Sosyal Medya

Güncel

NASA yıllar sonra Mars'a geri döndü

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı NASA, Mars keşif aracı InSight'i, Kızıl Gezegen'in yüzeyine indirdi



NASA'dan yapılan açıklamada, InSight uzay aracının, 6 ay süren uzay yolculuÄŸunun ardından, 19 bin 800 kilometre hızla Mars atmosferine girdikten 6 dakika sonra hızını sıfırladı, ardından paraÅŸütünü açıp iniÅŸ motorlarını çalıştırarak, üç ayağı üzerinde yüzeye iniÅŸ yaptı.

NASA'nın 6 yıl aradan sonra Mars'a gönderdiÄŸi ilk araç olan InSight, Kızıl Gezegen'deki depremleri araÅŸtıracak ve yer altı jeolojisi hakkında bilinmeyenleri ortaya çıkarmaya çalışacak.

Bugüne kadar farklı uzay kurumlarının Mars'a yaptığı iniÅŸ denemelerinde baÅŸarı oranı yüzde 40'ta kalmıştı. NASA'nın farklı araçlarla yaptığı 8 iniÅŸ denemesinin 7'si baÅŸarılı olmuÅŸtu.

InSight uzay aracı, 5 Mayıs'ta Kaliforniya'daki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü'nden, Atlas V roketiyle uzaya fırlatılmıştı.

NASA'nın Mars'ta görev yapan Opportunity adlı uzay aracının devre dışı kalmasıyla Mars araÅŸtırmaları hızını yitirmiÅŸti. InSight'ın bu açığı kapatıp Mars'ın hem yüzeyi hem de yer altı yapısı hakkında detaylı bilgileri Dünya'ya iletmesi umuluyor.

Bugüne kadar Mars'la ilgili tüm araÅŸtırmalar gezegenin yüzeyiyle sınırlı kalmıştı.

NASA'nın daha önce Mars'a inmiÅŸ olan Curiosity ve Opportunity uzay araçları gezegenin yüzeyini görüntüledi ve örnekler topladı.

InSight'ın görevi ise Mars üzerinde gezip örnek toplamak olmayacak. Görev süresi boyunca aynı yerde duracak olan uzay aracı, sondaj yoluyla Mars'ın yeraltı yapısını inceleyecek.

Mars'ın katmanlarının incelenmesi, sadece Mars konusunda deÄŸil, diÄŸer gezegenlerin oluÅŸumu konusunda da önemli bulguların elde edilmesini saÄŸlayacak.

InSight'ın elde edeceÄŸi bilgiler ışığında GüneÅŸ Sistemi'nin dışındaki gezegenleri deÄŸerlendirmek için de yeni bir bakış açısının yakalanabileceÄŸi belirtiliyor.

Ä°lk fotoÄŸraf ise iniÅŸten kısa süre sonra NASA tarafından internet sitesinde yayınlandı: 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.