Sosyal Medya

Güncel

Prens Selman protestolara raÄŸmen Tunus'ta

Prens Selman, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından ilk yurt dışı turu kapsamında Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'ın ardından STK'lar ve halkın yoğun protestolarının gölgesinde Tunus'a gitti.



Tunus CumhurbaÅŸkanı El-Baci Kaid es-Sibsi,  Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın ülkesine ziyaretine iliÅŸkin, "(Veliaht Prens bin Selman'a) Kendi ülkenize hoÅŸ geldiniz diyoruz. Aslında bizim geleneklerimizde 'ev sahibine evinde hoÅŸ geldin denmez' ÅŸeklinde bir atasözümüz de vardır." dedi.

Tunus CumhurbaÅŸkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Sibsi, Tunus'u ziyaret eden bin Selman ile Kartaca Sarayı'nda bir araya geldi.

Ä°kili önce baÅŸ baÅŸa, daha sonra heyetlerle bir arada basına kapalı iki ayrı görüÅŸme gerçekleÅŸtirdi. GörüÅŸmelerde, ekonomi, güvenlik ve askeri iÅŸ birliÄŸi konuları ele alındı.

Sibsi ile bin Selman, gelecek yıl mart ayında Tunus'un ev sahipliÄŸinde yapılacak 30. Arap BirliÄŸi Zirvesi için yapılan hazırlıkları da görüÅŸtü.

Tunus sokaklarında yoÄŸun protesto ile karşılanan bin Selman'ın bu ülkedeki ziyaret programına iliÅŸkin ise iki taraftan da bilgi paylaşılmadı.

"Åžeref duydum"

GörüÅŸmenin ardından yerel basına açıklama yapan Tunus CumhurbaÅŸkanı Sibsi, Tunus ve Suudi Arabistan arasındaki iliÅŸkinin, iki ülkenin kurucu liderleri Habib Burgiba ve Kral Abdulaziz'e dayandığını söyledi. 

Sibsi, "Veliaht Prens bana 'ben senin evladınım' dediÄŸinde ben de bundan ÅŸeref duydum. Ben kendisiyle görüÅŸmekten de ÅŸeref duyuyorum." ifadelerini kullandı.  

Söz konusu ziyaretin ikili iliÅŸkilerde "hayırlı ve yeni bir baÅŸlangıç hatta yenilenen bir atılım olması" temennisinde bulunan Sibsi, ÅŸunları kaydetti:  

"Çünkü bizim Suudi Arabistan ile iliÅŸkilerimiz gayet iyi. (Veliaht Prense) Kendi ülkenize hoÅŸ geldiniz diyoruz. Aslında bizim geleneklerimizde 'ev sahibine evinde hoÅŸ geldin denmez' ÅŸeklinde bir atasözümüz de vardır." 

Sibsi'nin açıklamaları esnasında Muhammed bin Selman'ın rahat tavırları ve tebessümleri dikkati çekti.

Bin Selman'ın ziyareti Tunusluları sokaÄŸa döktü

Bugün baÅŸkent Tunus'un merkezindeki Habib Burgiba Caddesi'nde toplanan yüzlerce gösterici, ziyaretine saatler kala Bin Selman'ı protesto etti.

Tunus'un yanı sıra Filistin, Cezayir, Moritanya ve Mısır bayrakları taşıyan göstericiler, "Tunus toprağı satılık deÄŸildir", "Halk, Bin Selman'ın kovulmasını istiyor", HoÅŸ gelmedin" yazılı dövizler taşıdı, eylem sırasında göstericiler cadde boyunca ilerlerken, emniyet güçleri de yoÄŸun önlemler aldı.

Tunus'taki sivil toplum kuruluÅŸları dün yaptıkları ortak açıklamayla Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Tunus ziyareti nedeniyle "Tunus'u kirletmeye hayır" adı altında kitlesel gösteriler düzenleme kararı aldıklarını duyurmuÅŸtu.

Suudi Arabistan, Tunus'un devrik liderinin sığınağı

Suudi Arabistan, Tunus'u yaklaşık 30 yıl boyunca demir yumrukla yöneten Zeynel Abidin bin Ali'nin "Arap Baharı" isimli süreçte görevden uzaklaÅŸtırılmasının ardından sığındığı ve hala yaÅŸadığı ülke olma özelliÄŸini taşıyor.

