Sosyal Medya

Güncel

Suudi Veliaht Prens'e soğuk karşılama hazırlığı

STK'lar Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman'ın Tunus ziyareti öncesinde, bu akşamdan başlamak üzere, 'Tunus'u kirletmeye hayır' adı altında kitlesel gösteriler düzenleme kararı aldı.



BaÅŸkentteki Tunus Ulusal Gazeteciler Sendikası (SNJT) binasında bir araya gelen STK temsilcileri, düzenledikleri ortak basın toplantısında, Suudi Veliaht'ın yarın yapacağı Tunus ziyaretini eleÅŸtirdi ve kitlesel gösteri çaÄŸrısı yaptı.

Toplantıya SNJT'nin yanı sıra Tunus Gazete Editörleri DerneÄŸi, Tunus Demokratik Kadınlar DerneÄŸi, Tunus Ekonomik ve Sosyal Haklar Forumu, Genç Avukatlar Komisyonu ve Tunuslu Kadınlar DerneÄŸi gibi çok sayıda STK'dan temsilciler katıldı.

KÄ°TLESEL GÖSTERÄ°LER

STK'lar, Veliaht Prens'in Tunus ziyareti öncesinde, bu akÅŸamdan baÅŸlamak üzere, "Tunus'u kirletmeye hayır" adı altında kitlesel gösteriler düzenleme kararı aldıklarını duyurdu.

SNJT Üyesi Sekine Abdüssamed, Suudi Arabistan'ın en son Kaşıkçı cinayeti olmak üzere iÅŸlediÄŸi tüm suçlarından aklanma yeri olarak Tunus'u kullanmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Abdüssamed ayrıca Tunuslu yetkililerin Kaşıkçı cinayeti ve Yemen'de sivil halka karşı iÅŸlenen suçlar karşısında izlediÄŸi kayıtsız tavrın hayret verici olduÄŸunu ifade etti.

SNJT'nin ayrıca Bin Selman'ın ziyaretine karşı izlediÄŸi tavır dolayısıyla Uluslararası Gazeteciler Federasyonundan teÅŸekkür mektubu aldığı belirtildi.

Tunus Ekonomik ve Sosyal Haklar Forumu BaÅŸkanı Mesud Ramazani ise "Kaşıkçı cinayeti ve Yemen'de insanlığa karşı iÅŸlenen suçlar kapsamında Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve rejimine yönelik töhmetler nedeniyle Tunus halkı bu ziyarete ÅŸüpheyle bakıyor." dedi.

"VELÄ°AHT PRENS'Ä°N SUÇLARININ SORUÅžTURULMASI" TALEBÄ°

Öte yandan Tunuslu 50 avukat, "Selman tarafından iÅŸlenen suçların soruÅŸturulması" talebiyle Tunus mahkemesine dilekçe verdi.

BaÅŸkentteki Tunus Ä°lk Derece Mahkemesi önünde düzenlenen basın toplantısında konuÅŸan Avukat Nizar Bucelal, "SoruÅŸturma talebi Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ile Suudi rejimini sorumlu tuttuÄŸumuz Yemen, Irak ve Suriye'deki suçları kapsıyor." dedi.

CumhurbaÅŸkanlığı Sözcüsü Saide KaraÅŸ, geçen cuma günü yerel bir radyo kanalına yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nin, kendi talebi üzerine, 27 Kasım Salı günü Tunus'u ziyaret edeceÄŸini belirtmiÅŸti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman'ın çıktığı bölge turu kapsamında, Arap Baharı'nın beÅŸiÄŸi ve son kalesi sayılan Tunus'u ziyaret edeceÄŸinin açıklamasının ardından, ülkedeki bazı siyasiler, sivil toplum kuruluÅŸları ve gazeteciler ziyarete yoÄŸun tepki göstermiÅŸti.

Suudi Veliaht'ın ziyaretine tepki gösteren oluÅŸumların başında yer alan Tunus Ulusal Gazeteciler Sendikası, baÅŸkentteki binasına üzerinde "Devrim toprağı Tunus'un kirletilmesine hayır" yazılı dev afiÅŸ astı.

Tunus'taki STK temsilcileri ile aktivistler de Bin Selman'ın Tunus ziyaretinin baÅŸlayacağı salı günü için sosyal medya üzerinden gösteri çaÄŸrıları yapıyor.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman'ın, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sonra çıktığı ilk yurt dışı turunda hangi ülkeleri ziyaret edeceÄŸi önceden açıklanmazken Arap ülkelerinden muhtemel ziyaretler öncesi tepkiler geliyor. Yurt dışı turunun ilk ayağı olarak perÅŸembe günü BirleÅŸik Arap Emirlikleri'ne giden Suudi Veliaht, dün Bahreyn'e geçmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.