Sosyal Medya

Erzurum'da 7 yıldır sahipsiz bekleyen uçağa talip çıkan yok

Van'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen depremin ardından pek çok ülkeden depremzedeler için gönderilen yardım malzemelerinin bölgeye ulaştırılması için kente en yakın havalimanının bulunduğu Erzurum'dan "hava köprüsü" kuruldu.



Van'da 7 yıl önce meydana gelen depremde yardım malzemesi getiren SKY Georgia Airlines firmasına ait uçak, aprondaki kazada kokpitinde oluÅŸan hasar nedeniyle 7 yıl 29 gündür gerekli onarımın yapılmasını bekliyor.
 
Erzurum Havalimanı'na çok sayıda ülkeden uçaklarla gönderilen çeÅŸitli yardım malzemeleri, buradan da karayoluyla deprem bölgesine ulaÅŸtırıldı. Bu süreçte Gürcistan'dan da 30 Ekim 2011'de çadır yüküyle havalanan ve gece saatlerinde Erzurum Havaalanı'na inen SKY Georgia Airlines firmasına ait 'Ilyushing Il-76TD' tipi nakliye uçağı, yükünü boÅŸaltmasının ardından parka çekilirken aprondaki Kırgızistan uçağının kanadına çarptı.
 
UÇAÄžI ALMA GÄ°RİŞİMÄ°NDE BULUNMADILAR
 
Uçak, kaza nedeniyle kokpit bölümünde oluÅŸan hasarın onarılması ve Gürcistan'a gönderilmesi için gerekli iÅŸlemlerin yapılması amacıyla havalimanındaki parka çekildi.
Erzurum Havalimanı'nda 7 yıl önce parka çekildiÄŸi noktada halen bekleyiÅŸini sürdüren ve hasarı onarılmayan kokpit bölümünün üzeri örtülen uçakla ilgili bu sürede yapılan tüm yazışmalardan uçağın sigorta ÅŸirketiyle yaÅŸanan sorunlar yüzünden sonuç alınamadı. Söz konusu uçağın alınması için Gürcü tarafının uzun süredir herhangi bir giriÅŸimde bulunmadığı belirtildi.
 
YARDIM AMAÇLI GELMÄ°Åž OLMASAYDI, KONAKLAMA ÜCERTÄ° ALINACAKTI'
 
Yardım amaçlı gelmesi dolayısıyla konma ve konaklama ücreti alınmayan uçak, halen ilgili firma ve Gürcülerce alınmayı bekliyor.
 
Uçak, Erzurum Havalimanı'na deprem sonrası yardım amaçlı gelmiÅŸ olmasaydı Devlet Hava Meydanları Ä°ÅŸletmesi (DHMÄ°) ücret tarifesi gereÄŸi iÅŸletmecisine uçağın ağırlığı dikkate alınarak ton başına günlük 2.5 euro konaklama ücreti fatura edilecekti.
Ilyushing Il-76TD tipi uçağının yaklaşık 170 tonluk olduÄŸu göz önüne alındığında uçağın günlük konaklama ücreti 425 euro'ya, yıllık ise 155 bin 125 euro'ya karşılık gelecekti.
 
Uçağın, 7 yıl 29 gündür havalimanında konakladığı dikkate alındığında iÅŸletmecisine konaklama maliyeti 1 milyon 98 bin 200 euro karşılığı olan yaklaşık 6 milyon 490 bin lira ödeyecekti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.