Arap Baharı sürecinde demokrasi, kiÅŸisel hak ve özgürlükler alanında birçok kazanım elde eden Tunus, yüksek enflasyon, yerel para birimi dinarın hızlı deÄŸer kaybı, eriyen döviz rezervleri ve iÅŸsizlik gibi birçok ekonomik zorlukla mücadele ediyor.

Tunus'ta yoÄŸun tepkiyle karşılanan ziyarete iliÅŸkin yerel basında, Bin Selman'ın Tunus'a yönelik ekonomik yardım paketi açıklayabileceÄŸi beklentisi dillendiriliyor.

Tunus'ta Suudi Veliaht'ın ziyaretine tepki açıklamaları

CumhurbaÅŸkanlığı Sözcüsü Saide KaraÅŸ, geçen cuma günü yerel bir radyo kanalına yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nin, kendi talebi üzerine, 27 Kasım'da Tunus'u ziyaret edeceÄŸini belirtmiÅŸti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman'ın çıktığı bölge turu kapsamında, Arap Baharı'nın beÅŸiÄŸi sayılan Tunus'u ziyaret edeceÄŸinin açıklamasının ardından, ülkedeki bazı siyasiler, sivil toplum kuruluÅŸları ve gazeteciler ziyarete yoÄŸun tepki göstermiÅŸti.

Suudi Veliaht'ın ziyaretine tepki gösteren oluÅŸumların başında yer alan Tunus Ulusal Gazeteciler Sendikası, dün baÅŸkentteki binasına, üzerinde "Devrim toprağı Tunus'un kirletilmesine hayır" yazılı dev afiÅŸ asmıştı.

Tunus Ulusal Gazeteciler Sendikası BaÅŸkanı Naci BaÄŸuri, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Kaşıkçı'nın kanı henüz kurumadı. Katil (Muhammed) Bin Selman, demokratik geçiÅŸ ülkesi Tunus'ta istenmiyor." ifadelerini kullanmıştı.

Benzer ÅŸekilde Tunus milletvekili Ä°mad ed-Daimi de meclisteki bütçe görüÅŸmeleri sırasında yaptığı konuÅŸmasında, "Katil Bin Selman, Tunus'a ne hoÅŸ geldin ne de sefa getirdin" yazılı dövizi göstererek, Suudi Veliaht Bin Selman'ın ülkesini ziyaret etmesini istemediÄŸini söylemiÅŸti.

Eski Tunus Cumhurbaşkanı Munsif Merzuk da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Tunus'un şerefi ve izzeti, Suudi Arabistan'ın pirinciyle takas edilemez" ifadelerine yer vermişti.

Yurt dışı turunun ilk ayağı olarak perÅŸembe günü BirleÅŸik Arap Emirlikleri'ne (BAE) giden Suudi Veliaht, 3 gün süren ziyareti kapsamında baÅŸta Abu Dabi Veliaht Prensi Åžeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan olmak üzere üst düzey yetkililerle bir araya gelmiÅŸ ve önceki akÅŸam Bahreyn'e geçmiÅŸti.

Dün akÅŸam da Mısır'a giden Bin Selman'ı Kahire Uluslararası Havalimanı'nda Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah es-Sisi karşılamıştı.

Suudi Veliaht'ın G-20 Zirvesi çerçevesinde baÅŸlattığı tur kapsamında Cezayir ve Moritanya'yı da ziyaret edeceÄŸi belirtiliyor.

"Kaşıkçı cinayeti Suudi Arabistan'a karşı komplo"

Tunus Meclisi'nde üçüncü büyük parti olan Nida Tunus Partisi Genel Sekreteri Selim er-Riyahi ise France 24 kanalında katıldığı bir programda, ülkesinin bağımsızlıktan bugüne izlediÄŸi siyasetin diÄŸer ülkelerin içiÅŸlerine karışmamak olduÄŸunu belirtmiÅŸti.

Prens Muhammed bin Selman'ın Tunus'ta hoÅŸ karşılanacağını söyleyen Riyahi, Kaşıkçı cinayetinde Muhammed bin Selman'ın rolünün olduÄŸu iddialarına ÅŸüpheyle yaklaÅŸtığını belirterek, "Benim kendi görüÅŸüm bu konudan ÅŸüphe duyuyorum. Böylesine iktidar, mal ve mülk sahibi birisi, büyükelçiliÄŸinde birisinin öldürülmesini emrediyor. Bu mümkün mü? Bunu Suudi Arabistan'a karşı bir komplo ÅŸeklinde deÄŸerlendiriyorum." diye konuÅŸmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.