Sosyal Medya

Güncel

Yemen’den Husilerle ilgili kritik açıklama

Yemen Dışişleri Bakanı Halid el-Yemani, ülkedeki barış çabalarının Husilerin savaş yanlısı tutumu nedeniyle sonuçsuz kaldığını belirtti.



Yemen resmi ajansı SABA'nın haberine göre Yemani, ABD'nin Sana Büyükelçisi Matthew H. Tueller'la Suudi Arabistan'ın baÅŸkenti Riyad'da bir araya geldi.

GörüÅŸmede Yemani, hükümetinin BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths'in Yemen halkının insani sıkıntılarını gidermek için gösterdiÄŸi gayret ve yaptığı çaÄŸrılara olumlu yaklaÅŸtığını ifade etti.

Yemen hükümetinin ortaya koyduÄŸu çabaların Sana'da Husi yönetiminin inadıyla karşı karşıya kaldığını dile getiren Yemani, Husilerin "barışı reddeden, savaÅŸ yanlısı" bir tutum sergilediklerini söyledi.

Yemani, uluslararası topluma, barışa yanaÅŸmaları için Husilere daha fazla baskı yapmaları çaÄŸrısında bulundu.

BM Yemen Temsilcisi Martin Griffiths geçen hafta Sana'yı ziyaretinde Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi ile bir araya gelmiÅŸti. Hudeyde kentini de ziyaret eden Griffiths, kentin stratejik öneme sahip limanında incelemelerde bulunmuÅŸ, 4 günlük ziyaretinin ardından cumartesi Yemen'den ayrılmıştı.

YEMEN'DE DÄ°YALOG ÇABALARI

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüÄŸü Yemen'de Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baÅŸkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Yemenli taraflar arasındaki diyalog görüÅŸmeleri, 2015'te Ä°sviçre'nin Biel ve Cenevre kentleri ile 2016'da Kuveyt'te yapılan üç turun ardından iki yıl önce sekteye uÄŸramıştı.

Ä°ki yıl aradan sonra geçen eylülde Cenevre'de yapılması planlanan istiÅŸare toplantıları da Husilerden katılım saÄŸlanamaması nedeniyle baÅŸarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.