Sosyal Medya

Yetkililer dosyayı incelemeye aldı Prens Selman Arjantin'deyken tutuklanabilir

Arjantin, Yemen'de Suudi yetkililerin yaptığı işkencelerde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman'ın rolüne ilişkin İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün sunduğu dosyayı incelemeye aldı. Dosyada Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine dair verilerin de yer alması bekleniyor. Muhammed bin Selman'ın 30 Kasım'da Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te düzenlenecek G20 Zirvesi'ne katılması bekleniyor.



Ay sonunda düzenlenecek G20 Zirvesi'nin ev sahibi Arjantin, Yemen'de Suudi Arabistan önderliÄŸindeki koalisyonun iÅŸlediÄŸi iddia edilen savaÅŸ suçları ve Kaşıkçı'nın öldürülmesinde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın rolüne iliÅŸkin sunulan dosyayı incelemeye baÅŸladı.  
 
Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü'nden (HRW) yapılan açıklamaya göre, Örgüt dün Arjantin federal savcısına, Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı görevini de yürüten Selman'ın Yemen'deki iç savaÅŸta Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki koalisyonun iÅŸlediÄŸi insan hakları ihlallerinden suçlu olduÄŸuna dair bulgularını sundu. Kaşıkçı cinayeti ile ilgili Türk medyasında çıkan haberler de dosyada yer alıyor. 
 
Açıklamada, Arjantinli yetkililerin dosyayı incelemeye aldığı kaydedildi.
 
HRW Direktörü Kenneth Roth, Arjantinli yargı makamlarının Muhammed bin Selman'ın, Yemen'de 2015'ten bu yana Suudi Arabistan önderliÄŸindeki koalisyon tarafından iÅŸlenen muhtemel savaÅŸ suçlarındaki rolünü incelemesi gerektiÄŸini vurgulayarak, "Buenos Aires'te düzenlenecek G20 Zirvesi'ne Suudi Prens'in katılımı, Yemen ya da Suudi Arabistan'da haklarını arayamayan istismar maÄŸdurlarına çare olmak için Arjantin mahkemelerine bir fırsat sunabilir" deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
Roth, "Arjantinli yetkililerin soruÅŸturmayı bir adım ileriye taşıma kararı, Muhammed bin Selman gibi güçlü kiÅŸilerin bile hukuktan kaçamayacağına dair güçlü bir sinyal verecektir. Muhammed bin Selman, Arjantin'e gelmeye cüret gösterirse bir soruÅŸturma ile karşı karşıya kalabileceÄŸini bilmelidir" ifadelerini kullandı.
 
TRUMP, NASIL BÄ°R POZÄ°SYON ALACAK? 
Ayrıca, New York Times'da yer alan habere göre, Muhammed bin Selman suçlu bulunursa, ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın veliaht prense desteÄŸinin devam edip etmeyeceÄŸi merak ediliyor.
 
Zira Trump, ABD Merkezi Ä°stihbarat TeÅŸkilatı'nın (CIA) Kaşıkçı cinayetinde Selman'ın suçlu bulunduÄŸuna dair raporunu önce yalanlamış, daha sonra 'Selman suçlu olabilir de olmayabilir de' diyerek suçlayıcı bir dil kullanmaktan kaçınmıştı.
 
ABD'nin ile Suudi Arabistan arasında silah ve petrol alışverişi olduğu bilinirken, Trump bu ilişkinin kesilmeyeceğini vurgulamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.