saat süren bir tekne yolculuÄŸundan sonra ulaşılabilir bir konumda olması tartışmalı bir konu. Üstelik ada ÅŸiddetli sel ve depreme eÄŸilimli bir yapıda. EndiÅŸeler arasında, adadakilerin ne kadar serbest dolaÅŸabileceÄŸi de bulunuyor.

Adadaki yaşam koşulları

Ana karadaki en yakın yerleÅŸime 52 kilometre, en yakın adaya 30 kilometre mesafede bulunan adaya ulaşım ancak motorlu teknelerle 2 saat yolculukla saÄŸlanabiliyor. Kötü hava koÅŸullarında yolculuk süresi daha da uzuyor.

BangladeÅŸ donanmasının ölçümlerine göre denizden ortalama yüksekliÄŸi 2,84 metre civarındaki adada nehir erozyonu yoÄŸun görülüyor.

Orman Bakanlığı verilerine göre deniz akıntıları her yıl adadan büyük miktarda toprağın koparak ayrılmasına yol açıyor.

Arakanlı Müslümanlar ve uzmanlar doÄŸal afetlerin adadaki yerleÅŸimleri yok edebileceÄŸinden endiÅŸeli.

Ä°nÅŸa edilmesi planlanan yerleÅŸime haftada bin mültecinin yerleÅŸtirilmesi planlanıyordu.

BangladeÅŸ mülteci komisyonu suskun

BangladeÅŸ mülteci komisyon üyesi Abul Kalam planlara daha fazla yorum yapmayı reddetti.

Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü kısa süre önce adanın izolasyonunun “adayı bir gözaltı merkezine dönüÅŸtüreceÄŸini” söyledi.

Ä°nsan Hakları zleme Örgütü'nden Asya asıllı Phil Robertson, Guardian'a “BangladeÅŸ'in ıssız bir adacığı, betonarme beton blokların içinde, Rohingyalıların doldurulduÄŸu bir yerleÅŸime dönüÅŸtürülmeye çalışılıyor, hem hareket özgürlüÄŸü hem de uzun vadeli yaÅŸam sürdürülebilirlik konusundaki kaygıları artırdı” dedi.

“Ekrandaki konut blokları saÄŸlam görünüyor, ancak bir tayfun adaya çarpar ve su basarsa nasıl davranacaklar? Dhaka, adaya taşınmayı kabul eden herkesin serbestçe gitmesine ve geri dönmesine izin verecek mi? ”

BangladeÅŸ hükümeti yardım deÄŸil deney yapıyor

Rohingya'ya odaklanmış olan insan hakları örgütü Restless Beings 'ın ortak direktörü olan Mabrur Ahmed, “Yüzlerce ve binlerce Rohingya'yı var oldukları yerden ayırarak son 15 yılda altı kez ÅŸekli deÄŸiÅŸen bir adaya yerleÅŸtirme fikri, BangladeÅŸ hükümetinin yardım teklifinden daha çok bir deney gibi görünüyor” dedi.

Arakanlı Müslüman'ın topraklarına dönüÅŸüyle ilgili planının gelecek ay yapılacak genel seçimlerin ardından yeniden ele alınabileceÄŸi bildirildi.

Arakanlı Müslümanların topraklarına dönüÅŸü için Myanmar ile vardığı anlaÅŸmayı uygulamaktan vazgeçtiÄŸini duyuran BangladeÅŸli yetkililer, 15 Kasım'da, Arakanlıların mevcut koÅŸullarda Myanmar'a geri dönmek istemediklerini ve onları buna zorlayamayacaklarını, dolayısıyla yeniden yerleÅŸim planının ÅŸimdilik rafa kaldırıldığını kaydetti.

Kaynak: www.dunyabulteni.net

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.