Sosyal Medya

Güncel

Veliaht Prens gelmeden Tunuslular sokağa çıktı

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sonra ilk yurt dışı turuna çıkan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın ülkelerine gerçekleştireceği ziyarete karşı, Tunuslular protesto gösterisi gerçekleştirdi.



BaÅŸkentin merkezinde bulunan Habib Burgiba Caddesi'ndeki Belediye Tiyatrosu önünde toplanan yüzlerce gösterici, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sonra ilk yurt dışı turuna çıkan Bin Selman'ın Tunus ziyaretine karşın "Tunus toprağını kirletmeye hayır" çaÄŸrısıyla protesto gösterisi düzenledi. 

"Muhammed bin Selman Tunus'ta hoÅŸ karşılanmıyor" yazılı dev pankart açan göstericiler, prense hitaben kırmızı kart çıkardı.

Göstericiler, "Muhammed bin Selman'ın yeri sanık sandalyesi", "Ä°fade özgürlüÄŸünü baskılamaya hayır", "Yemen'deki çocukları öldürmeyi bırak" yazılı pankartlar taşıdı. 

Gösteriye katılan Tunus Barosu Üyesi Avukat Tahir Yahya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gösteriye Tunus halkının temel haklarını savunmayı vazife gördükleri için katıldıklarını söyledi.

Tunusluların, öÄŸrenci, aktivist, avukat, halk olarak kitle halinde Tunus'un devrimini savunmak üzere bu ziyarete karşı çıktıkları için bir araya geldiklerine iÅŸaret eden Yahya, "Bu ziyaret, bir katilin çarpık bir meÅŸruiyet kazanmak için bu toprağı kirletmesidir. Biz bugün, bu ÅŸahsın burada istenmediÄŸini ortaya koyuyoruz." diye konuÅŸtu. 

Yahya, Tunus'un karşı karşıya olduÄŸu tüm ekonomik zorluklara raÄŸmen Veliaht Prensin Tunus'ta istenmediÄŸini vurgulayarak "yönetimin, Tunus'un ortak aklına saygı duyarak, Bin Ali'yi ülkesinde ağırlayan yönetimin en üst düzey temsilcisini kabul etmemesi" gerektiÄŸini savundu. 

Tunus'u yaklaşık 30 yıl boyunca demir yumrukla yöneten Zeynel Abidin bin Ali, Arap Baharı isimli süreçle görevden uzaklaÅŸtırılınca Suudi Arabistan'a sığındı ve halen orada yaşıyor. 

Arap Baharı sürecinde demokrasi, kiÅŸisel hak ve özgürlükler alanında birçok kazanım elde eden Tunus, yüksek enflasyon, yerel para birimi Tunus Dinarı'nın hızlı deÄŸer kaybı, eriyen döviz rezervleri ve iÅŸsizlik gibi birçok ekonomik zorlukla mücadele ediyor. 

Tunus'ta yoÄŸun tepkiyle karşılanan ziyarete iliÅŸkin yerel basında, Bin Selman'ın Tunus'a yönelik ekonomik yardım paketi açıklama beklentisi dile getiriliyor.    

CumhurbaÅŸkanlığı Sözcüsü Saide KaraÅŸ, cuma günü yerel bir radyo kanalına yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nin, kendi talebi üzerine, bugün Tunus'u ziyaret edeceÄŸini belirtmiÅŸti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman'ın çıktığı bölge turu kapsamında, Arap Baharı'nın beÅŸiÄŸi sayılan Tunus'u ziyaret edeceÄŸinin açıklamasının ardından, ülkedeki bazı siyasiler, sivil toplum kuruluÅŸları ve gazeteciler ziyarete yoÄŸun tepki göstermiÅŸti. 

Suudi Veliaht'ın ziyaretine tepki gösteren oluÅŸumların başında yer alan Tunus Ulusal Gazeteciler Sendikası, baÅŸkentteki binasına üzerinde "Devrim toprağı Tunus'un kirletilmesine hayır" yazılı dev afiÅŸ asmıştı.

Tunus'taki STK temsilcileri ile aktivistler de Bin Selman'ın Tunus ziyaretinin baÅŸlayacağı salı günü için sosyal medya üzerinden gösteri çaÄŸrıları yapıyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.