Sosyal Medya

ABD'li askerler tarafından Türk Şoförün ailesine tazminat ödenecek

Irak'taki ABD Üssü'ne 13 yıl önce inşaat malzemesi taşırken ABD askerleri tarafından vurularak öldürülen ve cenazesi Hristiyan geleneklerine göre yakıldıktan sonra kayıtlara 'var olmayan adam' anlamına gelen 'Jhon Doe' olarak kaydedilen kamyon şoförü Şeymus İlan'ın ailesi 2 milyon 330 bin TL tazminat kazandı.



DHA'nın aktardığı habere göre kamyon ÅŸoförü Åžeymus Ä°lan, Gözal Mümessillik MüÅŸavirlik ve Serka Ä°nÅŸaat Åžirketi adına Irak'taki ABD Üssü'ne taşıma iÅŸi aldı.
 
Mardin'den 17 Mart 2005'te kamyonuna çakıl taşı yükleyen Ä°lan, diÄŸer kamyon ÅŸoförleriyle birlikte konvoy halinde yola çıktı ancak kamyonun lastikleri patladı ve konvoydan geri kaldı. Lastiklerini tamir ettikten sonra yoluna devam eden Ä°lan, tek başına Musul'a vardı.
Ä°lan, yükünü teslim edeceÄŸi noktaya 100 metre kala bulunan kontrol noktası giriÅŸinde ise ABD'li askerler tarafından vuruldu. Yaralanan Ä°lan, tedavi gördüÄŸü hastanede 15 gün sonra hayatını kaybetti.
 
'TEDAVÄ°SÄ° ALMANYA'DA YAPILIYOR' DENÄ°LDÄ°
 
Ä°lan'ın ölümü imam nikahlı eÅŸi ve 3 çocuÄŸu ile anne babasından saklandı. ABD'liler ve Türk ÅŸirketin yetkilileri aileye Ä°lan'ın yaralı olarak Almanya'da Ramstein-Karserslaite arasında bulunan Amerikan Hastanesi'nde tedavi altına alındığı bilgisini verdi. Aile ise Ä°lan'a ulaÅŸamadı.
 
ABD'LÄ° YÜZBAÅžIDAN AÄ°LEYE Ä°TÄ°RAF MEKTUBU
 
Bir süre sonra ABD ordusunda görevli Yüzbaşı Andrew S. Lunoff, ÅŸoförün ailesine bir mektup göndererek olayı itiraf etti.
 
Ä°lan'ın 18 Mart 2005'te ABD'li askerler tarafından yanlışlıkla vurulduÄŸunu bildiren Lunoff, 15 günlük tedavi süresince ÅŸoförün kimlik bilgilerine ulaşılamadığını, bu nedenle ABD'de yaygın olarak kullanılan 'Var olmayan adam' anlamındaki 'Jhon Doe' adıyla kayda geçtiÄŸini söyledi.
 
Yüzbaşı, Ä°lan'ın Hristiyan geleneklerine göre yakılarak küle dönüÅŸtürüldüÄŸünü anlattı.
 
AÄ°LE TAZMÄ°NAT Ä°STEDÄ°
 
Aile, dua edecekleri bir mezarın bile bulunmadığını belirterek Ä°lan'ın baÄŸlı olduÄŸu ÅŸirketlere tazminat davası açtı. Ä°stanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'ne açılan davada Ä°lan'ın imam nikahlı eÅŸi Zekiye Ä°lan ve 3 çocuÄŸu ile anne ve babası tazminat istedi.
 
Türk ÅŸirketlerden Gözal, verdiÄŸi yanıt dilekçesinde davanın Türk mahkemeleri yerine ABD ve Irak mahkemelerinde görülmesi gerektiÄŸini savundu.
Åžirket, ölüm olayının gerçekleÅŸmesinde kusur ve ihmalinin bulunmadığını, Ä°lan'ın güvenlik güçlerinin ‘dur' ihtarına uymadığını bu nedenle açılan ateÅŸ sonucu hayatını kaybettiÄŸini ileri sürerek, davanın reddini istedi.
 
Serka Ä°nÅŸaat ise Åžeyhmus Ä°lan'ın ÅŸirket çalışanı olmadığını, olayda kullanılan kamyon ve yükün de ÅŸirkete ait olmadığını belirterek, ölüm olayıyla baÄŸlantıları bulunmadığını iddia etti.
 
BÄ°LÄ°RKİŞİ ŞİRKETLERÄ° YÜZDE 40'AR KUSURLU BULDU
 
Mahkeme dosyayı bilirkiÅŸiye gönderdi. BilirkiÅŸi hazırladığı raporunda 2 ÅŸirketi, iÅŸ güvenliÄŸi konusunda yüzde 40'ar kusurlu buldu. Ä°lan'ı da kontrol noktasında güvenliÄŸi saÄŸlayan ABD askerlerinin iÅŸaret ve uyarılarına uymadığı gerekçesiyle yüzde 20 kusurlu buldu.
 
Mahkeme bilirkiÅŸi raporu doÄŸrultusunda iki ÅŸirketin Ä°lan'ın imam nikahlı eÅŸi Zekiye Ä°lan'a 1 milyon 254 bin TL maddi, 80 bin TL manevi, 3 çocuk ile Ä°lan'ın anne babasına toplam 931 bin TL maddi, 65 bin TL manevi tazminat ödemesine karar verdi. 2 ÅŸirket, kararı Ä°stanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ne taşıdı.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.