Kürsü
Ahmet Taşgetiren: 100 yıldır İslam dünyası neden kendisine vurulan prangayı kıramadı, onun sebepleri araştırılmalı
Follow @dusuncemektebi2
Ahmet TaÅŸgetiren- Karar
Karar’da bugüne kadar “100 yılın muhasebesi” üzerine iki yazı yazdım. Biri genel bir deÄŸerlendirme idi, ikincisinde ise “EÄŸitim” çerçevesinde bakılmıştı. Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin üzerinden 100 yıl geçmiÅŸ olmasıydı muhasebe çaÄŸrısının konusu.
Evet, bir muhasebe gerekliydi, çünkü Birinci Dünya Savaşı maÄŸlubiyeti, Avrupalı bazı ülkeleri de tarümar etmiÅŸti ama, biz de büyük bedel ödemiÅŸtik. Anadolu, binlerce Mehmet’in kanı pahasına kurtulmuÅŸtu. Geriye kalan Ä°slam coÄŸrafyası ise talan edilmiÅŸti.
Bizim için derin bir muhasebe gerekliydi.
Bir kere Osmanlı’nın çözülüÅŸ döneminin muhasebesine ihtiyaç vardı.
Sonra, talan edilen coÄŸrafya yeniden nasıl toparlanabilir, üzerine düÅŸünülmeliydi.
Ve sonra Ä°slam, yeniden insanlığın ortak ideali haline nasıl gelir sorusunun cevabı üzerinde düÅŸünülmeliydi.
Bu yazılardan sonra dün CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın 34’üncü Ä°SEDAK toplantısında yaptığı konuÅŸma beni heyecanlandırdı. Çünkü CumhurbaÅŸkanı, Ä°slam dünyasından gelen konuklara tam da o “muhasebe” çaÄŸrısını yapmaktaydı.
Ä°ÅŸte ÅŸu cümlelerle:
“GeçmiÅŸte yaÅŸanan her hadise Müslümanlar için iyi okunması gereken olaylar silsilesidir. 100 sene önce bitmiÅŸ olsa da savaşın coÄŸrafyamızda bıraktığı enkaz henüz tam anlamıyla kaldırılamamıştır. Hala 1. Dünya Savaşı’nın yol açtığı sıkıntılarla yüzleÅŸiyoruz. CoÄŸrafyamızı lime lime edenler bugün farklı birlikler üzerinden dayanışmalarını derinleÅŸtirirken biz parçalanıyoruz.
“Suriye’den Irak’a, Yemen’den Filistin’e kadar tüm bölgede, yaÅŸadığımız krizin, gerilimin, kan ve göz yaşının temelinde Büyük SavaÅŸ ile yapılan dizayn vardır. Bugün Yemen’de milyonlar aç açık yaşıyorsa bunun sorumlusunu farklı yerlerde aramaya gerek yok. Sorumlusu biziz, yani Müslümanlar, sözde Müslümanlar. Bir deri bir kemik kalmış çocukların karşısında hala seyirciyiz.
“Bölgemizin tarihiyle baÄŸdaÅŸmayan politikalar sadece Fislitin’de deÄŸil baÅŸka yerlerde de kardeÅŸ kavgasına sebep oldu. Müslümanlar olarak yapmamız gereken nedir? 1. Dünya Savaşı’nın bitiÅŸinin yıldönümünde geçmiÅŸten ders çıkarmalıyız. Sınırları kanla çizilmiÅŸ coÄŸrafyada gönüllerimize yeni hudutlar, duvarlar örmemeliyiz. CoÄŸrafyamıza zerk edilen hastalıkların başında ırkçılık ve mezhepçilik geliyor.
“Farklılıklarımızı kaşıyarak bizleri birbirimize kırdırmaya çalışanların oyunlara artık gelmemeliyiz. Çözümü baÅŸkalarında deÄŸil bu topluluÄŸun içinde arayacağız. BaÅŸka yere gitmeye gerek yok. Sorunun müsebbiblerinden deva ummak beyhude bir amaçtır. Onlar bizim hayrımıza hiçbir zaman çalışmayacaktır.”
***
Sayın CumhurbaÅŸkanının, bugünkü BM sistemine iliÅŸkin sarsıcı eleÅŸtirilerini biliyoruz. “Dünya BeÅŸten Büyük” söylemi, Ä°slam dünyasının kıymet-i harbiye oluÅŸturmadığı bir yüzyıl içinde kurulmuÅŸ düzeni sorguluyor. Sayın cumhurbaÅŸkanı Ä°slam ülkelerinin bir araya geldiÄŸi her ortamda, adaletin, insanlığın 5 daimi üyeden bir tekinin bile iki dudağının arasında kaybolduÄŸu bu çarpık BM düzenini gündeme getiriyor ve “Biz neredeyiz?” sorusunu soruyor.
Aslında bu soru, arasıra bir araya gelen Ä°slam ülkeleri temsilcileri huzurunda sadece Türkiye CumhurbaÅŸkanı’nın yürek yangınını ortaya koyan bir soru olmamalı.
Belki bütün Ä°slam tarihi yeniden okunmalı.
Ä°ç acılar, kardeÅŸ kavgaları sorgulanmalı.
Osmanlı’nın yükselme ve çözülme dönemlerinin dinamikleri okunmalı.
100 yıldır Ä°slam dünyası neden kendisine vurulan prangayı kıramadı, onun sebepleri araÅŸtırılmalı.
Dünyanın bugün kimisi bizden sonra yola çıkan güçlü ülkeleri mesafeyi nasıl açtı, bunun dinamlikleri okunmalı.
Çağın akışı nasıl bir meydan okuma sunuyor önümüze, çocuklarımız nasıl bir dünyaya gözlerini açacak, bu okunmalı.
Müslümanlar olarak “Kendisi muhtac-ı himmet bir dede – Nerde kaldı gayrıya himmet ede” sözünün kahredici yargısına maruz kalmamak için ne gerekiyorsa yapılmalı.
“Biz yapamayız” ezikliÄŸi içinde deÄŸil, “GeleceÄŸi inÅŸa edecek potansiyel içimizde var” diriliÄŸi ile zamana bakmalı.
Henüz yorum yapılmamış.