Sosyal Medya

Güncel

'Küresel sonuçlar doğurur'

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, nükleer anlaşmanın ortadan kalkmasının öngörülemez bölgesel ve küresel sonuçlar doğuracağını söyledi.



Japon haber ajansı Kyodo'ya konuÅŸan Salihi, Belçika'nın baÅŸkenti Brüksel'de Ä°ran ve Avrupa BirliÄŸi yetkilileri arasında devam eden nükleer görüÅŸmeleriyle Japonya ve Ä°ran iliÅŸkilerini deÄŸerlendirdi.

Japonya'nın, Washington yönetiminin Tahran'a yönelik tek taraflı ambargolardan dolayı Ä°ran konusunda dikkatli olduÄŸunu dile getiren Salihi, buna karşın Tokyo hükümetinin ABD'ye karşı hassas konumunu anladıklarını belirtti.

Japonya'ya saÄŸlık malzemesi ve bilimsel teknolojik iÅŸ birliÄŸi gibi ABD yaptırımlarının dışında kalan alanlarda iÅŸ birliÄŸini artırma çaÄŸrısında bulunan Salihi ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Japonya'nın daha bağımsız bir rol oynadığını görmek istiyoruz. Japonya isterse çok daha fazlasını yapabilir. Amerikalılarla hiçbir ilgisi olmayan alanlar var, ancak Japonlar Ä°ran konusunda gereÄŸinden fazla dikkatli davranıyor."

Salihi, ABD yaptırımlarına raÄŸmen Japonya'nın Ä°ran ile nükleer güvenlik konusunda iÅŸ birliÄŸine devam ettiÄŸini belirterek, "Japonya nükleer güvenlik alanındaki operasyonlarını her koÅŸulda sürdürme konusunda ısrarlı." ifadesini kullandı.

ABD'nin çekildiÄŸi nükleer anlaÅŸmanın korunması için uluslararası toplumla devam eden görüÅŸmelerden de söz eden Salihi, görüÅŸmelerin olumlu atmosferde ilerlediÄŸini ve Ä°ran'ı ABD yaptırımlarından koruma altına alacak ödeme mekanizmasının hayata geçirilmesi noktasında iyimser olduÄŸunu kaydetti.

Nükleer anlaÅŸmanın ortadan kalkması ihtimaline de deÄŸinen Salihi, "AnlaÅŸmanın ortadan kalkmasının sonuçları herkes için, hatta kendimiz, uluslararası toplum ve bölge için dahi öngörülemez." dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.