Sosyal Medya

Güncel

Aral Denizi için BM himayesinde fon oluşturuldu

Aral Denizi bölgesi için BM himayesinde çok ortaklı Güven Fonu oluşturuldu.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM)'nin New York'taki genel merkezinde 26 Kasım tarihinde, “sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen kapsamlı stratejilere yönelik bölgesel ve uluslararası iÅŸbirliÄŸinin teÅŸvik edilmesi” konulu üst düzey bir toplantı düzenlendi.

Özbekistan DışiÅŸleri Bakanlığı'nın basın servisinden bildirilen habere göre, Aral Denizibölgesi için Ä°nsan SaÄŸlığı için Çok Ortaklı Güven Fonu'nun sunulması ve baÅŸlatılmasının amaçlandığını söyledi.

Üst düzey foruma BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, üye devletler temsilcileri, BM özel ajansları, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu, Asya Kalkınma Bankası, önde gelen ABD ÅŸirketleri ve bankacılık ve finans kurumları, uluslararası sivil toplum örgütleri ve bilimsel ve eÄŸitim kurumları ve ABD üniversitelerinde okuyan öÄŸrenciler katıldı.

Özbekistan heyeti BaÅŸbakan Yardımcısı Sukhrob Holmuradov, Senato ve Oliy Meclis Yasama Odası, Zhokargy Kenes ve Karakalpakstan Cumhuriyeti Bakanlar Konseyi baÅŸkanları da toplantıda hazır bulundu.

EtkinliÄŸin açılışını yapan Antonio Guterres, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Fonu'nun Fonu'nun baÅŸlatılması toplantısına katılmasının büyük bir onur olduÄŸunu vurguladı. 

Küresel felaket

Genel Sekreter, Haziran 2017'de Aral Denizi bölgesine yaptığı ziyareti hatırlattı ve denizin kurumasını “küresel bir felaket” olarak adlandırdı. “Dünyanın en büyük su kütlelerinden birinin kaybolmasının bölgenin sosyal ve ekonomik sistemlerini nasıl yok ettiÄŸini, insanları her zamanki yaÅŸam tarzlarıyla parçalamaya ve geleceÄŸi ümit ettiÄŸine dair üzücü öyküler duydum” diye vurguladı.

BM Genel Sekreteri, Özbekistan'ın bir Vakıf Fonu oluÅŸturma liderliÄŸinin giriÅŸimini takdirle karşıladı ve bağışçıları Fonun faaliyetlerini finanse etmede aktif rol almaya çağırdı. Ona göre, Aral Denizi bölgesinde Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini teÅŸvik edecek programlar "yerel nüfusun iyimserliÄŸine geri dönecek ve iyi yaÅŸam koÅŸullarını geri getirecek."

Sonuç olarak, António Guterres Vakfın belirlediÄŸi görevleri yerine getirmek için BM'nin küresel toplumu harekete geçirmek için her türlü çabayı göstereceÄŸine dair güvence verdi.

Vakıf Fonu kurma giriÅŸimi, Japonya, Norveç, Nijerya, Kazakistan, Cezayir'den temsilciler ve bir dizi sivil toplum örgütünün temsilcileri tarafından desteklendi.

Karakalpakstan Cumhuriyeti'nden Musa Yerniyazov'un Jokargy Kenes BaÅŸkanı, Aral Denizi'nin kurutulmasının kötü sonuçlarına iliÅŸkin son derece açık ve duygusal bir ÅŸekilde konuÅŸtu - yetersiz içme suyu kalitesi, çeÅŸitli hastalık türlerinin yıllık büyümesi, yüksek bebek ve anne ölüm oranları.

Karakalpakstan, “Bugün, Karakalpakstan'ın tüm nüfusu, Aral Denizi bölgesi için Vakıf Fonu'nun çalışmalarının baÅŸlatılmasıyla büyük umutla bakıyor. Yarasan Vakfın, Özbekistan'ın bu bölgesinde yaÅŸayan milyonlarca nüfusun yaÅŸam koÅŸullarını iyileÅŸtirmemize olanak saÄŸlayacağına içtenlikle inanıyoruz ”diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.