Sosyal Medya

Güncel

Uymayanlara ceza: Yasa Meclis'ten resmen geçti

TBMM Genel Kurulu'nda, Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin birinci bölümünde yer alan 9 madde kabul edildi. Plastik alışveriş poşetleri tüketiciye en az 25 kuruştan satılacak. Plastik poşetleri ücretsiz veren satış noktalarına, kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası uygulanacak.



Kabul edilen maddelere göre, çevrenin korunması, çevre kirliliÄŸinin önlenmesi ve giderilmesi için plastik poÅŸet, plastik ambalaj kullanımının azaltılması, depozito uygulaması, kirliliÄŸin önlenmesine yönelik teminat alınması gibi mekanizmalar kullanılacak.

Teklifle, üretici, ithalatçı ve piyasaya sürenlerin bireysel olarak atık toplama faaliyetlerini yapabilmeleri ve yetkilendirilmiÅŸ kuruluÅŸ oluÅŸturma yükümlülüÄŸü zorunlu olmaktan çıkarılıyor.

Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine bin 250 lira ceza verilecek. Aynı araç, yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı emisyona neden oluyorsa ceza 2 bin 500 liraya çıkacak.

Taşıtın imalatında bulunan egzoz gazı emisyon kontrol sistemi olan katalitik konvertör/katalizör/dizel partikül filtresi olmadan kullanılan motorlu taşıt sahibine bin 250 lira, Egzoz Gazı Emisyon Yetki Belgesi bulunan ancak yetkilendirme sonrasında ilgili yönetmelikle düzenlenen ÅŸartları kaybettiÄŸi tespit edildiÄŸi halde ölçüme devam eden veya tekniÄŸine ve belirlenen kurallara aykırı ölçümler yapanlara 5 bin lira, belge olmadan emisyon ölçümü yapanlara, belgelerde tahrifat yapanlara veya sahte belge düzenleyenlere 10 bin lira idari para cezası uygulanacak.

DÄ°ÄžER Ä°DARÄ° PARA CEZALARI

Katı yakıt özelliklerini saÄŸlamayan yakıtları ithal eden veya satanlarla, katı yakıtların depolanması, taşınması, yüklenmesi, boÅŸaltılması veya torbalanmasına iliÅŸkin düzenlemelere uymayanlara 10 bin lira, belgelerin veya izinlerin alınmaması durumunda ise 15 bin lira idari para cezası verilecek.

Öngörülen yasaklara ve sınırlamalara aykırı olarak petrol ve petrol türevleri tahliyesi veya deÅŸarjı yapan tankerlerle katı atık bırakan veya evsel atıksu deÅŸarjı yapan diÄŸer deniz araçlarına uygulanan idari para cezaları da artırılıyor.

Petrol ve petrol türevleri (ham petrol, akaryakıt, sintine, slaç, slop, rafine ürün, yaÄŸlı atık ve benzeri) tahliyesi veya deÅŸarjı yapan tankerlerden, bin grostona kadar olanlar için groston başına 400 lira, bin ile 5 bin groston arasında olanlara, bu miktar ve ilave her groston başına 100 lira, 5 bin grostondan fazla olanlara ise bu miktarlar ve ilave her groston başına 10 lira ceza uygulanacak.

Petrol türevleri veya kirli balast tahliyesi yapan gemi ve diÄŸer deniz vasıtalarından bin grostona kadar olanlar için groston başına 200 lira, bin ila 5 bin groston arasında olanlara bu miktar ve ilave her groston başına 40 lira, 5 bin grostondan fazla olanlara ise bu miktarlar ve ilave her groston başına 10 lira ceza kesilecek.

Katı atık bırakan veya evsel atıksu deÅŸarjı yapan diÄŸer deniz araçlarından bin grostona kadar olanlar için groston başına 100 lira, bin ile 5 bin groston arasında olanlara bu miktar ve ilave her groston başına 20 lira, 5 bin grostondan fazla olanlara ise bu miktarlar ve ilave her groston başına 10 lira ceza verilecek.

Geri kazanım katılım payını ödemediÄŸi tespit edilenlere katılım payı tutarının yüzde 20 fazlası idari para cezası uygulanacak.

Depozito uygulanmadan yıllık piyasaya sürülen ambalaj için piyasaya sürenlere ton başına 100 lira, plastik poÅŸetleri ücretsiz verdiÄŸi tespit edilen satış noktalarına depo alanı hariç kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası verilecek.

Biyolojik çeÅŸitliliÄŸi tahrip edenler ile sulak alanlar için belirlenen koruma ve kullanım usul ve esaslarına aykırı davrananlara, DoÄŸa Koruma ve Milli Parklar Genel MüdürlüÄŸü ile taÅŸra teÅŸkilatı birimlerince idari yaptırım uygulanacak.

Atıkların kaynağında ayrı biriktirilmesi ve toplanması amacıyla sıfır atık yönetim sistemini kuran ve uygulayan belediyelere, il özel idarelerine, kurum, kuruluÅŸ ve iÅŸletmelere teÅŸvik uygulanacak.

GERÄ° KAZANIM KATILIM PAYI

Plastik alışveriÅŸ torbaları için satış noktalarından 15 kuruÅŸ, lastik, akümülatör, piller ve araç bataryaları, otomotiv pilleri, madeni yaÄŸ, bitkisel yaÄŸ, elektrikli ve elektronik eÅŸya (televizyon, küçük ev aletleri, buzdolabı ve soÄŸutucular gibi beyaz eÅŸyalar) piyasaya sürenlerden, ithalatçılardan belirtilen miktarlarda geri kazanım katılım payı tahsil edilecek.

Bu ürünlerden herhangi birinin piyasaya arzının, farklı bir ürünün, malzemenin, eÅŸyanın ithalatıyla birlikte gerçekleÅŸmesi halinde geri kazanım katılım payı ithalatçıdan tahsil edilecek. Listedeki tutarlar, her yıl bir önceki yıla iliÅŸkin olarak yeniden deÄŸerleme oranında artırılarak uygulanacak. CumhurbaÅŸkanı, bu suretle tespit edilen tutarları yarısına kadar artırmaya veya indirmeye yetkili olacak.

1 OCAK 2021'DEN Ä°TÄ°BAREN ZORUNLU OLACAK

Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı, çevre kirliliÄŸinin önlenmesi amacıyla, belirleyeceÄŸi ambalajlar için depozito uygulamasını 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren zorunlu tutacak. Depozito kapsamındaki ambalajlı ürünlerin satış noktaları, depozito uygulaması toplama sistemine katılım saÄŸlayacak.

Kaynakların verimli yönetimi ve plastik poÅŸetlerden kaynaklanan çevre kirliliÄŸinin önlenmesi amacıyla plastik poÅŸetler satış noktalarında kullanıcıya veya tüketiciye ücret karşılığı verilecek. Uygulanacak taban ücret 25 kuruÅŸtan az olmamak üzere Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından oluÅŸturulacak komisyon aracılığıyla belirlenecek ve her yıl için güncellenecek.

KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜÄžÜ'NÜN GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°

Karayolları Genel MüdürlüÄŸünün görev ve yetkileri arasına, "otoyolların habitatları böldüÄŸü yerlerde DoÄŸa Koruma ve Milli Parklar Genel MüdürlüÄŸünün görüÅŸünü alarak yaban hayvanlarının geçiÅŸlerine izin verecek menfez, ekolojik köprü ve benzeri tesisleri yapmak", "otoyollarda yaban hayvanlarından kaynaklanacak trafik kazalarını önlemek maksadı ile kafes tel çit yapmak" ve "karayollarına yaban hayvanlarının muhtemel yaÅŸam alanlarının bulunduÄŸu bölgelerde uyarıcı levhalar koymak" ekleniyor.

GÖRÜÅžMELERDEN

Partisinin deÄŸiÅŸiklik önergesi üzerinde söz alan HDP Ä°zmir Milletvekili Murat Çepni, "Bu hükümet aynı zamanda ÅŸöyle bir ikiyüzlülük ortaya koyuyor: AÄŸaç dikme ÅŸampiyonu olduÄŸunu söylüyor, aynı hükümet Dersim'de güvenlik gerekçesiyle ormanları yakıyor." ifadelerini kullandı.

AK Parti Grup BaÅŸkanvekili Bülent Turan, Çepni'nin sözlerinin haksız ithamlar barındırdığını, ayrıca "Dersim" olarak anılan ilin adının Tunceli olduÄŸunu vurguladı.

Ä°YÄ° Parti Grup BaÅŸkanvekili Lütfü Türkkan da Tunceli'nin, Türkiye'nin 81 ilinden biri olduÄŸunu anımsattı.

Yerinden söz alan HDP'li Çepni, "Biz Tunceli'ye 'Dersim' diyoruz. Bu, Dersim halklarının verdiÄŸi isimdir." diye konuÅŸtu.

Bunun üzerine Meclis BaÅŸkanvekili Mustafa Åžentop, Ä°çtüzük'te yapılan deÄŸiÅŸiklik uyarınca, idari yapı ile ilgili tanımlamalarda Anayasa ve mevzuattaki ifadeler dışına çıkılamayacağının karara baÄŸlandığını anımsatarak, "Türkiye'nin idari yapısında 81 vilayetinin isimleri bellidir. Buna aykırı, bundan farklı bir isimlendirmeyi yapmak doÄŸru deÄŸildir." uyarısında bulundu.

Mustafa Åžentop, teklifin 9. maddesinin kabul edilmesinden sonra birleÅŸime ara verdi. Åžentop, aranın ardından komisyonun yerini almaması üzerine, birleÅŸimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı. (AA)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.